Kompostera mera trädgårdsavfall!

kompostera mera

Komposten borde ha en given plats i varje trädgård. Att låta allt organiskt växtmaterial stanna kvar i trädgården är bland det bästa vi kan göra för våra trädgårdar och klimatet. Med en kompost skapar vi ett eget kretslopp inne i trädgården. Näringen som finns i trädgårdens växter bryts ner och får på sikt återgå till trädgården i form av jordförbättring fylld av näring och goda mikroorganismer. Komposten återanvänder näringen som finns i trädgården gång på gång på gång, helt enkelt!

Kompostering innebär kortfattat att vi genom att lägga organiskt material i en hög eller behållare får en frisk och levande jord samtidigt som vi inte behöver köpa konstgödsel att använda i trädgården. Dessutom sparar vi tid, energi och bränsle på att köra släp efter släp med löv och annat växtrens till de kommunala uppsamlingsställena. För att inte tala om alla jordsäckar som köps in och släpas till alla Sveriges trädgårdar varje år. 

Det är lite pinsamt att erkänna, men det var först förra hösten som jag satte upp en ordentlig kompost i min trädgård. Jag har tänkt att komposteringsprocessen tar lång tid och vi har inte vetat hur länge vi ska bo kvar i huset vi hyr – har det varit någon idé att sätta i gång en kompost? Tidigare år har jag tagit vara på allt organiskt material genom täckodling i köksträdgården, men nu när jag ser resultatet efter bara ett år ångrar jag att jag inte satte i gång en riktig kompost tidigare. 

löv kompost

Förra hösten när löven föll satte jag upp den enklaste komposten jag kunde komma på: gröna kompostgaller som finns att köpa billigt på diverse trädgårds- och byggbutiker. Då satte jag ihop gallren med de medföljande metallspiralerna, men i fortsättningen kommer jag knyta ihop dem med jutesnöre eftersom det både går snabbare och är enklare. När kompostramen var uppe ställde jag den under vår stora ek och fyllde på med fallna löv blandat med färsk hönsgödsel från mina föräldrars hönshus och blandat ”trädgårdsskräp”.

Nu ungefär 10 månader senare lyfte jag bort det översta materialet med en grep och hittade till min förvåning helt fantastiskt fin kompostjord. Jord som är rik på både humus och näring. En del av kompostjorden har jag använt för att fylla upp krukor som jag ska så snabba bladgrönsaker i för en skörd under hösten. Krukorna får stå ute tills det blir lite kallare och sen flyttar jag in dem i växthuset.

Fin, svart kompostmylla

5 anledningar att ha en kompost i trädgården

1. Du skapar ny jord – på plats i din trädgård

2. Du kan använda kompostjorden för att skapa en näringsrik, levande och jord i din trädgård

3. Du tar vara på organiskt material som finns i din trädgård och skapar ett lokalt kretslopp

4. Du skapar en bra levnadsmiljö för insekter och mikroorganismer = toppen för den biologiska mångfalden

5. Du sparar tid, energi och bränsle på att slippa köra till och från kommunens kompost för att tippa löv och diverse växtrens och till trädgårdsbutiken för att köpa jordsäckar

Starta upp en kompost

Steg ett är att välja en plats för komposten. Bäst är en plats i halvskugga. Undvik att ställa komposten i gassande sol, då riskerar den att torka ut alldeles för snabbt under de varma månaderna när processen som bäst är i gång. Placera komposten så att den står nära där trädgårdsskräpet finns, då är det större chans att du lägger växtrenset där direkt i stället för att det blir högar liggandes här och var i trädgården (eller är det bara jag som funkar så?).

Nästa steg är att välja vilken typ av väggar du vill ha. Vill du bygga något lite snyggare med trävirke? Fläta en kompost av grenar? Annars fungerar gröna kompostgaller alldeles ypperligt. Om du vill dölja komposten kan du plantera buskar eller klätterväxter runtomkring. En kompost på en kubikmeter (1x1x1 meter) räcker bra till en villaträdgård på 1000 kvm. 

Nu är det dags att börja fylla komposten med löv och annat organiskt material. Organiskt material är allt möjligt växtmaterial som finns i din trädgård, vissna växtdelar, löv, kvistar, gräsklipp, gödsel från höns/häst, med mera. Dela helst större delar i mindre bitar, 10 cm är lagom – då går komposteringen snabbare. För att komposteringsprocessen ska fungera optimalt behöver det vara en balans mellan grönt och gult material. En kompost med endast grönt material, till exempel en hög med gräsklipp, blir snabbt varm, däri bildas en syrefattig miljö som kommer resultera i en grön sörja med en ganska otäck lukt.

grönt och gult material i komposten

I komposter brukar det talas om grönt och gult material.

Grönt material är färska växtdelar, som gräsklipp och vissnade blommor. Dessa är rika på kväve.

Gult material är till exempel vissna löv, sågspån och torra stjälkar och växtdelar som fått stå kvar över vintern. Dessa är rika på kol.

Nästa steg är enkelt: vänta ett år och låt naturen sköta sitt. Maskar, insekter, svampar och mikroorganismer kommer nu samarbeta för att bryta ner ditt trädgårdsskräp till finaste jord. För att processen ska fungera krävs tillgång till vatten och syre, så om det är en väldigt torr period kan du med fördel vattna lite på komposten. Om du istället märker att komposten är FÖR blöt kan du lufta den med en grep och blanda i lite mer gult material.

Nu till den roligaste delen: Efter ungefär ett år är det dags att använda komposten! Gräv ur och sålla bort stora delar ur jorden, lägg tillbaka de stora delarna och det som inte brutits ner i kompostbingen och fortsätt fylla på nytt organiskt material under säsongen.

En skottkära kompostjord

Jordförbättra med kompost

Kompostjord är perfekt att använda för att mulcha perennrabatter, buskar och träd på våren, det vill säga lägga på ett lager om cirka 5 cm efter att perennerna har klippts ner efter vintern. Det är helt okej om materialet inte är helt nedbrutet, det kommer fortsätta brytas ner i rabatten och bidra till en bättre jordstruktur. Kompostjord ökar jordens förmåga att hålla fukt, näringsinnehåll och gynnar mikrolivet i jorden. Ett starkt mikroliv i jord gör i sin tur att jorden (och därmed växterna) blir friskare och mer motståndskraftiga mot sjukdomar och angrepp.

Kompostjord kan användas för att förbättra både sandjord och lerjord, eftersom det ökar jordens mullhalt och förmåga att hålla fukt. Det gör att lerjorden blir mer lucker och luftig och sandjorden mer fuktighetshållande och näringsrik – fantastiskt va?!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Kompostera trädgårdsavfall
Inga kommentarer

Skriv en kommentar