Trädgårdskalender: februari

Trädgårdskalender februari

I februari finns det flera punkter i trädgårdskalendern som den ivrige trädgårdsägaren kan sätta igång med. Kanske känner du för att plocka in ett gäng kvistar för att njuta av körsbärsblom inomhus? Eller förbereda nya rabatter och bäddar för kommande odlingssäsong? Läs vidare för fler tips på vad du kan göra i trädgården i februari.

I år är februari en mild månad, tulpanerna har kikat upp inne i tunnelväxthuset och det har börjat klia i mina odlingsfingrar så jag har både börjat förodla lite smått inomhus och vintersått köldtåliga grönsaker utomhus.

Februarivädret kan verkligen variera från år till år, och från vecka till vecka. Det kan vara soligt, varmt och nästintill vår. Det kan också vara en halvmeter snö och 20 minus. Och så varierar det förstås beroende på var i landet vi befinner oss också. 

Det här innebär att trädgårdssysslorna för februari också kan skilja sig mycket från år till år. Vissa år kan vi spana efter de första vårlökarna och rensa det ogräs som knappt har tagit paus över vintern, och andra år får vi vänta till mars på snödropparna.

En solig dag i februari
En snöig dag i februari

Så, vad kan du göra i trädgården i februari? 

Kryp ner under en filt i soffan med en varm kopp te och låt dig inspireras av trädgårdsböcker, tidningar, Pinterest och härliga konton på Instagram när du planerar trädgårdsprojekt inför sommaren.

Gör islyktor om du har minusgrader. Fyll en hink med vatten och låt stå ute över natten. Gör hål i isen morgonen efter och häll ut vattnet som är kvar. Tänd ett ljus inuti till kvällen så lyser det fint.

Driv kvistar till blom. Ta in kvistar av vårblommande buskar och träd, till exempel forsythia och körsbär, och driv i blom för en försmak på våren.

Håll utkik efter de första snödropparna!

Sätt upp fågelholkar så att småfåglarna som stannar i Sverige över vintern kan ta skydd där när det är riktigt kallt och blåsigt. 

Snödroppar i februari

Odla skott och groddar inomhus. Skott och groddar är supernyttigt och busenkelt att odla på köksbänken eller i ett fönster. Mina favoriter är alfaalfa-groddar, ärtskott och mungbönsgroddar.

Börja förodla. I februari kan du så kronärtskocka, purjolök, paprika och aubergine. Kom ihåg att du behöver extra växtbelysning innan solljuset kommer tillbaka ordentligt i mars.

Väck dina pelargoner från vintervilan. Plantera om i ny jord, klipp ner och ta sticklingar.

Titta till växter som är på vinterförvaring och ge dem lite vatten då och då. 

Kallså utomhus. Vintersådd fungerar för en mängd olika köldtåliga grönsaker och blommor, till exempel morot, spenar, sallat, ringblommor och rosenskära.

Förbered nya rabatter och odlingsbäddar. Om det inte är tjäle i marken och det kliar i trädgårdsfingrarna går det utmärkt att börja förbereda för den kommande odlingssäsongen redan nu.

Insidan av en snödroppe

Beskär äpple- och päronträd. Om du har unga fruktträd så är senvintern en bra tid att uppbyggnadsbeskära. Stora, etablerade träd kan dock vara bättre att beskära under sensommaren för att slippa en massa vattenskott.

Föryngringsbeskär prydnadsbuskar som har förvuxit sig. Ett bra riktmärke är att ta bort 1/3 av grenarna ända nere vid markytan. Ta bort de grövsta grenarna och lämna kvar de unga skotten.

Rädda känsliga växter från tjocka snölager. De flesta växter klarar av ett lager snö, faktum är att det skyddar och isolerar mot kyla. Unga och nyplanterade buskar och träd kan dock knäckas om snön blir för tung, när det är blötsnö eller börjar töa. Då är det bra att skaka av snön från grenarna.

Skydda städsegröna växter från tjältorka. Täck över växten med till exempel juteväv för att skydda den mot den starka vårsolen. Osäker på om dina växter är städsegröna eller vintergröna? Läs om skillnaden här.

Ta hand om dina redskap. Tvätta, olja in och slipa sekatörer, spadar och andra trädgårdsredskap så håller de längre.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar