Vecka 20: vårens bråda dagar

Nu är våren och sommarvärmen här på allvar. Häggens blommor fyller trädgården med en härlig men intensiv doft, gullvivorna lyser upp i gräsmattan och humlorna surrar mellan äppelträdens blommor. Nu på våren finns det så mycket som jag vill och behöver göra och jag ligger efter med det mesta.

Jag vill få i ordning köksträdgården så att jag kan plantera ut och så grönsaker och sommarblommor.

Vi vill sätta upp ett staket så att Evi kan gå lös utan att vi behöver hålla koll på henne hela tiden.

Jag vill rensa ogräs bland pionerna och plantera daggkåpa, lammöron och lungört som jag har stående.

Jag behöver skörda de sista tulpanerna innan de blommar över.

Vi behöver hitta plats för och plantera persikoplommonträden vi köpte på trädgårdsmässan i mars.

Jag vill skaffa bikupor med mamma efter kursen vi gick under Kristi himmelfärdshelgen.

Jag behöver plantera om alla växter som står i småkrukor som inte kan planteras ut än för att inte behöva vattna två gånger per dag.

Jag behöver ta hand om mina tomatplantor ordentligt. Jag sådde dem för sent, har slarvat med vattningen och har inte planterat om dem från pluggbrättet ännu.

Vi behöver planera för kommande renoveringar och takbyte.

Jag behöver ge purjolöksplantorna lite kärlek. De har stått utomhus de senaste tre veckorna och ser allmänt sorgliga ut.

Många punkter på att göra-listan är beroende av varandra vilket gör mig helt matt. Innan jag kan göra i ordning bädden där jag ska plantera ut alla sommarblommor vill jag få upp ett staket. Innan vi kan sätta potatis måste landet rensas på kvickrot och brännässlor. Innan jag kan plantera ut alla plantor måste jag göra nya no dig-bäddar.

Igår pratade jag med en kund på gårdagens trädgårdsrådgivning om just det här – känslan av att inte hinna allt och att vi får inte ha för höga krav på oss själva. Så jag försöker sänka kraven, glädjas åt det vi faktiskt har gjort och tänka att det inte är hela världen om jag inte hinner göra allt jag vill, men det är inte helt lätt.

Jag försöker glädjas åt att morötter, dill och spenat som jag vintersådde kikar upp.

Jag försöker glädjas åt att mamma, farmor och jag planterade de två biggarå-träden vi köpte på trädgårdsmässan igår.

Jag försöker glädjas åt att sättlöken är i jorden.

Jag försöker glädjas åt mina dahlior som är riktigt fina i år.

Jag försöker tänka att jag kommer få skörd i år även om frön och plantor inte kommer i jorden den här veckan.

Jag försöker stanna upp och vara i nuet. Njuta av den underbara blomningen och att sommaren är på intåg.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar