5 ätbara ogräs

5 ätbara ogräs

Att rensa ogräs är inte min favoritsyssla i trädgården. Men det finns inget som heter ”ogräsfri trädgård” och det lönar sig faktiskt att rensa ogräs redan nu på våren. Ogräset du rensar bort i din trädgård är kanske vanligast att slänga på komposthögen, men en del av våra vanligaste ogräs går faktiskt att äta. Om du fortsätter läsa ska jag berätta mer om fem av våra vanligaste ogräs som går att äta.

Kirskål - ätbara ogräs

1. Kirskål

Aegopodium podagraria L.

Kirskål är ett mycket härdigt ogräs som sprider sig villigt, det vet alla som någon gång har försökt bli av med det från sin trädgård. Det är inte alla ogräs som alltid varit ogräs, kirskål är en av dem. Kirskål som är många trädgårdsägares värsta ogräs importerades faktiskt av munkar för länge sedan på grund av sin tålighet som trädgårdsväxt.

Kirskålens blad kan ätas på olika sätt. De kan ätas råa eller blandas ner i soppa, wok eller omelett. Bladen är som godast när de nyss kommit upp, men går att äta ända fram tills växten har börjat blomma.

Gör kirskålspesto!

En näve ordentligt sköljd kirskål

1 dl rostade solroskärnor

1 vitlöksklyfta

Kör allt i en matberedare så det får en fin konsistens och smaka av med salt och peppar.

2. Maskros

Taraxacum

Många trädgårdsägare sliter sitt hår när gräsmattan fylls av gula blommor på försommaren. Själv tycker jag mest det är fint, så länge de håller sig från min köksträdgård. Maskrosen är en viktig matväxt för våra insekter som vaknar tidigt på våren, eftersom den är bland de första som kommer igång att blomma ordentligt.

Maskros valdes ut till årets ört av Svenska Örtasällskapet ÅR 2019

Stora delar av maskrosen går att äta. De små gröna bladen som kommer tidigt på våren kan användas i sallader, de har en lite stark smak som påminner om ruccola. Knopparna kan stekas med olja, vitlök och salt. Rötterna är rika på kolhydrater och kan användas till soppor och grytor. Kanske har du även hört talas om att maskrosens rötter rostades och maldes för att användas som kaffesubstitut under andra världskrigets ransoneringar?

Blek maskrosbladen för att få godare smak

En del av de ätbara ogräsen har en lite bitter och besk smak, däribland maskrosbladen. För att förbättra smaken kan du bleka bladen. Att bleka grönsaker innebär att ställa till exempel en mörk hink upp och ner över plantan. Växten kommer då försöka ta sig till solljuset, vilket leder till att bladen blir ljusare och får en mildare smak.

Ett annat sätt att få bort den bittra smaken är att lägga bladen i iskallt vatten en stund innan de ska ätas.

3. Våtarv

Stellaria media

Våtarv är även den ett ogräs fyllt av vitaminer. Våtarven är extra värdefull (om det nu går att använda det ordet om ett ogräs?) eftersom den håller sig grön och går att äta hela vintern. Vårarven sprider sig fort och kan om den lämnas att växa fritt bilda stora och täta mattor. Våtarv passar att äta både färsk i sallader och tillagad i soppa, paj eller gryta. Den är perfekt att använda i en grön smoothie, eftersom kroppen då lätt kan ta upp alla fina näringsämnen.

Brännässlor - ätbara ogräs

4. Brännässla

Urtica dioica

Brännässlan är kanske det ogräs som flest känner till går att äta. Nässelsoppan är en klassiker, men några andra användningsområden för brännässla är lasagne, risotto eller såser. Brännässlor kan ersätta spenat och andra bladgrönsaker i tillagade rätter. Bladen kan torkas och användas för att göra te eller blandas ner i gröna smoothies. De unga bladen är godast. Späda skott kan plockas hela sommaren.

Ta på dig rejäla handskar och ge dig ut och plocka nässlor, de är nämligen riktigt nyttiga! De innehåller 70 olika näringsämnen, bland annat mycket vitamin A och C, magnesium, kalcium och järn. En riktig hälsoboost alltså! Leta på gödselstackar och odlingsytor, där nässlorna ofta växer, eftersom de trivs i kväverik jord. Så fort du har tillagat bladen på något sätt bränns de inte längre, eftersom brännhåren förstörs när de bearbetas.

Nässelvatten

Brännässlorna är även användbara i trädgården. Gör nässelvatten för att gödsla i din köksträdgård och andra trädgårdsväxter.

Plocka brännässlor i ett kärl med tätslutande lock. Häll över vatten så det täcker nässlorna och låt stå tills nässlorna börjar brytas ned. Efter några dagar kan du börja vattna med nässelvattnet, det blir lagom starkt att späda 1 del nässelvatten till 10 delar vatten. Var beredd på att det luktar, riktigt illa av nässelvattnet när det är dags att vattna ut det. Men lugn, lukten försvinner fort när du näringsvattnat dina växter.

5. Svinmålla

Chenopodium album

Svinmållan är inte bland de första ogräsen att komma upp på våren, utan börjar komma upp framåt maj här i Örebro. Den har en mild smak och innehåller massor av näringsämnen, bland annat höga halter av C-vitamin, järn och kalcium. Svinmålla är ytterligare ett exempel på ett ogräs som inte alltid varit ett ogräs. Tvärtom användes svinmålla under bronsåldern som mat, och det finns tecken på att det fanns storskaliga odlingar av den då. Med tiden kom spenaten till Sverige och ersatte svinmållan.

Svinmållan är besläktad med spenat, mangold och quinoa, vilket också speglar hur den kan ätas. Bladen kan användas som spenat och mangold, antingen tillagade eller färska i sallader. Det är framför allt de tidigaste och spädaste bladen som används, eftersom de har bäst smak. Fröerna kan ersätta quinoa, som har blivit ett populärt alternativ till ris de senaste åren.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

5 ätbara ogräs
Inga kommentarer

Skriv en kommentar