Vecka 25: Midsommar ~ tankar om blomsterkransar och buketter

Midsommarafton blev en lugn och skön dag med sill-lunch hos mina föräldrar, tårtbak, kranspyssel och midsommarbuffé hos svärföräldrarna på kvällen. Jag älskar att pyssla med blommor, göra kransar och buketter ~ det är så avkopplande att arbeta fram något vackert blomma för blomma, kvist för kvist. Tyvärr tar jag mig sällan tiden att göra det. Förra året gjorde jag några enstaka buketter, men bara när vi skulle iväg och jag hade tidspress att bli klar. 

I år vill jag ta mig tid att skapa med växter och förlora tid och rum i blommornas värld. Lära mig göra spiralbuketter. Jag förstår tekniken rent logiskt, men av någon anledning får jag inte till det. Jag hoppas att det som krävs helt enkelt är mer övning. Hitta en blomsterfakir på loppis och göra yviga arrangemang. Ta vara på de blommor jag odlar i trädgården. Jag har nog uppåt 20 sorters dahlior och många andra sorters blommor. Och visst gör de nytta där de står i trädgården ~ som mat för humlor, bin och andra pollinatörer ~ men de gör sig väldigt fina inne i vas också. Eller hur?

Jag har plockat alla blommor i min midsommarkrans i trädgården. Jättedaggkåpa, alunrot, ringblomma, pion, schersmin, mörklila klint, toppklockans knoppar och tovsippans fröställningar.

När jag gör kransar tänker jag på samma sätt som när jag skapar rabatter och planteringar. Växterna har olika roller, och jag försöker skapa en balans med kontraster och harmonier. I den här kransen har jag en bas av jättedaggkåpa ~ som bryts av med mörklila klint, prästkragar, schersmin och alunrotens rosa blommor. Och förstås inslag av gröna blad. En vit pion och gula ringblommor spelar huvudrollen ~ de är kransens solitärer. 

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar