Trädgårdskalender: april

Trädgårdskalender april

Jag räknar april som den första vårmånaden. Dock kan vädret variera en hel del under månaden, med snabba skiftningar mellan varma soldagar och regn- och snörusk. I april börjar trädgårdssäsongen på riktigt. När dagarna blir varmare är det dags att klippa ner perenner, gödsla rabatter och bärbuskar och mycket mer. Längre ner på den här sidan hittar du en trädgårdskalender för april.

Just nu ser väderprognosen lovande ut, men det är nog bra att vara inställd på att det kan komma ett gäng bakslag till. Det kallas ju aprilväder av en anledning.

Först och främst vill jag uppmuntra dig att njuta av våren och allt som börjar växa! Så underbart med grönska efter den långa, grå vintern! 

vårblommande magnolia

Magnolia i full blom. Bild från Stadsparken i Örebro tagen i april 2022.

I väntan på det varma vårvädret njuter jag av att gå runt i
trädgården och se vad som har kikat upp ur jorden. Tulpanerna jag satte i växthuset i höstas har knoppar och i rabatterna kikar stockrosor, tulpaner och påskliljor upp. Och förstås krokus, snödroppar och vintergäck som är i full gång och blommar!

Så, vad kan du göra i trädgården i april? 

Gör fint med vårkrukor och vårblommande lökar. Nu är affärerna fyllda med påskliljor, vivor och andra härliga vårblommor. Plantera en vårkruka och ställ vid husets entré, där kan du glädjas åt den ofta. Bonustips: plantera ut vårväxterna i trädgården när de har gjort sitt i krukorna så återkommer de år efter år. Det funkar bra med alla sorters vårlök och fleråriga vårblommor.

Plantera perenner, buskar och träd. Så fort tjälen släpper går det bra att börja plantera. Jag förespråkar egentligen höstplantering eftersom hösten ger bättre förutsättningar för plantorna att etablera sig (jorden är varm, det är fuktigt i både luft och jord och växterna är på väg in i sin viloperiod), men det finns några växter som är bättre att plantera på våren, bland annat höstanemoner och prydnadsgräs.

Vill du plantera en ny perennrabatt men är osäker på vilka växter du ska välja? Kolla in mina färdigdesignade rabatter här.

Rysk vårstjärna, eller scilla som den ofta kallas.

Rysk vårstjärna, eller scilla som den ofta kallas.

Förbered nya rabatter och odlingsbäddar. Om det inte är tjäle i marken och det kliar i trädgårdsfingrarna går det utmärkt att börja förbereda för den kommande odlingssäsongen redan nu.

Flytta buskar och träd. Om du behöver flytta lövfällande buskar och mindre träd är det lämpligt att göra det nu, när tjälen släpper. Det är bäst att flytta växterna när de är i vila. Var medveten om att det alltid finns en risk att flytta fullvuxna buskar och mindre träd, det är inte säkert att de överlever flytten. Var extra noga med vattning första sommaren, så att växterna inte torkar ut.

Vattna! Kom ihåg att vattna dina växter om det går länge utan nederbörd. Extra viktigt är det att vattna växter du planterade under förra säsongen. 

Vårstäda i rabatterna. Klipp ner nedvissnade perenner. Låt klippet ligga kvar. 

Kärleksört på väg upp ur jorden i april

Skott av kärleksört som är på väg upp ur jorden i april.

Dela perenner som blommar på sensommaren och hösten, om de blivit för stora. Passa på när de precis tittar upp ur jorden. Gräv upp och dela med en vass spade eller kniv.

Gödsla perennrabatter, unga träd, prydnadsbuskar, bärbuskar och häckar. Mylla ner ett lager kompost eller kogödsel. Kogödsel som säljs på säck innehåller ofta en stor del torv, och därmed inte lika mycket näring. Läs på förpackningen så att du köper gödsel som innehåller mycket näring.

Beskär lavendel och passa på att ta sticklingar för att få fler plantor. 

Skynda på vårskörden av rabarber, genom att ställa en hink eller kruka över plantan när stjälkarna börjar titta upp ur jorden – så kallade glasrabarber. Förutom att du får en tidigare skörd är de drivna stjälkarna inte lika syrligare som senare på våren.

Ta hand om komposten. Lufta, gräv och rör om komposten, så att du håller den fungerande och välmående. Här kan du läsa mer om att kompostera.

Närbild på magnoliablom

Sätt upp fågelholkar så att de är redo när fåglarna ska börja bygga bo.

Kratta bort löv och kvistar från gräsmattan när den har torkat upp.

Håll utkik efter mördarsniglar redan nu. Varje snigel lägger upp till 400 ägg, så ju tidigare du börjar bekämpa dem desto färre sniglar i trädgården under sommaren.

Rensa ogräs. Här gäller samma som för mördarsniglarna – det är bra att börja rensa så fort det går på våren, om ogräset får stå kvar hinner det slå rot ordentligt och börja sprida sig. Vissa ogräs är ätbara och kan skördas som vårprimörer! Läs mer här

Så utomhus. Så rädisor, sallat, spenat och pak choy. Nu i början av april är det faktiskt hög tid att så en hel del grönsaker som kan skördas under våren. Rädisor och spenat växer faktiskt som bäst på våren, när dagarna fortfarande är korta och inte för varma. 

Skott av snabba grönsaker

Och lite inomhussysslor om det är tråkigt uteväder…

Förodla inomhus. Så gurka, squash och pumpa som planteras ut senare i vår när risken för frost är över. Gurkväxter växer fort, så jag sår först i slutet av april.

Plantera om krukväxter. Nu när ljuset ökar börjar växternas tillväxtperiod, då behöver de ny näring för att orka växa och hålla sig fina.

Ta sticklingar av krukväxter och övervintrade växter. Passa på att ta sticklingar av pelargon och palettblad när du ändå beskär dem.

Hoppas du får en härlig april i trädgården!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar