7 lättskötta perenner

Vill du ha en trädgård med lättskötta perenner som kräver minimal skötsel? Här ger jag förslag på sju perenner som är otroligt lättskötta, nästan så att de är omöjliga att ta död på. Flera av de jag nämner är favoriter som jag använder både privat och i designprojekt, på grund av att de är just lättskötta och användbara på många olika platser.

För att växterna ska vara lättskötta krävs att de är placerade på en plats där de kommer trivas. En solälskande växt kan aldrig vara lättskött i ett skuggigt läge. Den kanske överlever några år, men kommer knappast att frodas och leva upp till sin fulla potential.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg som beskriver hur du kan tänka för att välja rätt växt till rätt plats. Om du vill ha tips hur du kan tänka när du planerar och planterar en ny perennrabatt kan du ladda ner min nedladdningsbara guide genom att anmäla dig till mitt nyhetsbrev här nedanför.

GUIDE – 4 STEG TILL EN LYCKAD RABATT

Min guide ”Fyra steg till en lyckad rabatt” vägleder dig att på egen hand skapa en vacker och hållbar perennrabatt. Fyll i dina uppgifter här för att få guiden och anmäla dig till mitt nyhetsbrev.

Jag skickar ut cirka ett nyhetsbrev per månad, ibland mer om det är något speciellt jag vill att du ska få ta del av. Du kan avsluta din prenumeration när du vill.

Kärleksört

Hylotelephium

Kärleksört är en lättskött och tålig perenn för soliga och torra växtplatser. Den kräver väldigt lite skötsel och näring när den är etablerad. Det räcker med att klippa ner de vissna blomstänglarna på våren, så sköter den sig själv sen. 

Läs mer: Kärleksört – perfekt för torra och soliga lägen

Den mest kända formen av kärleksört är kanske den med gröna stjälkar och rosa blommor, men den finns faktiskt i olika färger på både blad och blommor. Personligen är jag förtjust i de med mörka nästintill svarta blad och mörkrosa blommor, till exempel sorten ’José Aubergine’. Det finns både sorter som blir runt 50 cm höga och lite mindre sorter som är runt 20 cm höga. De låga passar fint som kantväxt. Kärleksörten är torktålig när den är etablerad och passar därför på platser där jorden lätt torkar ut, till exempel där marken sluttar lite. 

Den vill ha ett soligt läge och väldränerad ganska mager jord. Kärleksört blommar i augusti till oktober. Den är en viktig växt för pollinatörer såsom fjärilar och bin, eftersom den blommar sent på säsongen när mycket annat blommat över.

Jättedaggkåpa

Alchemilla mollis

Jättedaggkåpan är en underbar och tålig perenn som passar i princip överallt. Den passar speciellt bra som så kallad vävare, dvs. utfyllnadsväxt mellan andra perenner. Jättedaggkåpan blommar med limegröna blommor redan i juni och fortsätter blomma till september om du klipper bort de överblommade blommorna. 

Trivs i de flesta jordar och funkar bra både sol, halvskugga och skugga. 

Något som är viktigt att känna till om jättedaggkåpan är att den sprider sig väldigt villigt. Om du har en grusgång intill rabatten kan det hända att du får nya plantor av jättedaggkåpa där, då den sprider sig med frö. För att undvika fröspridningen klipper du bort blommorna när de har blommat över.

Humla på kärleksört

Kärleksört är en lättskött perenn för soliga och torra växtplatser. Dessutom älskar humlor och bin blommorna!

Jättedaggkåpa är en lättskött perenn

Jättedaggkåpan är en tacksam och lättskött perenn som trivs lite överallt. Här i en gammal rostig balja i skuggan av en jordkällare.

Funkia

hosta

Funkia är en vacker perenn som i första hand används för de effektfulla bladen. Det finns många olika sorter med varierande blad – stora, små, gula, gröna, blågröna och vitspräckliga. 

De flesta funkior trivs bäst i halvskugga, men det finns även sorter som funkar bra i soliga lägen, till exempel ’Royal standard’, som även avviker från andra sorter med sina vita blommor istället för ljusviolett som är den vanligaste blomfärgen. 

Funkia föredrar näringsrik, väldränerad och fuktig lerjord, men funkar i andra jordar också. Dock är funkian omtyckt av fler än oss människor – sniglarna gillar att både äta och gömma sig under de stora bladen. Bekämpa gärna sniglarna tidigt på säsongen för att slippa att de äter hål i bladen.

Hosta / Funkia är en lättskött perenn

Två sorters funkia – de olika sorterna är fina att kombinera med varandra.

Näva

geranium

Flocknäva, blodnäva, trädgårdsnäva, spansknäva, praktnäva, kungsnäva, brunnäva – ja det finns massor av olika nävor som de flesta är lättskötta och passar i de flesta jordar och lägen. 

Läs gärna på om de olika sorterna eftersom de olika sorterna trivs i olika lägen, till exempel funkar flocknäva och blodnäva i torra och soliga jordar. 

En användbar sort är flocknävan ’Spessart’, som trivs i både sol, halvskugga och skugga. De mindre nävorna passar fint som kantväxt och de lite större är bra som vävare mellan andra perenner. En annan odlingsvärd näva är liten flocknäva, Geranium x cantabrigiense, som är bland de mindre sorterna. Deras bladverk doftar friskt och får en fin höstfärg.

Trädgårdskantlök

ALLIUM ’MILLENIUM’

‘Millenium’ blommar med rosa bollar från juli till september, som är populära hos humlor, bin och andra pollinatörer. Den är runt 30 cm hög och passar därför fint i framkant i en rabatt eller i kruka på balkong och uteplats. 

Trivs i sol och vanlig trädgårdsjord, hellre torr än fuktig jord. Var återhållsam med gödsling, en gång i mitten av sommaren är lagom.

Allium ’Millenium’ utsågs till årets perenn 2021. Perenngruppen utser varje år årets perenn, som alltid är en frisk, odlingsvärd och lättskött perenn.

stjärnflocka

astrantia major

Stjärnflockan är en klassisk mormorsperenn som även har sin plats i moderna trädgårdar. Den klassiska stjärnflockan har blekrosa blommor som påminner om nåldynor, vilket är vad vi kallade växten när jag var barn ”mormors nåldyna”. Det finns nu andra sorter som har mörkare rosa respektive vita blommor. Stjärnflocka blommar hela sommaren från juni till september. 

Trivs i sol till halvskugga i näringsrik och mullrik jord. Stjärnflocka passar fint i lite mer ”vilda” rabatter och på ängar.  

Bergenia - en lättskött perenn

Bergenian har vintergröna blad som lyser upp det grå och trista vinterhalvåret.

stjärnflocka - en lättskött perenn

Klassisk stjärnflocka med blekrosa blommor.

hjärtbergenia

bergenia

Sist men inte minst har vi hjärtbergenia som verkligen är en lättskött perenn. Den är tålig och kan odlas i alla vanliga trädgårdsjordar i både sol, halvskugga och skugga. Bergenian blommar i maj-juni med rosaröda blommor. Det jag gillar mest med bergenian är de stora, vintergröna bladen som lyser upp lite när det annars är mörkt och grått i trädgården. Bladen fyller ut fint i rabatter och passar bra som kantväxt. 

Hoppas du har fått lite nya idéer på växter att plantera i din trädgård. Lämna gärna en kommentar om du har några funderingar eller tycker att jag har glömt någon viktig lättskött perenn!

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

7 lättskötta perenner
Inga kommentarer

Skriv en kommentar