02 jun Trädgårdskalender: juni
Trädgårdskalender juni
Det här inlägget innehåller betald marknadsföring.
Juni, årets första sommarmånad. I dikena längs vägarna blommar smörblommor och lupiner. Fruktträden har blommat över och syrenerna blommar för fullt. I juni kan vi börja njuta på allvar av våra trädgårdar. Varje dag upptäcker jag något nytt som slagit ut eller kommit upp, det växer så det knakar! Underbart! Längre ner på den här sidan hittar du en trädgårdskalender för juni.
Det kan fortfarande komma frostnätter i början av juni, de så kallade järnnätterna. I år verkar det som att vi slipper det hemma hos oss, men håll koll på väderprognosen och var beredd att skydda ömtåliga växter med fiberduk. Och avvakta med att plantera ut gurka och squash om det ska bli låga temperaturer nattetid, det räcker med några få plusgrader för att de ska skadas rejält.
Att göra i trädgården i juni
Vattna! Kom ihåg att vattna dina växter om det går lång tid utan nederbörd. Det är extra viktigt att vattna växter du planterade under förra säsongen, de behöver fukt i jorden för att etablera sig bra. Om det är riktigt torrt rekommenderar jag att du kombinerar vattning med täckodling. Genom att täcka jorden med gräsklipp eller annat organiskt material hålls fukten kvar i jorden längre.
Läs mer: Tips för en torktålig trädgård
Ställ fram ett fågelbad dit fåglar och insekter kan komma för att dricka vatten. Lägg i några stenar så att insekterna kommer åt utan att falla i och drunkna.
Sätt upp insektshotell.
Gödsla perennrabatter, köksträdgård, unga träd, prydnadsbuskar, bärbuskar och häckar. Om du inte gjort det tidigare under våren är det hög tid nu. Mylla ner ett lager kompost eller kogödsel. Kogödsel som säljs på säck innehåller ofta en stor del torv, och därmed inte lika mycket näring. Läs på förpackningen så att du köper gödsel som innehåller mycket näring.
Ge perenner och remonterande rosor en extra giva gödsel. Perenner och rosor som blommar om under hela säsongen behöver extra näring för att orka fortsätta växa, sätta knopp och blomma. Jag använder pelleterad hönsgödsel som jag strör ut och myllar ner i jorden. Detta bör göras senast sista veckan i juni. Om man gödslar senare är risken att växterna inte hinner förbereda sig för vintervilan ~ invintringen som det så fint kallas ~ i tid och får frostskador under hösten när kylan kommer. Träd, buskar och rosor är speciellt känsliga för detta.
Gödsla överblommade vårlökar med benmjöl och låt de vissnade bladen vara kvar. Ta bort frökapseln. Jag vet att det kan klia i fingrarna att ta bort dem, men näringen behöver gå tillbaka ner i löken för att de ska blomma igen nästa år. Tips för att dölja bladen är att fläta ihop dem och rulla ihop dem till en liten boll och att kombinera vårlöken med storbladiga perenner som döljer det vissna.
Beskär häcken. Under andra halvan av juni är det en bra tid att formklippa häckar och formklippta buskar, bland annat idegran, buxbom, måbär och liguster. Ta hjälp av ett snöre om du vill ha en riktigt rak häck.
Gallra ur blommande buskar som syren, forsythia och brudspirea efter blomningen. Ta bort max en tredjedel av de gamla grenarna nere vid marken.
Ge stöd till klätterväxter och högväxande perenner som annars kan lägga sig vid regn och blåst.
Klipp bort överblommat på perenner och sommarblommor, för att få en rikligare blomning. Överblommade blommor som sitter kvar bildar frö och tar då energi från plantan på bekostnad av fler blommor.
Ta hand om komposten. Lufta, gräv och rör om komposten, så att du håller den fungerande och välmående. Om det är torrt kan du behöva vattna komposten. Här kan du läsa mer om att kompostera.
Ge dina krukväxter näring. Näringsvattna eller plantera om ifall det behövs. Nu under sommaren växter våra krukväxter mycket, då behöver de ny näring för att orka växa och hålla sig fina.
Lufta och skugga växthuset under varma dagar. När solen ligger på blir det snabbt riktigt varmt i växthuset, till och med så varmt att växterna kan ta skada. Låt dörren stå öppen och öppna eventuella takluckor och fönster. Sätt upp tunna, skuggande gardiner.
Ställ i ordning sittplatser på flera ställen i trädgården. En plats där du kan äta frukost i solen. En där familjen och vänner kan samlas och äta tillsammans. En plats där du kan fånga dagens sista solstrålar. Och kanske viktigast av allt, en plats för vila och ro. Vad sägs om en undangömd solbädd eller varför inte en hängmatta att spänna upp mellan två träd?
Ta hand om gräsmattan. När det är varmt och kommer regelbundet regn växer gräset fort och behöver klippas ofta. Ställ in klipphöjden på någon av de högre lägena så blir gräset mer torktåligt. Klipp gärna öar i gräset och låt blommorna vara kvar. Var glad om du har blommor i gräsmattan!
Håll utkik efter mördarsniglar. Varje snigel lägger upp till 400 ägg, så ju tidigare du börjar bekämpa dem desto färre sniglar i trädgården under sommaren. Den 10 juni är det dessutom Mördarsnigelns otursdag, där trädgårdsägare över hela landet gemensamt går ihop för att bekämpa odjuren.
Rensa ogräs. Håll efter ogräs regelbundet så du får bort det innan det vuxit till sig. Om ogräset får stå kvar hinner det slå rot ordentligt och börja sprida sig. Och om de går upp i blom sprider de sig via frö.
Plocka lupiner, för att förhindra att de går i frö och sprider sig mer. Lupiner sprider sig aggressivt och stöter bort våra naturligt förekommande växter i naturen, så om du har möjlighet gör du vår natur och den biologiska mångfalden en tjänst genom att plocka lupiner. Dessutom är de rätt fina att ha i vas också, eller hur?
Köksträdgården
Så utomhus. I början av juni är det en bra tid att direktså bönor, ärter och rödbetor i grönsakslandet. Bönor kräver att jorden är minst 10 grader, annars riskerar fröna att ruttna bort. Se till att hålla sådderna fuktiga så att de gror ordentligt.
Plantera ut frostkänsliga växter, som squash, gurka, tomater och majs. Oavsett om plantorna ska planteras utomhus eller i växthus är det bra att avhärda växterna inför flytten ut i trädgården. Börja med att ställa ut växterna i ett par timmar och öka tiden succesivt. Undvik direkt sol! Du kan med fördel täcka växterna med en fiberduk den första tiden, den skyddar både mot vind och sol.
Läs mer: Planera din köksträdgård
Tillför näring i köksträdgården. Alltsom grönsakerna växer behöver de mer näring. Näringsvattna med guldvatten eller nässelvatten. Täckodla med gräsklipp, det hjälper även till att hålla fukten i jorden så att du inte behöver vattna lika mycket när vi är inne i torra perioder. Dessutom orkar inte ogräset komma upp genom lagret med gräsklipp.
Gallra morötter, rödbetor och andra grönsaker som växer för tätt.
Förså grönsaker som sallat, grönkål, persilja, dill, basilika och sockerärt i brätten utomhus. Då har du plantor att sätta ut allteftersom du skördar i köksträdgården eller om de skadas av skadedjur, väder och vind.
Hoppas du får en härlig juni att njuta av i din trädgård!
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer