Kompostera löv

löv

Förvandla löv till jord

Visste du att löv är en toppeningrediens att göra jord av? Löv bryts ner till mull, som håller fukt och skapar en fin struktur i jorden. Just nu faller massvis med löv runtomkring oss – de bara ligger där och väntar på att vi ska kratta ihop det och göra finfin jord av! Helt gratis dessutom!

Vad är lövmull?

Lövmull är helt enkelt komposterade löv. Det kan användas i rabatter och odlingar för att förbättra jordens kvalitet och struktur. Lövmull gör att maskar trivs i jorden och bidrar med goda bakterier. 

Lövmull är inte lika näringsrik som ”vanlig” kompost som innehåller flera olika material. Det beror på att löv som faller från träden på hösten är rika på kol, på kompostspråk kallas det ett brunt material. Det bästa för jorden är att använda både kompost och lövmull i trädgården.

löv kompost

I den vänstra bingen är det lövkompost. Den högra innehåller blandad trädgårdskompost.

SÅ gör du lövmull

Den enklaste delen i att skapa lövmull är nog att få tag i löv! De allra flesta av oss har löv i vår trädgård. Och skulle du inte ha – eller bara vill ha mer än du har i trädgården – finns det många som krattar ihop sina löv, lägger i säckar och kör i väg till kommunens uppsamlingsställe. Efterlys i den lokala Facebook-gruppen eller kolla med grannarna på din gata.

Lövkompost kan göras på ett par olika sätt. Antingen använder du kompostgaller eller svarta säckar. Jag använder båda sätten. 

Sätt ihop fyra kompostgaller så att det blir en binge. Fyll bingen med löv och vattna mellan lagren så att löven är fuktiga. Om löven är torra kommer de inte brytas ner.

Samla löv i svarta säckar. Jag gillar att använda säckar från planteringsjord som jag vänder ut och in. De är rejäla och går inte sönder så lätt. Gör hål runtom säcken så att det kan komma in luft. Vattna igenom säckarna ordentligt om löven är torra. Ställ säckarna på ett skuggigt ställe och låt stå minst ett halvår.

Du kan också gräva ner löv i din köksträdgård. Löven kommer brytas ner och resultaten är finfin jord att odla i nästa år. Det är busenkelt:
1. Gräv ett dike i din odlingsbädd alternativt gräv ur jord ur din pallkrage.
2. Fyll diket med löv och trampa på dem så att luftfickorna försvinner.
3. Tillbaka med jorden.

Det här är ett bra alternativ för dig som inte har plats för en separat lövkompost, men ändå vill ha de goda effekterna av lövkompostering i din trädgård. Dock får du ingen lövmull du kan använda som marktäckning eller jordförbättring i rabatterna med den här metoden.

Egentligen är det ju inte du som gör det tunga jobbet. Maskar, mikroorganismer och andra små varelser hjälper oss att bryta ner löv (och allt annat organiskt material) till små, små beståndsdelar. Häftigt va? 

Eklöv

Eklöv är ett kapitel för sig. De skiljer sig från andra löv i att de tar lång tid att bryta ner, ofta flera år. För att snabba på processen kan du klippa sönder eklöven med gräsklipparen och blanda eklöven med andra löv och kväverikt material, t.ex. gräsklipp, färskt stallgödsel, nässelvatten eller kissvatten. Undvik tjocka lager med bara eklöv, eftersom det kommer ta lång tid att brytas ner.

Ett annat sätt att använda eklöv i trädgården är att använda dem i komposten, eftersom de är torra hjälper de till att så att komposten inte blir för fuktig. Eklöv är också toppen att vintertäcka känsliga växter med, eftersom de är torra blir det inte för tätt och fuktigt för växterna. Jag brukar täcka rosor med cirka 10-15 cm eklöv som jag lägger granris ovanpå.

Eklöv i kompost

Eklöv tar lång tid att bryta ner. Men eklöven är värdefulla i trädgården ändå.

Hur lång tid tar det att göra lövmull?

Det tar från 6 månader till 2 år för löven att bli fin, fuktig lövmull. Det beror på vilken sorts löv du har i din lövkompost och hur fuktiga löven är. Under tiden löven bryts ner behöver du hålla koll på att lövhögen är fuktig. Vattna löven om de är torra. Nedbrytningen går snabbare under det varma halvåret, på vintern går mikroorganismer och maskar i vila om det är alltför kallt. 

Kör över löven med gräsklipparen om du vill att det ska gå snabbare. Små bitar bryts ner snabbare. Stora löv som lönnlöv är alltid bra att klippa med gräsklipparen.

Ett annat bra sätt att använda löv på är att täcka jorden i rabatter och odlingslådor. Maskar och mikroorganismer bryter ner löven där också. Om du väljer att göra så i stället är det bra om du använder mindre löv – t.ex. björklöv – eller kör över löven med gräsklipparen innan du lägger dem på jorden. Då kommer löven brytas ner snabbare och det blir inte ett tjockt och tätt lager löv som tynger ner och blöter ner växterna.

Så använder du lövmull

Den färdiga lövmullen kan myllas ner i jorden tillsammans med kompost eller kogödsel på våren, eller användas som marktäckning i rabatter och köksträdgård. Den är också bra att blanda ner i jorden i krukor, eftersom den håller fukten så bra. 

Jag tycker alla trädgårdar borde ha en liten lövkompost i sin trädgård! Gratis och alldeles underbar jord – kan det bli bättre än så?

HÅllbart och ekonomiskt

I lövkomposten jobbar maskarna och annat mikroliv i jorden tillsammans med oss för att skapa ny jord. På så sätt samarbetar vi med naturen och skapar ett kretslopp i vår trädgård. Materialet som finns i trädgården, får stanna och brytas ner i trädgården. Löven återgår och förbättrar på sikt jorden. Förutom att det är gratis att göra egen lövmull i trädgården är det också toppen för miljön. Det är ett hållbart sätt att skapa ny jord – till skillnad från att köpa jord på säck som till stor del består av torv. Dessutom slipper du köra bort löv till någon kommunal kompost, det sparar du både tid och bensin på. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

kompostera löv
Inga kommentarer

Skriv en kommentar