13 perenner för fjärilar och bin

13 perenner för fjärilar och bin

Genom att välja perenner för fjärilar och bin kan vi hjälpa till att stoppa minskningen av våra nyttoinsekter. Perenner är fleråriga växter, vilket innebär att insekterna får mat i din trädgård år efter år. Det finns ett antal blommande perenner som innehåller nektar som våra pollinerande insekter föredrar. Här ger jag tips på 13 perenner plus ett bonustips i slutet!

Du har säkert inte missat att våra pollinerande insekter har minskat de senaste åren. Det beror till stor del på att de kemiska bekämpningsmedel som används för att döda ogräs och skadedjur även slår ut de nyttiga insekterna, så som fjärilar, humlor och bin. En annan anledning är den så kallade monokulturen, det vill säga att samma gröda odlas på stora fält. Naturligt i det vilda finns det en artrikedom både när det gäller växter och djur, och när en växt dominerar finns det inte tillräckligt med mat för alla insekter.

Vi som har en trädgård kan relativt enkelt göra en insats för att stötta nyttodjur och pollinerande insekter, här finns en lista hur du kan göra din trädgård mer insektsvänlig. Våra privata trädgårdar består ofta av en del olika växter, om den inte består av hårdgjorda ytor och en stor gräsmatta det vill säga. Har du bara några träd, buskar, rabatter och en köksträdgård finns det ofta något för fjärilar och humlor att äta. Om du läser vidare ger jag tips på 13 perenner för fjärilar och bin som du kan plantera för att locka fler nyttoinsekter till din trädgård.

Humlor på blomma

Genom att plantera perenner för fjärilar och bin kan du se till att det finns mat till dem år efter år. Speciellt viktigt är det med blomning tidigt på våren, då de övervintrade humledrottningarna vaknar och behöver mat. Plantera gärna många olika växter som blommar olika tidpunkter under säsongen, så att det alltid finns något för pollinatörerna att äta. Det bidrar ju också till en härlig blomning som du själv kan njuta av från vår till höst. Om du vill plantera en fjärilsrabatt men inte vet hur du ska gå tillväga föreslår jag att du kikar in mina fjärilsrabatter som finns i webbshopen. Det finns fyra olika fjärilsrabatter: en liten och en stor för halvskuggigt läge samt en liten och en stor för soligt läge. Med rabattdesignen får du växtlista, planteringskarta, planteringsråd och mer i en nedladdningsbar PDF.

Blommor med enkla blommor är bättre för våra nyttoinsekter än fyllda blommor, eftersom insekterna inte kommer åt nektarn om det finns för många kronblad. Visst är dubbla rosor och dahlior vackra, men visst kan det vara värt att välja några sorter med enkla blommor för att hjälpa till att rädda våra viktiga pollinerande insekter?

Pollinering – varför är det viktigt?

Humlor och andra insekter hjälper som du kanske vet till att pollinera våra växter och grödor. Det ger oss större och mer smakrika skördar. Viss del av vår mat skulle vi inte ha om det inte vore för pollineringen.

Pollinering sker genom att insekten letar mat, det vill säga blommans nektar, på blommorna. När insekten sätter sig på blomman fastnar pollen på insektens kropp, som den sedan tar med sig till andra blommor när den flyger vidare för att leta mer mat.

13 perenner för fjärilar och bin

Som sagt finns det ju perenner som våra nyttoinsekter föredrar och som innehåller mer mat än andra. Här är 13 tips på perenner för fjärilar och bin som du kan plantera i din trädgård.

1. Klotlök

Allium Sphaerocephalon

Klotlök är populära hos våra nyttoinsekter. Klotlöken blommar från juli-augusti med lila, små, klotformade blommor. När blommorna slår ut blir bladverket fult och dör, kombinera den därför gärna med prydnadsgräs som täcker det nedvissnade bladverket.

Precis som andra lökväxter planteras klotlöken på hösten och blommar kommande år. På en varm och solig plats med väldränerad jord återkommer den år efter år. Plantera gärna många lökar i grupp för att få en effektfull blomning, sätt lökarna med 10 cm avstånd.

Även andra sorters prydnadslök är populära bland fjärilar och bin. De olika sorternas prydnadslök blommar olika perioder under sommaren och är därmed bra att kombinera.

Klotlök och andra prydnadslökar är bra perenner för fjärilar och bin

Klotlöken med sina rosa små klot lockar till sig massor av humlor.

2. Kärleksört

Hylotelephium telephium

Kärleksört är en perenn som trivs i torra och soliga lägen. Kärleksörten börjar blomma under sensommaren och fortsätter en bra bit in på hösten, vilket gör att den är ett bra komplement till perenner som blommar tidigare under säsongen. Du kan plantera kärleksört både i kruka och rabatt, bara det är väldränerat. Det finns dels den klassiska gröna kärleksörten med rosa blommor, men även sorter med mörkt lila blad och rosa blommor. Kärleksört är en av mina favoriter bland perenner för fjärilar och bin!

Kärleksört är perfekt för torra och soliga lägen

Kärleksört blommar sent på säsongen när mycket annat har blommat över, och ger därför värdefull mat till pollinatörerna när det inte finns så mycket annat kvar.

3. Blomsterfunkia

Hosta

Blomsterfunkian är en mångsidig perenn som är fin som marktäckare under träd eller i andra skuggiga lägen och i en japaninspirerad trädgård. I den engelska trädgårdens woodland används funkia i kombination med träflis i gångarna.

Funkia används ofta för det vackra och effektfulla bladverket, men de ljusvioletta blommorna är alltså populära hos våra nyttoinsekter. Namnsorterna ’Patriot’ eller ’Francee’, båda med grön mitt och vita kanter, är två blomsterfunkior som ligger mig varmt om hjärtat. Blomsterfunkian var årets perenn år 2011.

Blomsterfunkian är härdig och lättskött och trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord och ett halvskuggigt-skuggigt läge.

Blomsterfunkia Francee har gröna blad med en vit kant

Blomsterfunkian används ofta för sina vackra blad, men har även blommor som är omtyckta av fjärilar och bin.

Stockros

Stockrosen självsår sig lätt och då kan färgerna korsa sig. Här är en röd blomma, som växt ur ett frö från en gul stockros.

4. Stockros

Alcea rosea

Stockrosen är en riktig tuffing som trivs i torra lägen med mycket sol, i Skåne ses den ofta växa mellan kullerstenar längs husväggar. De kan bli upp till tre meter höga i gynnsamma lägen och kan då behöva bindas upp för att inte falla över om det kommer hårda vindar. Stockrosorna blommar från juli till september. Humlor och bin kryper gärna in i de stora blommorna.

Det finns olika sorters stockros, däribland en perenn stockros som alltså återkommer år efter år. Den vanligaste stockrosen är dock den som är bienn, det vill säga tvåårig. Den bienna stockrosen har en bladrosett år ett, för att sedan komma tillbaka år två och blomma. Stockrosen frösår sig dock villigt så om du en gång har planterat en stockros i rabatten kommer den komma igen om den gillar läget, även om det inte är en perenn sort. Du kan också själv samla in frö när frökapslarna har torkat och så själv där du vill ha dem. 

Stockrosens blommor kan vara rosa, gula, röda eller vita. Något jag tycker är charmigt med stockrosen är att sorterna kan korsa sig och ge olika färger på blommorna. Jag tog fröer från min svärmors gula stockros och fick en planta som gav mörkröda blommor med gul mitt – häftigt va? 

Stockrosen kan drabbas av rost, som är en svampsjukdom. För att förebygga angrepp av rost bör du inte vattna för mycket och regelbundet tillföra näring, till exempel vattna med nässelvatten. Plantorna bör inte heller stå för tätt och fuktigt, då det gynnar svampsporerna.

5. Lavendel

Lavandula angustifolia

Lavendel är omtyckt av både fjärilar, bin och humlor och har fördelen att den har en lång blomning när den väl kommer igång på högsommaren. Det är en medelhavsväxt, vilket betyder att den trivs i mager, torr och sandig jord. Om du inte har dessa förhållanden kan du kika närmare på kantnepeta som kommer lite längre ned på listan. Om du bor i zon 3 eller över kan du lyckas bättre med lavendel om du planterar den i en upphöjd rabatt.

Lavendel kan även planteras i kruka om din trädgård inte erbjuder de förhållanden som den önskar. Tänk på att använda jord med hög andel sand om du vill odla lavendel i kruka och att den behöver vattnas oftare än en lavendel planterad i rabatt. Näringsvattna gärna din lavendel i kruka med svaga doser näring då och då. Inför vintern behöver krukan skyddas, till exempel genom att täcka den med torra löv, granris och/eller juteväv. Tänk på att lavendeln inte alls trivs om det blir för blött.

På våren klipps lavendeln ner för att göra plantan mer buskig. Av det du klipper bort kan du lätt plantera sticklingar för att få fler plantor till din egen trädgård eller för att ge bort.

Lavendelsticklingar

Lavendel är lätt att föröka med sticklingar för att få fler plantor till din egen trädgård eller ge bort i present.

Stäppsalvia i olika färger är bra perenner för fjärilar och bin

Stäppsalvian är vacker även efter att den blommat över, men för att få en till blomning kan blommorna klippas av.

6. Stäppsalvia

Salvia nemorosa

Stäppsalvian är torktålig och har bra härdighet, dessutom är det lätt att få den att blomma om genom att klippa ner den efter första blomningen är över. Den är omtyckt av våra nyttoinsekter, men rådjur lämnar den ifred. Om du har en trädgård där rådjuren ofta kommer på besök är ju det ett stort plus. Stäppsalvian gör sig bäst i full sol, men klarar också halvskugga så länge det är god dränering.

Vill du ha formkontraster i din rabatt kan stäppsalvian gärna kombineras med växter med mjuka former, till exempel nävor. Andra bra är stäppsalvia är torktåliga prydnadsgräs, röllika och lammöron.

7. Röllika

Achillea

Röllika har en lång blomsäsong från juni-september, och är därför värdefull för humlor och bin under lång tid. Det finns olika sorters röllika, med blommor från gult till mörkt lila.

Röllikan är en klassisk ängsväxt som trivs bäst på en solig plats i mager jord, men funkar i de flesta jordar så länge det är väldränerat och inte blir vatten stående vid rötterna. Den kräver inte speciellt mycket näring, det är bättre att snåla med gödsel än att den får för mycket näring. För mycket kväve kan både leda till veka stjälkar som faller och minskad blomning.

Röllikor är bra perenner för fjärilar och bin

Röllika finns i många olika färger, från den vilda vita till mörkt röd. Här en ceriserosa sort.

8. Höstflox

Phlox paniculata

Trots namnet börjar höstflox blomma redan i juli och fortsätter till augusti-september beroende på namnsort. Blommorna finns i blått, rosa och vitt och både doftar gott och lockar till sig nyttoinsekter. Klipp bort de blommor som blommat över efterhand för att förlänga blomningstiden.

Höstflox trivs i sol-halvskugga i näringsrik, lätt fuktig och näringsrik jord.

Flox

Floxen består av många små blommor och innehåller därför mycket nektar för insekterna att äta.

Blå bolltistel har ett unikt utseende och är omtyckt av fjärilar.

9. Blå bolltistel

Echinops bannaticus

Blå bolltistel blommar i augusti-september och lockar till sig fjärilar och bin. Den blå bolltisteln med sina blå klotformade blommor har ett utseende som skiljer sig från de flesta andra perenner. De blå kloten gör sig bra som kontrast i en rabatt med solhatt, kantnepeta och prydnadsgräs.

Den föredrar ett soligt läge med torr jord, men klarar de flesta jordar så länge det är väldränerat.

10. Kantnepeta

Nepeta x faassenii

Kantnepetan blommar med blå, lila eller vita blommor som lockar till sig mängder av humlor. Jag har under sommaren gått förbi massor av planteringar med kantnepeta och humlorna har surrat högt, även när blommorna ser ut att vara överblommade. Blomningen startar i månadsskiftet maj/juni och pågår drygt en månad. När blommorna blommat över kan de med fördel klippas ned för att få en andra blomning i augusti/september.

Kantnepeta är utmärkt som kantväxt, precis som namnet antyder. Gärna i en fjärilsrabatt tillsammans med blå bolltistel, rosor och kärleksört. Den är mycket lättskött och tålig och kan vara ett alternativ till lavendel längre norrut i landet då den är mer härdig än lavendeln. Kantnepetan trivs bäst i soligt och torrt läge, om den planteras i ett för mörkt läge blir den lätt ranglig.

Ytterligare en fördel med kantnepetan är att skadedjur som rådjur, harar och sniglar ska lämna den ifred. Tyvärr verkar den inte skrämma bort rådjuren från närliggande plantor – min kärleksört som står intill kantnepeta har blivit nedbetad av rådjur flera gånger under sommaren.

Kantnepeta, lång blomning för humlor och bin

Kantnepeta som väller ut över grusgången i den Engelska Trädgårdens cottage garden. 

11. Solhatt

Echinacea purpurea

En lista med fjärilsväxter vore inte komplett utan solhatt. Det finns mängder av olika sorters solhatt med varierande färg och form. Blommorna kan bli upp till 12 cm i diameter och har en häftig form men sin uppstickande mitt omgiven av kronblad – den ser verkligen ut som just en solhatt.

Solhatten trivs i soligt läge med väldränerad jord. Den är vacker att kombinera med andra fjärilsväxter, som anisisop och jätteverbena eller i en prärieplantering tillsammans med prydnadsgräs.

I min trädgård finns än så länge den klassiska och prisvinnande sorten ’Magnus’, som från början kommer från Påarp i Skåne. Solhatt går att fröså för den som vill driva upp egna plantor. Min plan är att så några olika sorter till nästa säsong, bland annat Feeling White och Hula Dancer.

Röd solhatt och andra solhattar är perenner för fjärilar och bin

Röd solhatt av sorten ’Magnus’.

Vit solhatt lockar till sig nyttoinsekter.

12. Perenna örter

Timjan, kungsmynta, isop, temynta och andra fleråriga örter är riktiga fjärilsmagneter. De är riktigt bra perenner för fjärilar och bin! De flesta perenna örter trivs i torrt och soligt läge och passar fint som kantväxt i en fjärilsrabatt. Se upp med kungsmynta och mynta som gärna sprider sig som ogräs på platser där de trivs, de kan med fördel planteras i en kruka som grävs ner i rabatten.

  • Isop bildar täta buskar med vita, blå eller rosa blommor
  • Timjan får gröna, små, väldoftande blad och blommor som lockar nyttoinsekter
  • Kungsmyntans torkade blad används under namnet oregano
  • Temynta blommar med rosalila, härligt tufsiga blommor och har ett doftande bladverk (OBS, temyntan vill ha lätt fuktig jord, till skillnad från andra örter som gärna vill ha det torrt)
  • Mynta doftar gott och kan bland annat användas i te eller drinkar.

Om du vill ha mynta i en rabatt kan du plantera den i en kruka för att den inte ska sprida sig okontrollerat.

13. Julros

Helleborus

Julrosen är unik att blomma redan så tidigt som i februari-mars. Julrosen är speciellt viktig för de övervintrade humledrottningarna som vaknar tidigt på våren och behöver mat.

Halvskugga är den bästa växtplatsen för julros. Den behöver väldränerad jord, i värsta fall kan plantan ruttna om den blir stående i vatten. Vårblommande lökar och funkia som kan täcka nedvissnade blad är bra grannar till julrosen i en fjärilsrabatt. 

Julros Helleborus

Julrosen är en mycket viktig växt för humledrottningarna som vaknar tidigt på våren.

BONUSTIPS:
Plantera massor av krokus och andra vårlökar som blommar tidigt på våren, det hjälper nyttodjur som övervintrat att hitta mat när de vaknar efter en lång vinter.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar