Trädgårdskalender: oktober

Trädgårdskalender oktober

Så blev det oktober i år igen. Höst. Löven har börjat skifta färg, dimman ligger tät om morgnarna och luften känns annorlunda mot för några veckor sedan. Oktober är en ganska lugn trädgårdsmånad, den intensiva sommarperioden är över och löven kan gott ligga lite innan vi krattar undan dem. Faktum är att den där klassiska ”höststädningen” i trädgården kan vi faktiskt strunta i. Men mer om det lite längre ner. Här är en trädgårdskalender för oktober.

Att göra i trädgården i oktober

Städa inte för mycket i trädgården. Tjocka lager löv på gräsmattan kan räfsas bort, men låt så mycket som möjligt av löven ligga kvar och viktigast av allt – låt löven stanna i trädgården. Löven bryts ner, ger mat till maskarna och ökar mullhalten i jorden. Om du vill samla löven på en plats kan du göra en lövkompost

Klipp inte ner nedvissnade perenner. Perennerna klarar vinterkylan bättre om de inte är nedklippta, många insekter övervintrar i stammar och bland bös och fröställningarna ger mat åt småfåglarna under vintern. Det vissna klipper du ner till våren i stället.

Om du har rosor kupar du dem med jord, kompost eller löv. Täck gärna också med lite granris så att täcket inte blåser bort under vintern.

Plantera perenner, träd och buskar. Det går bra att plantera ända fram tills jorden fryser. Vänta med att plantera städsegröna växter som rododendron, tuja och andra barrväxter tills i vår – de hinner inte rota sig ordentligt inför vintern vid plantering nu. Här kan du läsa mer om att plantera på hösten.

Dela och flytta perenner. Äldre plantor mår bra av att föryngras – unga plantor är friskare och blommar rikligare. Dessutom är det ett bra sätt att få fler plantor – helt gratis.

Sätt vårlökar. Tulpaner, narcisser, krokus, stjärnhyacint. Det finns många olika blommande vårlökar och nu är tiden att sätta lökarna för att få blommor till våren.

Vill du plantera en ny perennrabatt men är osäker på vilka växter du ska välja? Kolla in mina färdigdesignade rabatter här.

Beskär häckar, buskar och träd som du vill hålla nere storleken på. Beskärning under sensommar och höst ger mindre tillväxt under nästa vår och säsong. Här kan du läsa mer om beskärning i JAS.

Håll utkik efter mördarsniglar och leta efter snigelägg. Varje snigel lägger upp till 400 ägg, så ju fler du får bort desto färre sniglar i trädgården nästa år.

Rensa ogräs. Håll efter ogräs även nu under hösten, du kommer tacka dig själv i vår.

Klipp gräset en sista gång. Om det är en mild höst kan gräset fortsätta växa en bra bit in i oktober. Klipp inte för lågt, 6-8 cm är lagom.

Skörda! Njut av grönsaker från trädgården och plocka in buketter ända fram tills frosten kommer. Vissa grönsaker går att skörda även efter frosten har kommit, till exempel grönkål, vintersallat och brysselkål. Även morötter och potatis klarar frost, men tas upp innan jorden har frusit.

Förbered köksträdgården inför nästa sommar genom att gräva ner vissna växtdelar, gräsklipp och löv. Lägg ett lager löv ovanpå, det gör att jorden hålls varmare längre in på hösten och då kan maskar och mikroliv jobbar på med att förvandla trädgårdsskräpet till jord längre än om jorden är kall.

Sätt vitlök och bananschalottenlök. Det är ingen brådska att få ner lökarna i jorden, men de bör sättas innan det blir tjäle eftersom de behöver en kylperiod för att klyfta sig. Täck gärna jorden med ett lager löv så att inte klyftorna trycks upp om jorden fryser och tinar om vartannat under vintern. Köp certifierat utsäde, lökar från matbutiken kan bära på sjukdomar som smittar jorden.

Samla in fröer. Vissa sommarblommor, som ringblomma, rosenskära, solros och blåklint är busenkla att ta frö från. Om du vill vara lite mer avancerad testar du att ta frö från perenner och vissa grönsaker ~ undvik att ta frö från grönsaker ur gurkfamiljen (gurka, squash, pumpa) då dessa kan bli oätliga och milt giftiga om de har korspollinerats.

odla vitlök i odlingslåda

Ta in växter som fått stå ute under sommaren, om du inte redan gjort det. Pelargoner och palettblad är exempel på växter som kan övervintras inomhus i rumstemperatur.

Töm vattenslangar och regnvattentunnor så att de inte går sönder när det fryser.

Starta en kompost. Med en kompost kan du skapa ett eget kretslopp i din trädgård, där näringen kan användas om och om igen. Nu när löven börjar falla ner är en bra tid att starta igång en kompost.

Narcisslökar
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar