Vecka 4: Just nu

Just nu töar snön bort utanför fönstret. I fredags var det minus 20 grader och idag plus 6. I morse blåste det så att vi knappt tog oss framåt på de isiga gatorna. Jag brukar försöka att inte klaga på vädret, men visst är väl den här vintern i konstigaste laget? Varannan vecka minus 20 och varannan vecka plusgrader?

Just nu har jag lite för många tankar i huvudet samtidigt. Energin som var som bortblåst förra veckan är på väg tillbaka. Och med den lite för många idéer som poppar upp, tankar på framtiden, uppslag till nya blogginlägg, projekt att hinna med och produkter jag vill utveckla. Är rädd att missa eller glömma bort några bra tankar och idéer, men vill inte behöva avbryta det jag håller på med för att skriva ner det på ett bra ställe så istället fyller jag skrivbordet med lösa lappar och osammanhängande ord.

Just nu använder jag pomodorometoden för att fokusera ordentligt på en uppgift i taget. Det fungerar faktiskt riktigt bra. Arbetar 25 minuter aktivt, 5 minuters paus och gör något helt annat och upprepar till det är dags för lunch.

Just nu funderar jag på vilka potatissorter jag vill odla i sommar. Det blir ’Connect’ som vanligt, den gamla trotjänaren som både är god att äta färsk och går bra att lagra. Förra året använde jag bara eget utsäde från året innan, men i år behöver jag komplettera med mer och är sugen på att testa lite nya sorter. Hos Larsviken finns hur många ekologiska sorter att välja på som helst:

Kanske ’Lea’: ”En delikat färskpotatis! Lea har god motståndskraft mot de vanligaste förkommande potatissjukdomarna, vilket gör det lätt att lyckas med potatisodlingen.” Det låter väl bra? 

Eller ’Rosara’ som kan ge skörd på 6-8 veckor? 

Eller kanske ’Almonda’: ”Smakrik och lättodlad är kännetecken för denna fantastiska sommarpotatis. Almonda är en potatissort att njuta av i många rätter under såväl sommar som höst. Sorten är känd för att ge stor skörd så odlaren belönas rikligt.” Stor skörd tackar jag inte nej till!

Och en sort som kan lagras länge – både ’Twister’ och ’Tinca’ verkar vara goda, tåliga och motståndskraftiga sorter. ’Alouette’ också – kanske kul med en sort som har rött skal?

Just nu ska jag sluta fundera på potatis och göra mig klar att bli upphämtad av min syster för ett friskispass, mycket roligare att träna tillsammans än själv.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar