Mina 6 bästa tips när du planerar din trädgård

Mina 6 bästa tips när du planerar din trädgård

Vill du ha en prunkande oas eller en lättskött och minimalistisk trädgård? Hur du än tänker använda din trädgård krävs planering för att få den precis som du vill ha den. Här är mina 6 bästa tips för att hjälpa dig på vägen att planera din drömträdgård.

Du har mycket att vinna på att göra en helhetsplanering av din trädgård innan du börjar planera enstaka detaljer. Om du börjar med detaljerna och väljer olika stilar kan det vara svårt att i efterhand knyta ihop säcken till en gemensam helhet. Att ha en planering att hålla sig till gör att du vet var du ska börja för att skapa din drömträdgård. Genom att börja i rätt ände sparar du både tid och pengar.

Innan du börjar planera och göra förändringar i din trädgård är det bra att känna in din trädgård. Se trädgården i de olika säsongerna för att veta vilka växter som finns och vilket uttryck de ger. Det är också bra att känna in trädgården för att veta var solen ligger på, om det finns några vindhål eller insyn från grannar eller vägar. Ha inte för bråttom! En trädgård är levande och det tar (oftast) flera år att skapa sin drömträdgård.

Äng med blommor

1. Hur vill ni använda er trädgård?

Nummer ett när du börjar planera din trädgård är att fundera över vad du vill med trädgården. Skriv ner vilka funktioner ni behöver och vill ha. Ska det vara en plats för umgänge med släkt och vänner eller vill ni odla grönsaker, frukt och bär till familjen? Vad ni vill använda trädgården till har stor betydelse för den fortsatta planeringen.

12 exempel på funktioner i trädgården

Uteplats i morgonsol/kvällssol
Yta för barnen att leka på (gräsmatta, gungor, studsmatta, osv.)
Köksträdgård
Välkomnande entré
Insynsskydd
Fruktträd
Hängmatta
Berså
Skyddad plats för vila
Redskapsbod
Pool
Utekök

Prioritera

När ni har gjort en lista med vilka funktioner är det dags att prioritera punkterna på listan. Vilka funktioner är ett måste? Vilka kan väljas bort om de inte får plats? Om du inte har en ovanligt stor tomt kan det vara svårt att få plats med alla punkter på önskelistan i din trädgård, och några funktioner kanske måste väljas bort. Då är det viktigt att göra en prioritering för att de allra viktigaste funktionerna ska komma med.

Genom att rangordna era funktioner får ni också ett hum om var ni ska börja när det är dags att börja anlägga. Om ett insynsskyddat soldäck är nummer ett på er lista, så börjar ni kanske med att välja ut ett bra läge för att sedan plantera buskar och träd som skyddar mot insyn.

Hur mycket tid vill ni lägga på trädgårdsskötsel?

En annan viktig aspekt att tänka över är hur mycket tid du och din familj vill lägga på trädgården. Det påverkar planeringens riktning hur mycket tid ni vill lägga på trädgårdsskötsel. Om det är ett intresse kanske ni är mer villiga att spendera tid på trädgårdsarbete, men om det bara är ännu en sak som måste hinnas med bör trädgården kräva så lite skötsel som möjligt.

En plantering med vackra buskar och marktäckare eller täckbark under kräver mindre skötsel än en blommande rabatt som måste ses till under säsongen.

2. Hämta inspiration!

Nästa steg är att hämta inspiration. Att inspireras av hur andra har gjort tidigare ger dig tips och idéer när du ska planera din egen trädgård.

Här hittar du inspiration:

Sociala medier.
Instagram, Pinterest, Facebook… Det finns många sociala medier där du kan få trädgårdsinspiration. Används ”spara”-funktionen om du scrollar Instagram så hittar du lätt tillbaka till inläggen som inspirerar dig. Gör anslagstavlor på Pinterest att återkomma till. Här hittar du mina sparade pins. Gå med i trädgårdsgrupper på Facebook och inspireras och inspirera.

Sök på Google.
Genom webbsökningar hittar du olika trädgårdsbloggar och magasin som kan ge dig tips och idéer.

Gå till ditt bibliotek.
Det finns massor av böcker om trädgård och trädgårdsdesign. Det brukar också finnas tidningar att bläddra i, kolla in utbudet hos ditt närmsta bibliotek!

Titta på andras trädgårdar och besök parker.
Inspireras av vackra trädgårdar du sett. Parker följer ofta årstiderna bra, där kan du få inspiration till växter som blommar hela säsongen.

Gamla trädgårdstidningar.
Kolla efter trädgårdstidningar i second hand butiker, de brukar ofta vara billiga och kan inspirera även om de har några år på nacken.

Trädgård vid stuga

3. Välj ett tema och håll dig till det

Välj en stil och karaktär som får vara trädgårdens tema. Det kan vara en minimalistisk och stram trädgård eller en prunkade trädgård med mycket blommor och växtlighet. Det är lättare att få ett bra helhetsintryck genom att ha ett övergripande tema för trädgården, annars finns en risk att din trädgård blir rörig. Håll dig sedan till ditt valda tema när du väljer material, växter och färger.

Tänk också på att trädgårdens still ska passa husets karaktär. Titta i böcker och online för att se vilken trädgårdsstil som passar ditt hus stilmässigt och utifrån dess ursprung.

Ett urval av trädgårdsstilar

Minimalistisk
Lantlig
Stram
Kurvig
Vild
Stilren
Arts & crafts
Nyfunkis

4. Börja skissa!

Gör enkla skisser där du planerar din trädgårds grundstruktur – var i trädgården de olika funktionerna ska placeras. Börja med att göra en skiss av det som redan finns i trädgården och rita därefter in de funktioner du har prioriterat högst. Testa olika förslag för att hitta den bästa lösningen. Ett tips när du ritar är att lägga ett halvgenomskinligt papper (det fungerar bra med ett vitt bakplåtspapper) ovanpå tomtritningen, då kan du göra flera olika skisser utan att behöva sudda eller rita en helt ny tomtritning.

Skapa olika rum i trädgården, det ger en extra dimension när trädgården är tydligt indelad. Att ha olika rum kan göra att en liten trädgård känns större och kan förvandla en stor, opersonlig tomt till en inbjudande och spännande trädgård.

När du är klar med skissen tar du med den och går ut i trädgården. Markera ut de olika funktionerna med rep eller vattenslang. Då får du en känsla för trädgårdens delar, till exempel om uteplatsen är lagom stor och placeringen av träden är bra.

Tänk på inifrån-perspektivet

Tänk också på hur trädgården ser ut inifrån huset. En stor del av tiden upplever du din trädgård genom utblickar inifrån, så föreställ dig vad du kommer se när du tittar ut genom fönstren. Upplevelsen inifrån kan förstärkas genom att placera belysning som lyser upp vackra gångar, träd eller andra blickfång som syns tydligt.

5. Välj växter som trivs i din trädgård

Att välja växter är inte helt lätt. Det finns ett gäng växter som kan frodas oavsett förutsättningar, men de flesta kräver en viss ståndort för att trivas och växa bra. Därför bör du utgå från din trädgårds förutsättningar när det kommer till jordmån, läge och hur mycket sol det är när du väljer vilka växter du ska plantera. Det blir billigare om du från början väljer växter som trivs på platsen och slipper köpa nytt varje år.

Faktorer att ta hänsyn till vid val av växter

  • Är jordmånen lerig, sandig, mullrik?
  • Är växtplatsen torr/blöt/väldränerad?
  • Är växtplatsen vindskyddad eller blåsig?
  • Hur mycket ljus finns på växtplatsen? Anges ofta i sol/halvskugga/skugga på handelsträdgårdar
  • Mot vilket väderstreck är växtplatsen riktad?

För att få en hint om vilka växter som trivs i din trädgård kan du titta på vilka växter som finns och trivs i grannarnas trädgård. Oftast är förutsättningarna ungefär desamma i närområdet. Om husen i området har samma stil kan du dessutom få stilmässiga tips genom att snegla på grannarna.

Träd och buskar blir större och större, ta reda på deras sluthöjd så att du inte blir fast med ett för stort träd som växer ur din trädgård.

6. Ta hjälp av en trädgårdsdesigner

Om du har fastnat i planeringen eller känner dig osäker hur du ska gå tillväga för att få till din drömträdgård kan du ta hjälp av en trädgårdsdesigner. Då får du hjälp att skapa en trädgård helt utifrån dina behov och önskemål och din trädgårds förutsättningar. Du slipper göra misstag som slösar både din tid och dina pengar.

Oavsett om du har bott i ett hus med tillhörande trädgård länge, om du precis flyttat in i en etablerad trädgård eller om du ska bygga nytt på en helt ny tomt kan du ha nytta av att ta hjälp av en trädgårdsdesigner för att få ett professionellt utifrånperspektiv i din planering.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

2 Kommentarer
  • Kerstin Gustafsson
    Publicerad klockan 16:59h, 23 mars Svara

    Glöm inte vit prästkrage, perenn, ca 60 cm hög. Fantastisk och tålig.

    • Sarah
      Publicerad klockan 18:25h, 24 mars Svara

      Javisst, vit prästkrage är också en bra perenn som kan användas på många platser.

Skriv en kommentar