Vecka 24: Pionrabatten

I vår nya trädgård finns farmors helt magiska pioner. Stora, gamla exemplar av luktpioner, bondpioner och dillpioner. De är helt otroliga. 

Den vita sorten på första bilden här nedanför är jag extra fäst vid. Den spelade nämligen huvudrollen i min brudbukett när vi gifte oss här nere i logen för snart 7 år sedan. Blomsterbutiken jag hade bokat blommor från hade slut på pioner för säsongen, men farmors pion som står lite skuggigt blommade fortfarande. 

Jag är inte helt hundra, men tror att sorten är ’Festiva Maxima’. 

Otroligt fin är den i alla fall. Och så doftar den underbart.

De senaste åren har jag samlat på mig massor med växter som fortfarande står i kruka. Jag har sått från frö, tagit sticklingar, fått och även köpt en del växter. 

Nu har jag stor glädje av alla de växterna när jag utökar rabatten runt pionerna. Pionerna står längs vägen som leder upp till huset, så här blir det en flådig, romantisk entrérabatt med blommor i vita, rosa och violetta toner. Jag utgår från de växter jag har (se listan nedanför), men kommer också komplettera med några fler för att få en fin harmoni med lagom mycket kontraster. 

De växter jag har planterat i pionrabatten hittills:
– Jättedaggkåpa
– Lammöron
– Vitblommande stjärnflocka
– Brudslöja
– Vitbrokig funkia
– Julrosor
– Lungört

Det jag vill komplettera med är fler växter som blommar senare under sommaren, som tar över när pionerna har blommat över, och någon växt med mörk blomning för att skapa kontrast ~ jag är inne på stäppsalvia ’Caradonna’ just nu, men vi får se vad det blir.

Jag utgår från principen: Minimera, Gruppera, Repetera när jag skapar rabatter. Jag minimerar antalet olika sorter som används. Grupperar växterna i grupper om minst tre plantor av varje sort. Och så repeterar jag växterna på flera ställen i rabatten. Med den här principen skapas en lugn och balanserad rabatt, samtidigt som växterna får framhäva och förstärka varandra. I webbkursen: skapa en hållbar och vacker rabatt får du lära dig allt du behöver veta för att kunna skapa fleråriga rabatter på egen hand. Läs mer här!

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar