Trädgårdskalender: januari

Trädgårdskalender januari

Vädret i januari kan variera väldigt från år till år. Och även från vecka till vecka, som är fallet i år. Snö, kyla, slask, regn och så snö igen. Det är verkligen inte en rolig vinter vädermässigt. Gemensamt för de olika vädren som kan vara är att det inte är så mycket som måste göras i trädgården, men för den som känner att det kliar i trädgårdsfingrarna kommer här en trädgårdskalender för januari.

Så, vilka trädgårdssysslor kan vara bra eller roliga att göra i januari? 

Dröm dig bort och planera trädgården. Kryp ner under en filt i soffan med en varm kopp te och låt dig inspireras av trädgårdsböcker, tidningar, Pinterest och härliga konton på Instagram när du planerar trädgårdsprojekt inför nästa år. Kanske är det dags att göra lite förändringar i trädgården? Nu är också en perfekt tid att kontakta en trädgårdsdesigner för att ha en plan att utgå från när våren kommer. Här kan du läsa om mina trädgårdsdesigntjänster.

Odla skott och groddar inomhus. Skott och groddar är supernyttigt och busenkelt att odla på köksbänken eller i ett fönster. Mina favoriter är alfaalfa-groddar, ärtskott och mungbönsgroddar.

Börja förodla. I januari kan du börja så chili och paprika, som behöver lång tid på sig för att hinna utvecklas och ge skörd. Kom ihåg att du behöver extra växtbelysning för att plantorna ska växa bra fram till att solljuset kommer tillbaka ordentligt i mars.

Titta till växter som är på vinterförvaring och ge dem lite vatten då och då. 

Gör islyktor om du har minusgrader. Fyll en hink med vatten och låt stå ute över natten. Gör hål i isen morgonen efter och häll ut vattnet som är kvar. Tänd ett ljus inuti till kvällen så lyser det fint. 

Gran täckt av rimfrost
Snötyngd tall
Magiskt skymningsljus över tunnelväxthuset. Ett lager snö på marken.

Sätt upp fågelholkar så att småfåglarna som stannar i Sverige över vintern kan ta skydd där när det är riktigt kallt och blåsigt.

Rädda känsliga växter från tjocka snölager. De flesta växter klarar av ett lager snö, faktum är att det skyddar och isolerar mot kyla. Unga och nyplanterade buskar och träd kan dock knäckas om snön blir för tung, när det är blötsnö eller börjar töa. Då är det bra att skaka av snön från grenarna.

Skydda städsegröna växter från tjältorka. Tjältorka innebär att när solen värmen upp växterna vaknar de till liv och bladen börjar avdunsta vätska. För att behålla vätskebalansen behöver växten tillgång till ny vätska, och om marken då är frusen kan växten inte ta upp vatten från jorden. Skydda växten genom att täcka den med till exempel juteväv.

Osäker på om dina växter är städsegröna eller vintergröna? Läs om skillnaden här. 

Återanvänd julgranen. Julgranen kan återbrukas på olika sätt i trädgården. Dels är den ett bra växtstöd för ärtor, bönor och andra klätterväxter att växa mot. Om du har surjordsväxter som rododendron och amerikanska blåbär kan du klippa ner grenarna och lägga dem runt buskarna.

Spara julens hyacinter. De kan planteras ut i trädgården när våren kommer och bjuda på blomning kommande vårar.

Ta hand om dina redskap. Tvätta, olja in och slipa sekatörer, spadar och andra trädgårdsredskap så håller de längre.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar