Trädgårdskalender: juli

Trädgårdskalender juli

Högsommaren är en härlig tid att ha en trädgård. Det växer och blommar för fullt i rabatter och köksträdgård och det tuffaste arbetet är gjort under vår och försommar. Nu är en väldigt bra tid att njuta av trädgården, men det finns även en del som är bra att göra och hålla efter. Läs vidare för en trädgårdskalender för juli.

Juli. Värmebölja och torka, eller långdragna regnoväder. Det kan verkligen skilja sig från år till år. I år verkar det som att vi får en varm och torr sommar, men vi får hoppas på att det kommer en del regn också. Det behövs nu efter den torra våren och försommaren.

I min trädgård just nu blommar honungsrosen för fullt. Tomater, gurkor och aubergine växer så det knakar inne i växthuset. Men det krävs många turer med vattenkannorna för att det ska orka växa. Årets första dahlia har nyss slagit ut. Vattentunnorna är fyllda efter förmiddagens regn. Koltrastarna äter upp mina jordgubbar och letar mat i täckmaterialet i odlingslådorna, och får med sig några små kålplantor i farten. Jag har satt upp ett skydd av mattrasor i ett försök att hålla rådjuren borta. Än så länge verkar det effektivt men det verkar inte skrämma koltrastarna.  

Att göra i trädgården i juLi

Se till att det finns vatten åt törstiga insekter och smådjur. Ställ ut ett fat med vatten och lägg i några stenar som insekterna kan krypa på.

Sätt upp ett insektshotell. Nu för tiden finns det insektshotell i nästan varje butik, men det är även superlätt att göra ett själv. Det kanske kan vara ett kul semesterprojekt?

Gå en eller flera trädgårdsrundor varje dag, både för att njuta av att se det som växer och för att hålla koll på eventuella skadeinsekter. I skymningen brukar sniglarna komma fram från sina gömställen.

Gödsla. Ettåriga växter behöver näring under hela säsongen för att orka växa och blomma ordentligt. Fleråriga växter, som perenner, träd och buskar, bör få gödsel senast första vecka i juli. Om de får gödsel senare är risken stor att de inte förbereder sig som de ska inför vintern.

Skogsklematis blommar i början av juli

Vattna! Kom ihåg att vattna dina växter om det går lång tid utan nederbörd. Det är extra viktigt att vattna växter du planterade under förra säsongen, de behöver fukt i jorden för att etablera sig bra. Samla helst regnvatten att ha och vattna med, det är mer hållbart än att använda kranvatten. 

Om det är riktigt torrt rekommenderar jag att du kombinerar vattning med täckodling. Genom att täcka jorden med gräsklipp eller annat organiskt material hålls fukten kvar i jorden längre.

Så nytt i köksträdgården. Några grönsaker som passar bra att så i juli är sallat, sommarmorot och sockerärter. Nu går det också bra att så kortdagsväxter igen – så som rädisor, spenat och asiatiska bladgrönsaker – till exempel min favorit pak choy. 

Gödsla i köksträdgården. Grönsaker och sommarblommor behöver gödsel kontinuerligt under sommaren. Jag brukar använda olika typer av hemmagjord gödsel, här finns ett recept på nässelvatten

Knipsa bort överblommade blommor på sommarblommor och perenner för att få en längre och rikligare blomning. 

Håll utkik efter mördarsniglar. Varje snigel lägger upp till 400 ägg, så ju tidigare du börjar bekämpa dem desto färre sniglar i trädgården under sommaren.

Lufta och skugga växthuset under varma dagar. När solen ligger på blir det snabbt riktigt varmt i växthuset, till och med så varmt att växterna kan ta skada. Låt dörren stå öppen och öppna eventuella takluckor och fönster. Sätt upp tunna, skuggande gardiner. 

Rensa ogräs i rabatter och grusgångar. Rensa hellre lite och ofta än allt på en gång, så blir det inte lika betungande. Om ogräset får stå kvar hinner det dessutom slå rot ordentligt och börja sprida sig. Och om de går upp i blom sprider de sig via frö. Vissa ogräs är ätbara och kan ätas! 

Läs mer: Ätbara ogräs

Ta hand om komposten. Lufta, gräv och rör om komposten, så att du håller den fungerande och välmående. Här kan du läsa mer om att kompostera. 

Gå runt och titta på de olika delarna i din trädgård. Nu är en bra tid att se vad som trivs och vad som kanske behöver bytas ut. Dröm dig bort och planera för förändringar, men avvakta med att plantera till sensommar/höst. Då är förhållandena bättre för att växterna ska etablera sig ordentligt. Det är fuktigare i jorden och lite svalare temperaturer. 

Läs mer: Plantera på hösten

Nu under sommaren är också en bra tid att kolla ljuset, det vill säga hur mycket ljus som når till olika platser i trädgården. Det är så klart viktigt för att avgöra var i trädgården du ska ta morgonkoppen kaffe eller var du kan fånga kvällens sista strålar sol. Men det är även viktigt att ha i åtanke när du väljer växter, mängden sol kan vara avgörande för om en växt kommer trivas eller inte. 

Några riktlinjer att ha med sig: 
• Sol mer än 6 timmar per dag = sol
• Sol 3-6 timmar per dag = halvskugga
• Sol mindre än 3 timmar per dag = skugga

Vill du plantera en ny perennrabatt men är osäker på vilka växter du ska välja? Nu är det dags att börja planera. Kolla in mina färdigdesignade rabatter här

Läs mer: Mina 6 bästa tips när du planerar din trädgård 

Besök parker och öppna trädgårdar. Passa på att inspireras av planteringar och växtkombinationer i parker nu i sommar. Om du har vägarna förbi Enköping finns det många fina parker att besök där, bland annat Drömparken som är skapad av en av mina trädgårdsförebilder Piet Oudolf. Under sommaren öppnar även en del privatpersoner upp sina trädgårdar för besökare. Bland annat under tidningen LANDs Öppen trädgård som är den 16 juli i år.

Läs mer: Inspireras av Enköpings parker  

Beskär prydnadsbuskar som blommar på försommaren. Klipp bort skadade och intorkade grenar. Lämna gärna en del frökapslar, de är populära bland småfåglar. 

Boka in beskärning av fruktträd under sensommar och höst. Beskärning av både fruktträd och prydnadsträd kräver kunskap för att göras på rätt sätt. Varje träd är en individ och jag utgår alltid från trädets perspektiv när jag beskär. Beskärningen görs varsamt, vid rätt tid på året, på rätt sätt och med rätt snitt. Kontakta mig för att boka in beskärning!

Humla i honungsrosens blommor

Gallra fruktkart. Om frukterna sitter för tätt riskerar det att bli för tungt för grenarna som då kan brytas av. Dessutom blir frukterna större vid gallring.

Klipp inte gräset för lågt. 6-8 cm är lagom, det gör att gräset klarar torrperioder bättre än om det är hårt klippt.

Ge näring till krukväxter. Näringsvattna eller plantera om ifall det behövs. Nu är växterna i full gång med att växa, då behöver de ny näring för att de ska orka och hålla sig fina.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar