Låt löven stanna i trädgården

Nu har vi kommit in i höstens vackraste period. Trädens löv skiftar färg från grönt till rött-orange-gult i takt med att klorofyllen lämnar bladen. Lönnarna lyser gula mot den blå himlen, häggmispeln har antagit en brinnande orange färg och aroniahäckarna längs min hundpromenadrunda är läckert klarröda mot de svarta bären. 

Men undra om inte vildvinet med sina intensivt röda blad tar priset för mest otroliga höstfärger ändå? Eller kanske vingbenveden som riktigt lyser med sin rosa färg? Det är omöjligt att välja en favorit bland växterna som ger starka höstfärger.

När löven sedan faller brukar de flesta trädgårdsägare ha bråttom att städa bort löven och köra bort dem till närmaste återvinningscentral. Normen har länge varit att trädgården ska hållas välstädad, vilket inte alls gynnar den biologiska mångfalden och djurlivet i våra trädgårdar.

Faktum är att det gynnar både dina växter, din trädgård och alla små djur som lever i din trädgård att låta löven ligga kvar. Tjocka lager kan så klart klippas sönder eller räfsas bort, men låt en del ligga kvar på gräset och lämna några lövhögar där djuren kan få övervintra.

Låt löven stanna i trädgården!

Löv är ett utmärkt jordförbättringsmedel som ökar jordens mullhalt, vilket hjälper till att hålla kvar fukten i jorden. Ett lager löv på jorden hindrar ogräs från att komma upp.

Löven är dessutom helt gratis. 

I en lövkompost kan löven brytas ner och bli till lövmull som kan användas istället för påsjordar som består av torv som är en fossil råvara och en hett omdiskuterad produkt.

Löven bryts ner av och ger mat till maskar och andra småkryp som lever på att bryta ner döda växtdelar till näring och mullämnen.

Lövhögar och nedfallna grenar ger boplatser åt insekter och andra smådjur så att de har någonstans att ta skydd under vintern. Har du riktig tur väljer en söt, liten igelkott att övervintra i en av dina lövhögar.

Så använd löven!

Jag använder löv genom att täcka bara jordytor i odlingslådor, rabatter och under buskar och träd. Där jag ska sätta vitlök eller vinterså gräver jag ner löv, ibland tillsammans med bokashikompost, så att jag har en bar jordyta att så i.

Tjocka lager löv på gräsmattan klipper jag sönder med gräsklipparen så att de bryts ner snabbare. 

Riktigt tjocka lager av eklöv och stora körsbärsblad räfsar jag ihop och lägger i en trädgårdskompost eller lövkompost

Eklöv är förresten perfekt att vintertäcka rosor och andra känsliga växter med. De är torra och luftiga och bildar därför inte en tjock, blöt matta uppe på växterna.

Men det jag tycker är viktigast av allt ~ låt så mycket som möjligt av löven vara kvar i trädgården.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar