Trädgårdskalender: mars

Trädgårdskalender mars

Mars, äntligen vår! Nja, inte riktigt. Än kan det komma bakslag med vinterväder, men om vi har tur kan mars bjuda på åtminstone några dagar med härligt trädgårdsväder. Sköna stunder med kaffekoppen i solen, promenader runtom trädgården för att njuta av den första blomningen och fåglarnas vårsång och så är det dags att plantera om pelargoner och andra krukväxter. Här är en trädgårdskalender för mars!

Marsvädret kan variera från år till år, och från vecka till vecka. Det kan vara rikligt med snö och minusgrader, men lika gärna soligt, varmt och nästintill vår. Det varierar förstås också beroende på var i landet vi befinner oss också. 

Så, vad kan du göra i trädgården i mars? 

Njut av blommande smålök. Snödroppar, vintergäck, krokus blommar ofta nu i mars.

Sätt upp fågelholkar så att de är redo när fåglarna ska börja bygga bo.

Driv kvistar till blom. Ta in kvistar av vårblommande buskar och träd, till exempel forsythia och körsbär, och driv i blom för en försmak på våren. Tjuvstarta våren och få härlig grönska inomhus.

Ta hand om dina redskap. Tvätta, olja in och slipa sekatörer, spadar och andra trädgårdsredskap så håller de längre.

Snödroppar i februari

Odla skott och groddar inomhus. Skott och groddar är supernyttigt och busenkelt att odla på köksbänken eller i ett fönster. Mina favoriter är alfaalfa-groddar, ärtskott och mungbönsgroddar.

Förodla inomhus. Nu börjar det bli dags att förså tomat, kronärtskocka och en del sommarblommor. Undvik dock att så fröer från köpta tomater, eftersom det kan sprida viruset ToBRFV. Läs mer här. Använd extra belysning över förodlingarna till slutet av mars. Vänta med att så gurka, zucchini och majs till april. 

Väck dina pelargoner och andra växter som du har övervintrat. Plantera om i ny jord och klipp ner.

Plantera om krukväxter. Nu när ljuset ökar börjar växternas tillväxtperiod, då behöver de ny näring för att orka växa och hålla sig fina.

Ta sticklingar av krukväxter och övervintrade växter. Passa på att ta sticklingar av pelargon och palettblad när du ändå beskär dem.

Kallså utomhus. Vintersådd fungerar för en mängd olika köldtåliga grönsaker och blommor, till exempel morot, spenar, sallat, ringblommor och rosenskära.

Förbered nya rabatter och odlingsbäddar. Om det inte är tjäle i marken och det kliar i trädgårdsfingrarna går det utmärkt att börja förbereda för den kommande odlingssäsongen redan nu.
Ett stort fält med blå krokus

Beskär äpple- och päronträd. Värt att tänka på är att om du beskär nu under vårvintern stimuleras tillväxten vilket är bra för nyplanterade träd.  Om du vill minska antalet nya skott är det bättre att vänta med beskärning till JAS-perioden (juli-augusti-september). Anlita gärna en certifierad fruktträdsbeskärare för att få en proffsig beskärning av träden.

Föryngringsbeskär prydnadsbuskar som har förvuxit sig. Ett bra riktmärke är att ta bort 1/3 av grenarna ända nere vid markytan. Ta bort de grövsta grenarna och lämna kvar de unga skotten. Genom att ta bort de äldsta och grövsta grenarna stimuleras busken att skjuta nya, friska skott.

Ta sticklingar av buskar. Det går att sticklingsföröka de flesta bär- och prydnadsbuskarna, men två som är lätta att börja med är svartvinbär och fläder.

Rädda känsliga växter från tjocka snölager. De flesta växter klarar av ett lager snö, faktum är att det skyddar och isolerar mot kyla. Unga och nyplanterade buskar och träd kan dock knäckas om snön blir för tung, när det är blötsnö eller börjar töa. Då är det bra att skaka av snön från grenarna.

Skydda städsegröna växter från tjältorka. Städsegröna växter som rhododendron och barrväxter kan under vårvintern drabbas av tjältorka. När solen börjar värma vill växterna börja dricka vatten ur marken, om det fortfarande är tjäle (vilket det oftast är här i Örebro i mars) kommer de inte åt vattnet och riskerar då att torka ut. Undvik detta genom att skydda plantan med säckväv eller en tjock fiberduk. Osäker på om dina växter är städsegröna eller vintergröna? Läs om skillnaden här.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar