Vår i trädgården!

Vår i trädgården!

Här på Närkeslätten har våren kommit ordentligt de senaste veckorna. Med plusgrader dygnet runt och över 10 grader och sol vissa dagar. Det har varit ljuvligt att hänga utomhus. Och på vår inglasade altan har det varit 20+ grader och jag har kunnat sitta där ute och jobba. Och på vår inglasade altan har det varit 20+ grader, vilket är varmare än vi har inomhus så jag har gärna suttit där ute i solskenet och jobbat med mina trädgårdsdesignsuppdrag.

Hur som helst, nu när våren har kommit är det dags att på allvar påbörja trädgårdssäsongen. Här delar jag med mig av lite tips på vårsysslor och hoppas kunna inspirera dig till att vara ute i trädgården under kommande påskhelg.

Gräset grönskar

Gräset börjar skifta i grönt, och hunden Evi tycker numera det är tillräckligt varmt för att vara ute och leka även lite längre stunder.

Att göra i trädgården under våren

Klipp ner perenner och ta bort allt visset. Klipp ner till småbitar och låt ligga kvar i rabatterna – det blir näring och ger jorden bra struktur när det så småningom bryts ner. Detta gäller även löv som täckt växterna under vintern, räfsa lite så att de inte kväver perennerna. Perennerna kommer växa upp och täcka jorden och böset, så du behöver inte oroa dig för att rabatterna kommer se skräpiga ut under sommaren.

Börja rensa ogräs. Jag vet, det är inte en av de roligaste trädgårdssysslorna, men jag lovar att det är mindre jobb nu än om ett par månader när ogräsen har vuxit upp och rotat sig ordentligt. Det är mycket lättare att rycka upp ogräset när det varit tjäle och ju mer du tar bort nu, desto mindre ogräs har du problem av senare under säsongen.

Gödsla! Rabatter och odlingsbäddar kan du toppa med ett lager kogödsel eller kompost. Tulpaner och andra vårlökar mår bra av några nävar kogödsel eller lite benmjöl för att få en fin och lång blomning och så att de kommer tillbaka nästa vår igen.

Rensa grusgångar och plattläggningar från ogräs, löv och annat som kan ha hamnat där under vintern. Det här tycker jag personligen är bland det tråkigaste som finns. MEN! Jag får påminna mig (och alla er andra som också tycker det är trist att rensa grusgångar) att det ju blir väldans fint när det är gjort.

Rensa i trädgården

Här behöver ormbunken klippas ner och jordgubbsevorna rensas ur.

Tulpaner på väg upp

Äntligen är tulpanerna på väg upp!

Skydda tulpaner och annat som rådjuren tycker genom att täcka över dem eller spraya med Trico Garden, som är ett naturligt bekämpningsmedel gjort på fårtalg. Jag täcker över mina efterlängtade tulpaner med ett par gamla frysbox-lådor som blivit över. På så sätt kan jag njuta av blomningen utan att bjuda in rådjuren på tulpan-buffé.

Gör vårfint med vårkrukor vid entrén och på uteplatsen. Påsklilja, pensé, krokus, tusensköna, primula, julrosor, gyllenlack, pärlhyacint och kungsängslilja. Många är de som tål lite kyla och klarar sig ute redan nu. Om du planterar vårlökar i krukorna kan du plantera ut den i rabatterna när de blommat över, då får du njuta av blomningen nästa år igen.

Förodla blommor och grönsaker. Vissa blommor och grönsaker kan sås direkt i rabatt eller grönsaksland, medan andra behöver lite längre tid på sig för att hinna utvecklas ordentligt. Nu är det en bra tid att börja så till exempel tomater och luktärt om du vill driva upp egna plantor, annars finns det ju att köpa i trädgårdshandeln framåt sommaren.

Snödroppar

Snödropparna blommar för fullt! Glöm inte stanna upp och njuta av de söta små blommorna.

Kom ihåg att njuta också!

Slutligen vill jag skicka med dig en uppmaning att vara ute så mycket som möjligt för att njuta av våren. Sol! Värme! Vårlökar! Blåsippor! Fågelsång! Knoppar som är på väg att slå ut! Allt som börjar skifta i grönt! Listan över vad våren har att erbjuda kan göras lång.

Fläderknopp

Fläderns blad på gång att slå ut. 

Stockros på väg upp

De första bladen på stockrosorna kikar upp.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Vår i trädgården
Inga kommentarer

Skriv en kommentar