25 mar Växter för vårvinterträdgården
Växter för vårvinterträdgården
Våren i all ära – det är inte mycket som går upp emot perioden när träden byter nyans från brunt till grönt, häggen blommar och gräsmattorna i gamla trädgårdar fylls med scilla och vårstjärna. Även vintern har sin charm, speciellt vintrar med mycket snö. Men tiden däremellan, som här i Mellansverige oftast är grå och lerig är bara en enda lång väntan på att våren ska komma. Nej, vårvintern är nog den årstid jag gillar minst. Det finns dock några ljusglimtar, i det här inlägget tipsar jag om växter som blommar eller på annat sätt ger värde under vårvintern.
Enligt mig ska en trädgård ha inslag som skapar intresse och njutning under alla årstider. Den svåraste tiden är nog vårvintern, när det inte längre är kallt och vackert med snö men inte heller varmt nog för att vara vår. Vårvintern kan vara lite kal och trist, både i naturen och trädgården – om man inte tänkt på den tiden redan när trädgården planerades. Det är inte många växter som blommar under vårvintern, men faktum är att det finns både träd, buskar, perenner och lökväxter som kan ge trädgården ett lyft under den här perioden. Här kommer en lista med växter som blommar under vårvinter som jag hoppas kan inspirera dig att plantera lite vårvinterblomster i din trädgård.
Julros
Helleborus
Först på listan är julrosen, en otroligt vacker perenn som blommar mitt i vintern – hur är det ens möjligt? Det finns flera sorters julrosor som har olika blomningstid. Den vanliga julrosen (Helleborus niger) blommar tidigt, ibland redan vid jul och hybridjulrosorna (Helleborus x hybridus) blommar lite senare. Du kan gärna blanda flera sorters julrosor för att få en lång blomningsperiod. Plantera gärna julrosen i en lund (även kallat woodland) tillsammans med andra perenner som rosenplister, gullviva och ormbunkar.
Julrosen trivs bäst i halvskugga i väldränerad och mullrik jord, eftersom den naturligt växer i lövskog och buskage. Den vill ha mycket näring, så kom ihåg att ge den ett lager kogödsel eller kompostjord under våren. Julrosen har funnits i Sverige sedan medeltiden, men fick namnet julros först under 1900-talet. Tidigare har den bland annat kallats nysört.
Buskar med blomning på bar kvist
Det finns en grupp buskar som har blomning på bar kvist, av de som listas nedan är hybridkejsarolvon och hybridtrollhassel de tidigaste. Om du vill få ännu tidigare blomning kan du plocka in kvistar av dessa buskar och driva fram blommor inomhus. Klipp av grenar med sekatör, ställ i varmt vatten och invänta blomningen. Byt gärna ut vattnet då och då för att förlänga blomningen.
- Hybridkejsarolvon Viburnum x bodnantense. Har små rosa blommor med som doftar starkt.
- Körsbärskornell Cornus mas
- Hybridtrollhassel Hamamelis x intermedia. Hybridtrollhasseln finns i flera olika sorter med olika blomfärger – från gult, till orange och rött.
- Hassel Corylus avellana
- Skenhassel Corylopsis
- Tibast Daphne mezereum
Tibast Daphne mezereum
Vad är det här för vackra rosa blommor mitt ute i skogen som blommar mitt i vintern? Det var min första tanke när jag för några år sedan såg tibast för första gången under en promenad med min syster någon gång i februari-mars. Det låg fortfarande kvar snö på marken och vi båda blev förundrade över vad det var som blommade.
Senare lärde jag mig att det är tibast (Daphne Mezereum) – en buske med vacker, doftande blomning som är härlig att njuta av under supertidig vår. Hela växten är giftig, så håll barn och djur borta från busken.
Vide, pil och sälg
Salix, det vill säga vide, pil och sälg, är en av vårvinterns viktigaste växtgrupper. Deras blommor erbjuder mat till humledrottningarna och andra insekter som vaknar tidigt på våren. Ställ dig gärna intill en sälg en varm och solig dag och lyssna till insekternas surr. Familjen videväxter (Salicaceae) består av mellan 300–400 arter med träd och buskar, i Sverige finns cirka 30 av dessa. Sorten ’Mt Aso’ har underbart söta rosa videkissar och är dessutom bland de tidigaste. Några andra sorters vide som är odlingsvärda är dvärgrödvide, alpvide och krypvide.
Blommande sälg.
Läs mer: 13 perenner för fjärilar och bin
Prydnadsgräs
Prydnadsgräsen har egentligen sin prime time under sensommaren. De lever ju inte direkt under vårvintern, men siluetterna ger struktur och är ett vackert inslag i vårvinterträdgården. Extra vackra är de täckta i rimfrost. Detta gäller för övrigt flera andra perenner, till exempel kärleksört och röd solhatt. Några tåliga sorters prydnadsgräs som står sig fint under vintern är glansmiskantus, japansk starr och tuvrör. Om det är mycket snö så har alla sorters prydnadsgräs svårt att hålla formen under vintern.
Skötseltips för prydnadsgräs
Prydnadsgräs klipps ner på våren. Om de klipps på hösten riskerar de att ruttna bort när regn och snö rinner ner i plantan.
Det finns gräs för soliga-skuggiga lägen och från torr-fuktig jord, men gemensamt för de flesta prydnadsgräs är att de kräver väldränerad jord. Om jorden håller mycket fukt under vintern riskerar de att frysa eller ruttna bort.
Träd med vackra stammar
Trädstammar kanske inte är det första man tänker på när man tänker på vinterfägring i trädgården, men faktum är att vackra och unika stammar kan förgylla en vintergrå trädgård.
- Björk, t.ex. himalayabjörken Betula utilis subsp. jacquemontii har en riktigt vit bark.
- Glanskörsbär Prunus serrula
- Kopparlönn Acer griseum
- Amerikansk strimlönn Acer pensylanicum
- Näverhägg Prunus maackii är ett alternativ för trädgårdar längre norrut i landet, den är härdig till zon 6.
- Korallkornell Cornus alba har starkt röda grenar som lyser upp de grå vinterdagarna.
- Ormhassel Corylus avellana ’Contorta’
Ormhasseln har inte en vacker stam, men däremot ett häftigt, krokigt grenverk som kommer till sin rätt under vintern. Den kan lätt förväxlas med trollhasseln som nämnts tidigare, men faktum är att det enda som är likt är namnen – de tillhör inte ens samma växtfamilj.
Barrväxter
Barrväxter kan användas för att skapa en stabil grön bas i trädgården. Här finns massor att välja på, från formklippta idegranshäckar till naturligt formstarka arter som klottuja och sockertoppsgran, och vidare till marktäckande barrväxter som kryp-en. Eller varför inte härligt friväxande tallar? Tallar har förutom barren som ger färg året om även en otrolig bark. Den är en av mina favoriter just på grund av de vackra grenarna som är otroligt effektfulla när solen lyser på dem.
Marktäckare som är gröna året om
Murgröna, waldsteinia, vintergröna, skuggröna och sockblomma är några av de marktäckare som behåller sin gröna färg året om. Dessa kan gärna planteras under lövfällande buskar och träd som en grön matta eller mellan andra perenner som vissnar ner på hösten.
Skuggröna behåller sin gröna färg hela året.
Läs mer: Stora inlägget om marktäckare
Tidiga vårlökar
Vad är väl en lista med vårvinterblomster utan de tidigare vårlökarna? Just nu är det högsäsong för snödroppar, vintergäck och krokus och oj så jag njuter av blomningen. Vårlökar planteras på hösten i september-oktober. Låt gärna vårlökarna sprida sig fritt, de är superfina när de kommer upp i stora sjok. För att snabba på spridningen kan du gräva upp en tuva med t.ex. snödroppar, försiktigt dela upp lökarna en och en och sen plantera ner på nya platser. Om de trivs på platsen kommer de föröka sig och bilda en blommande matta efter några år.
Hoppas du har lärt dig något nytt och fått lite inspiration hur du kan göra din trädgård mer intressant och njutningsfull under vårvintern. Lämna gärna en kommentar här nedanför om du tycker att jag har missat någon viktig vårvinterväxt!
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer