9 växter för en färgstark höst

9 växter för en färgstark höst i trädgården

Hösten kan vara trist och grå. Det bara regnar, är allmänt grått och dagarna blir kortare och kortare. Då kan växter som har starka höstfärger i gult och rött verkligen pigga upp! I mina projekt ritar jag alltid in minst en växt som är värdefull och tillför glädje under hösten, gärna placerad nära entrén och så att den syns inifrån – så att man kan ha mycket glädje av de praktfulla färgerna.

Här listar jag 10 av mina favoritväxter för en färgstark höst!

Katsura i höstskrud

Katsura

Cercidiphyllum japonicum

Katsuran är en av höstens färggladaste träd, med sin lysande bronsgula höstfärg. Bladen är hjärtformade och kallas därför hjärtträd på danska. Bladen har en sötaktig doft under hösten, som en del beskriver som pepparkaka. Jag har dock inte kunnat känna doften av pepparkaka, men vi alla upplever ju dofter på olika sätt.

Katsura används ofta som flerstammigt buskträd här i Sverige. Trivs i mullrik jord, gärna en lätt lerjord och god tillgång till vatten. Härdig i zon 1-4.

Japansk lönn
Japansk lönn Dissectum

Japansk lönn

Acer palmatum

Bland de vackraste och mest exotiska höstväxterna är japansk lönn. Små träd eller buskträd, oftast under tre meter höga, med sprakande rött eller gult bladverk under hösten. Det finns MÅNGA olika sorter med olika bladverk och växtsätt, så välj noga så att trädet passar den tänkta växtplatsen. Några vanliga sorter är ’Atropurpureum’, ’Dissectum’, ’Hogyoku’ och ’Osakazuki’. Sorterna är olika härdiga, så kolla upp de sorter du är intresserad av.

De japanska lönnarna gynnas av ett ljust och skyddat läge i sol till halvskugga, dock inte på en plats med stark vårsol eftersom det får knopparna att spricka ut för tidigt och riskera att bli frostskadade. Jorden bör vara väldränerad och mullrik.

Höstorange häggmispel

Häggmispel

Amelanchier

Förutom starka höstfärger i rött, orange och gult har häggmispel en underbar blomning tidigt på våren, som uppskattas av både människor och nyvakna insekter på jakt efter mat. Häggmispel är tåliga, lättskötta och trivs på de flesta platser. Kan användas som buskar eller uppstammade till små, flerstammiga träd.

De tre arter av häggmispel som ger skarpast höstfärger är: 

• Kopparhäggmispel (Amelanchier laevis) som har en fin orange höstskrud. Härdig zon 1-4.
• Prakthäggmispel (Amelanchier lamarckii) som är röd om hösten. Härdig zon 1-6.
• Bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia) som har gul höstfärg och stora, svarta bär som kan sitta kvar samtidigt som de gula löven om inte fåglarna hunnit äta upp dem. Härdig zon 1-6

Färgstark rönn på hösten

Rönn

Sorbus

Rönnar är tacksamma och lättskötta, och är dessutom vackert stora delar av åren. På våren har den stora klasar av vita blommor, på sommaren är bladverket frodigt grönt, på sensommaren sätter de stora bärklasar och på hösten får många rönnar en intensivt röd färg. 

Rönn trivs i både torr/mager jord och näringsrik jord, dock inte alltför blöt jord som tunga lerjordar. De kan planteras både i sol och skugga, men i soliga lägen blir den röda höstfärgen extra stark. Det finns ett 80-tal arter av rönnar, och Sverige är framstående i framtagningen av nya sorter. 

Några odlingsvärda sorter av rönn:

• ’Birgitta’ (Sorbus commixta ’Birgitta’ E), ett smalt och upprättväxande träd som blir 7-9 meter högt. Den får gula bär som sitter kvar länge och bladen skiftar till gul-orange under hösten. Härdig i zon 1-4.

• ’Carmencita’ (Sorbus commixta ‘Carmencita’ E), ett 2-4 meter högt träd som får ett rostbrunt bladverk under hösten. Härdig i zon 1-6.

• Ullungrönn LEGEND (Sorbus LEGEND E) har fantastiska gula, orangeröda höstfärger. Blir ett 8-10 meter högt träd. Härdig i zon 1-5.

• Liten pärlrönn (Sorbus frutescens) är ett litet träd (2-3 m) med den unika egenskapen att bären är vita. Bären får ofta sitta kvar länge inpå vintern, då fåglarna verkar mer förtjusta i de röda och gula bären hos andra rönnar. Även denna rönn skiftar i intensivt röda färger på hösten.

Läs mer: Rönn – många olika sorter att välja på

Lysande rött vildvin

Klättervildvin

Parthenocissus quinquefolia

Ingen kan väl ha undgått att se vildvin som formligen lyser under hösten? Den intensiva röda färgen påkallar uppmärksamheten och ger verkligen glädje i den grå hösten. Klättervildvin växer snabbt och slingrar sig i pergolor och spaljéer, den har alltså inte sugfötter som en del andra vildvin som kan klättra direkt på fasader. 

Klättervildvin växer på alla jordar och i alla lägen: sol till skugga. En riktig överlevare alltså. Kan bli uppåt 8-12 m hög. Härdig i zon 1-4.

Rosa höstbenved

Benved

Euonymus

Större delen av året är benved en ganska anonym växt, den tillför fin grönska men står inte direkt ut från mängden. Men på hösten, då har den sin storhetstid med underbara, lysande höstfärger och fina hängande fröställningar.

Körsbärsbenved (Euonymus planipes) samt sorten ’Evert’ har otroligt vackra hängen.

Vingbenved (Euonymus alatus) är underbart ståtligt när bladverket skiftar från grönt till rosa till lysande rött. Sorten ’Compactus’ blir bara 1,5 m hög och bred och kan därför vara ett fint alternativ för en liten trädgård.

Benved är lättodlad och kräver inte så mycket av dig som trädgårdsägare. De trivs bra i vanlig trädgårdsjord, men god tillgång på mull och näring är en fördel. Den växer bra i både sol och skugga, men som mycket annat är höstfärgen bäst i soliga lägen. Härdighet från zon 1-4(5).

Humla på kärleksört

Kärleksört

Hylotelephium

Kärleksört är en perenn som är en riktig trotjänare. Den kommer ihärdigt år efter år och bjuder på vacker blomning långt in på hösten. Fortfarande idag, den 3 november, skänker den rosa blomningen skönhet hemma i min trädgård. Förutom att vara vacker är kärleksört en viktig växt för humlor, bin och andra pollinerande insekter. Från att den börjar blomma till en bra bit in i oktober satt det humlor eller bin på blommorna varje gång jag gick förbi.

Kärleksört är en lättodlad och tålig perenn som trivs bäst i soligt läge och torr jord. Här kan du läsa mer om kärleksört.

Brittsommaraster

Brittsommaraster

Aster amellus

Det här är en tålig och pålitlig perenn som blommar på hösten, in i oktober – precis som namnet antyder. Precis som kärleksört uppskattas den av bin och fjärilar. Brittsommarastern trivs i soliga lägen och väldränerad jord.

Höstanemon

Höstanemon

Anemone hybrida

Höstanemonens höga, gracila blomställningar vajar fint i vinden under vackra höstdagar. Blommorna ser lite grann ut som stora vitsippor. Det finns flera olika sorter i varierande färger, från vitt till rosa. Höstanemon trivs bäst i halvskugga och näringsrik jord.

Det finns många fler växter som bidrar med höstglädje i våra trädgårdar!

Vilken är din favorit? Tycker du att jag har missat någon viktig? 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

9 växter för en färgstark höst
Inga kommentarer

Skriv en kommentar