Kantnepeta – lång blomning för humlorna

Kantnepeta är en växt som ger lång blomning för humlor och bin! Det här är en storfavorit hos mig, framför allt för att den drar till sig mängder med pollinatörer, men det finns mycket att gilla med kantnepetan. Det jag uppskattar med kantnepetan ~ utöver humlesurret ~ är att den frodas i torra, soliga lägen och att blomningen är otroligt riklig.

Om jag bara fick tipsa om en växt att plantera för att dra humlor och bin till trädgården så skulle jag nog välja kantnepetan. Kantnepeta är en perenn som troget återkommer år efter år, under förutsättning att den har planterats i ett soligt läge och att jorden är väldränerad.

Kantnepeta är ~ precis som namnet antyder ~ en finfin kantväxt som är underbart vacker när den får välla ut över grusgången. Men den kan också användas som vävare mellan andra perenner och buskar. Kombinera till exempel med den lågväxande rosen ’The Fairy’ för en riktigt romantisk känsla, eller röd solhatt ’Magnus’ och tuvrör ’Karl Foerster’ för en lite mer modern stil.

Kantnepeta är en bra marktäckare i soligt läge

Kantnepetan är alltid full av humlor och bin. Det riktigt surrar var gång jag går förbi.

I de kallare delarna av landet kan kantnepetan ersätta lavendel, då den inte är lika känslig för snötryck och kyla. Den påminner om lavendel i både färg och form, men kantnepeta har dessutom fördelen att den har en längre blomningsperiod. 

Blomningen kan börja redan i slutet av maj och fortsätter ända till frosten kommer om de vissna blommorna klipps bort i början av juli.

Kantnepeta, tuvrör och röd solhatt

För dig som vill prova på att föröka perenner med sticklingar är kantnepeta en tacksam växt att starta med. Klipp av en stambit på cirka 10-15 cm, repa av de nedersta bladen och stick ner i en kruka med planteringsjord, såjord eller sand. Jag satte några överblivna stammar i en bädd i köksträdgården i våras. Redan efter ett par veckor hade de rotat sig och nu har de börjat blomma. Som sagt – de är enkla att föröka.

Kantnepeta passar utmärkt i torktåliga rabatter, till exempel tillsammans med lavendel, mossflox, blå bolltistel, ulleternell, kärleksört, trift eller lammöron. Kantnepetan är också fin i romantiska planteringar med rosor, stjärnflocka och andra klassiska torpväxter.

Kantnepeta, lång blomning för humlor och bin

Kantnepeta ~ lång blomning för humlor och bin

Odlingsråd för kantnepeta

– Trivs bäst i väldränerad jord

– Torktålig

– Föredrar soliga lägen

– Tips! Se till att jorden är fri från rotogräs innan planteringen, det är inte helt lätt att rensa ogräset mellan kantnepetans bladverk.

– Höjden varierar mellan 30-60 cm beroende på sort. Min favoritsort är ’Walker’s Low’ som blir cirka 50 cm hög.

– Härdighet A*: Övervintrar pålitligt i väldränerade lägen i hela landet

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. 
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. 

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar