10 växter med vita blommor och blad

10 växter med vita blommor och blad

Växter med vita blommor och blad ger en stilren känsla och passar fint i den moderna trädgården. Men eftersom vitt passar till allt fyller de även sin plats i trädgårdar med annan stil och karaktär. Vita växter kan användas i en rabatt med mycket färg för att binda ihop och lugna ner intrycket.

Vita växter kan användas för att lysa upp en mörk del av trädgården, till exempel en yta mellan två hus dit inte så mycket solljus når eller en mörk skogsglänta. Det är inte alla växter som blommar villigt i skugga, men då får man jobba mer med bladens färger och former för skapa effekt. En rabatt med växter som har vita blad eller blommor är extra vacker med en mörk bakgrund och framåt skymningen, när de vita växterna får fylla sin uppgift att lysa upp.

Om du vill ha en rabatt med vita växter kan du kika in rabatten SKYMNING bland mina färdiga rabattdesigner. Rabatten SKYMNING innehåller perenner med vita blommor och/eller blad. Det finns en variant för sol, en för halvskugga och en för skugga. Så oavsett vilket läge du vill plantera din skymningsrabatt finns det något för dig. En färdig rabattdesign ger dig allt du behöver veta för att skapa en ny rabatt i din trädgård, från vilka växter du ska köpa i trädgårdsbutiken, till hur du förbereder växtplatsen, planterar och sedan sköter om rabatten. 

Hortensia 'Annabelle'

1. Vidjehortensia ‘Annabelle’

Hydrangea arborescens

Vidjehortensia ’Annabelle’ blommar länge med stora, runda blommor. Från juli till september får vi njuta av de vackra blommorna, och innan dess de limegröna knopparna. ’Annabelle’ blir mellan 1-2 meter hög och breder ut sig cirka 1 meter. Den gör sig fin som solitär, tillsammans med andra blommande buskar eller som häckväxt.

Plantera i halvskugga i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord som helst har lågt pH-värde. Fyll på med okalkad torv eller rhododendronjord vid planteringen. Gödsla med kogödsel på våren för att få en ordentlig blomning framåt sensommaren. Vidjehortensia ’Annabelle’ funkar i zon 1-4.

Funkia ’Fire and Ice’

Hosta (Fortunei-Gruppen)

Funkia ’Fire and Ice’ har ett läckert bladverk med vit mitt och mörkgröna strimmor på kanterna. De har ljust lila blommor i juli-augusti, men odlas främst för bladen och inte blommorna. ’Fire and Ice’ passar fint som kantväxt i skuggrabatter, i krukor och i woodland.

Plantera i väldränerad näringsrik och mullrik jord. Placera ’Fire and Ice’ i halvskugga till skugga, eftersom för mycket sol bränner de vita bladen. Härdighet C, vilket innebär att den är härdig i stora delar av landet på en skyddad och väldränerad plats.

Blodnäva 'Album'

Geranium sanguineum

Blodnäva ’Album’ är en torktålig perenn som trivs i full sol eller i slänter. ’Album’ blommar i juni-augusti. Den blir 20 cm hög och har ett bulligt växtsätt som bildar fina ”mattor”. Plantera gärna många plantor tillsammans i stenpartier eller slänter.

Plantera i väldränerad och näringsfattig jord, den tål inte att stå i fukt. Härdighet A, vilket innebär att den kan odlas i hela landet.

Blodnäva 'Album'

Luktpion ’Festiva Maxima’

Paeonia lactiflora

Luktpionen ’Festiva Maxima’ har fyllda vita blommor med röda stänk. Det är en klassisk perenn som blommar i juni-juli. Den gör sig vacker som snittblomma men blommar över ganska fort, placera buketten svalt nattetid för att förlänga hållbarheten.

Plantera ’Festiva Maxima’ på en solig plats i näringsrik, fuktig och väldränerad jord. Härdighet A, vilket innebär att den övervintrar pålitligt i hela landet.

Solhatt ’Alba’

Echinacea purpurea

Den vita solhatten ’Alba’ är en favorit för våra pollinerande insekter. Den passar bra i rabatter och naturlika planteringar. Den är speciellt fin i vilda prärielika planteringar tillsammans med prydnadsgräs. ’Alba’ blir runt en meter hög och blommar i juli till september.

Plantera ’Alba’ i väldränerad jord på en solig plats. Härdighet B, vilket innebär att den kan odlas i hela landet på en skyddad och väldränerad växtplats.

Solhatt 'Alba'

Pärlrönn

Sorbus frutescens (tidigare Sorbus koehneana)

Pärlrönnen är en speciell sorts rönn som har en otroligt vacker höstskrud med vita bär och intensivt röda blad. Den finns som både buske och lågt träd som blir 2-3 meter högt. Pärlrönnen är mångsidig och passar på många ställen, till exempel i en surjordsplantering, vid vatten eller i en plantering med lägre buskar perenner.

Plantera på solig till halvskuggig plats i väldränerad och näringsrik jord. Pärlrönnen är härdig i zon 1-5.

vitalba-klematis ’Paul Farges’

CLEMATIS VITALBA

Klematis ’Paul Farges’, eller ’Summer Snow’ som den också kallas, blommar med massor av små cremevita blommor från juli till oktober. De övervissnade frökapslarna är också fina och fyller sin funktion i en vinterträdgård frostiga morgnar. ’Paul Farges’ är starkväxande och kan fort täcka en spaljé, pergola eller varför inte ett dött träd?

Den fungerar i alla lägen från sol till skugga i näringsrik och väldränerad jord. Plantera gärna en låg perenn under som täcker rötterna. Härdig i zon 1-5.

Klematis 'Paul Farges'

Trädgårdsriddarsporre ’Galahad’

Delphinium Elatum-Gruppen

Trädgårdsriddarsporre är en vacker klassisk perenn som trivs i soliga rabatter. Det är en bra fjärilsväxt som lockar pollinatörer till din trädgård. Sorten ’Galahad’ har vita blommor på höga stänglar som kan bli upp mot 150 cm höga och kan behöva stöd för att inte falla. Trädgårdsriddarsporre är fin att ta in som snittblomma och livar upp buketter med sina höga spiror. Ta bort blommorna när de blommat över för att få mer riklig blomning. Trädgårdsriddarsporre är giftig vid förtäring.

Plantera på en vindskyddad plats i full sol i näringsrik och väldränerad jord. Härdighet B, den övervintrar vanligtvis i hela landet på en skyddad och väldränerad växtplats.

Snödroppe

Galanthus

Redan i februari dyker de upp. Snödropparnas smala gröna blad som ger hopp om att våren är på väg. Det finns mängder av sorter inom snödroppssläktet och framförallt i England är det en riktig samlarväxt. Förutom den vanligaste enkla snödroppen finns det även sorter med dubbla eller stora blommor.

Plantera snödroppar genom att sätta lökar tidigt på hösten för att få blomning följande vår. Sätt lökarna på en solig till halvskuggig plats. Vilken sorts jord det är spelar inte så stor roll, men den får gärna vara mullrik och väldränerad.

Snödroppe

rosenskära ’Psyche White’

Cosmos bipinnatus

Rosenskäran ’Psyche White’ har vita, halvfyllda blommor med ett lite ”rufsigt” utseende och ett fylligt och dilliknande bladverk. ’Psyche White’ blir meterhög och fyller ut sin plats i köksträdgård eller rabatter. Den står sig fint som snittblomma, plocka blommorna ofta och ta bort övervissnade blommor för att få en rikligare och mer långvarig blomning. Ett extra plus är att den är populär bland humlor och andra pollinatörer. Rosenskära är en ettårig växt men självsår sig villigt där den trivs och kan på så sätt återkomma år efter år.

Plantera ’Psyche White’ på en solig plats, jag har haft mina längs en varm södervägg de senaste åren och där har de trivts riktigt bra. Gödsla en gång under våren, men för mycket näring kan göra att bladverket växer sig stort men att blommorna uteblir eller försenas. Det går att så rosenskära direkt i rabatten utomhus, men försådd inomhus för utplantering ger tidigare blomning. Vänj plantorna vid livet utomhus genom att i början skydda dem mot sol och frost.

Vilken är din favorit bland de vita växterna? Berätta gärna i kommentarerna!

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

10 växter med vita blommor och blad
Inga kommentarer

Skriv en kommentar