”Ska ni också upp och njuta av utsikten?”. Vandring i Abisko, del 2

Efter en natt på en rastplats intill Torneträsk, tillsammans med andra husbilar från både Norge, Finland, Tyskland och Nederländerna, och lite trötta i benen efter gårdagens vandring parkerade vi vår campervan och traskade mot linbanan som går upp till fjället. Jag är inte speciellt förtjust i höjder, så det var inte ett självklart val att ta linbanan upp. Men vi var väldigt nöjda med det beslutet när på vägen ned vi mötte alla som var på väg upp på fjället, det såg inte ut att vara den lättaste vandringen om vi säger så. Hur som helst satte vi oss till rätta i liften, jag med ett krampaktig tag om ryggsäcken och skyddsbygeln och H med Evi i knät, och åkte de 10 minutrarna upp på fjället. 

Utsikt över Torneträsk

Uppe vid bergsstugan möttes vi av en otrolig utsikt över dalen och Torneträsk. Molnen gjorde det nästan bara mer drömskt, men gjorde tyvärr att vi inte kunde se lapporten. Därifrån gick vi en timmes vandring upp till toppen av Njullá, 1169 m över havet. Det blev mer och mer moln ju högre upp vi kom. Evi travade på glatt och mycket mer energiskt än vi, så vi passade på att låta henne springa i långlinan så att hon kunde gå runt och lukta som hon ville. 

När vi nästan var uppe mötte vi ett sällskap som glatt frågade ”Ska ni också upp och njuta av utsikten?”. Bra inställning till riktigt tråkigt väder! På toppen såg vi knappt varandra om vi kom för långt isär, men det var en häftig känsla att vara där uppe bland molnen. Kallt och blött var det också, så det blev en snabb lunch innan vi påbörjade vandringen nedåt igen.

Dimmigt på toppen av fjället Njullá

På vägen ner möttes vi återigen av en fantastisk utsikt över Torneträsk och nationalparken. De rödaktiga partierna är fjällbjörkar som blivit drabbade av fjällbjörkmätarlarver, med vyn uppifrån går det verkligen att se omfattningen av det hela. När vi hade passerat bergsstugan och påbörjat vandringen ner mot dalen igen möttes vi av fjällängar med midsommarblomster, fjällsippor, smörblommor, slåtterblomma, smörbollar, fjällkåpa och olika sorters vide. Ett riktigt paradis för mig som älskar alla typer av växter. H och Evi fick flera gånger stanna och vänta in mig när jag hade stannat för att ta kort på blommorna och utsikten.

Gul smörboll

Smörboll, Trollius europaeus.
Läs mer om smörboll här.

Midsommarblomster och daggkåpa trivs uppe på fjället. 

Fjällkåpa

Slåtterblomma, Parnassia palustris

Rihtonjira störtar ner mellan fjällen

I höjd med trädgränsen korsade vi ett mäktigt vattenfall där Rihtonjira bröt fram genom fjället. Vi fick hoppa fram över stenarna, och locka Evi (som inte är speciellt förtjust i vatten) att ta sig över det forsande vattnet. Leden ner följde vattnet, som på flera ställen kastade sig ut över klipporna på sin väg ner till dalen. Väl tillbaka vid bilen var vi rejält möra i benen och riktigt glada att vi tog linbanan upp på morgonen.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar