9 tips när du anlägger en perennrabatt

9 tips när du anlägger en perennrabatt

Nu när våren är här och sommaren närmar sig med stormsteg kanske du funderar på att anlägga en ny rabatt? Här får du 9 tips när du ska anlägga en ny rabatt.

1. Rabattens funktion

Börja med att fundera över vad du vill med rabatten. Om du har en plan från början är det mer troligt att resultatet blir som du önskar. Vill du ha en vacker rabatt vid entrén som hälsar dig välkommen när du kommer hem? Ska det vara en rabatt som fungerar som avdelare för två rum i trädgården? Vill du att rabatten lockar pollinerande insekter till din trädgård?

2. Platsens förutsättningar

Har du en plats där du tänkt anlägga din nya rabatt? Bra, då är nästa steg att undersöka platsen. Vilken jordmån är det? Sandjord eller lerjord? Är det sol, halvskugga eller skugga? Blåser det mycket? Välj helst en plats som har rätt okej jord från början, så slipper du en del av förarbetet inför plantering.

Har du inte bestämt rabattens placering? Då kan du med fördel välja en plats där du kommer se rabatten ofta, kanske vid entrén eller en uteplats.

Anlägg en ny rabatt

3. Våga ta i

Var inte rädd för att anlägga en för stor rabatt. För att planteringen ska ge effekt bör den vara minst 80 cm bred och gärna ett par meter lång. En bred rabatt är också en förutsättning om du vill skapa en rabatt som blommar hela säsongen.

WEBBKURS: SKAPA EN HÅLLBAR OCH VACKER RABATT

Drömmer du om vackra blomstrande och grönskande rabatter där det alltid finns något att njuta av? Det krävs både kunskap och planering för att få till en rabatt som blommar under hela säsongen – och som känns sådär perfekt lugn och harmonisk.

I den här kursen får du lära dig allt du behöver för att kunna skapa vackra, harmoniska och hållbara rabatter.

4. Välj växter som trivs i din rabatt

A och O när du väljer växter är att utgå från platsens förutsättningar. Är det soligt läge med väldränerad jord? Grattis, då kan du välja bland blommande favoriter som pion, olika sorters rosor, trädgårdsriddarsporre och röd solhatt. Har du en plats med mer skugga än sol? Var inte ledsen för det, då kan du välja växter med häftiga bladverk som vitbladig funkia, jättedaggkåpa och höstsilverax.

Behöver du hjälp att välja växter till rabatten? Kolla in mina recept för färdiga rabatter eller kontakta mig för att skräddarsy din rabatt efter dina önskemål.

5. Skapa harmoni i rabatten

Begränsa antalet sorter i rabatten. Välj ut några strukturväxter som får skapa rabattens stomme, välj därefter några utfyllnadsväxter som fyller ut mellan strukturväxterna och marktäckare som skapar ett golv i rabatten. Låt utfyllnadsväxterna och marktäckare återkomma på flera ställen i rabatten.

Arbeta gruppvis med flera plantor av samma sort i en grupp om minst tre, det skapar harmoni och något att vila blicken på.

6. Blommor hela säsongen

Ta hänsyn till växternas blomningstid och kombinera gärna växter som blommar under olika delar av växtsäsongen. Glöm inte att sätta vårlökar som förlänger blomningen ännu mer.

7. Jordförbättra innan du planterar din rabatt

Även om du tycker att jorden där rabatten ska anläggas är bra, är det alltid bra att jordbättra. Jordförbättra gör du genom att blanda i organiskt material som förhöjer jordens mullhalt. För de flesta växter funkar det bra att använda planteringsjord av bra kvalitet, kogödsel och/eller kompost. Vissa växter behöver lite speciella förhållanden, så kolla upp de växter du valt innan du planterar.

Jordförbättrad rabatt

Rabatt som har jordförbättrats med brunnen hästgödsel inför plantering av smultron och smulgubbar.

8. Plantera med rätt avstånd

Sök information om planteringsavstånd för de växter du väljer. Om plantorna hamnar för tätt kommer de inte må bra i längden och om de hamnar för långt isär skapas tomrum som stör ögat.

9. Vattna!

Vattna plantorna innan du planterar, så att rotklumpen hinner dra åt sig ordentligt med vatten. Vattna också rejält när du planterar och vattna regelbundet tills växterna har etablerat sig. Plantera gärna på en regnig dag eller när prognosen spår regn de kommande dagarna.

Guide – 4 steg till en lyckad rabatt

Min guide ”Fyra steg till en lyckad rabatt” vägleder dig att på egen hand skapa en vacker och hållbar perennrabatt. Fyll i dina uppgifter här för att få guiden och anmäla dig till mitt nyhetsbrev.

Jag skickar ut cirka ett nyhetsbrev per månad, ibland mer om det är något speciellt jag vill att du ska få ta del av. Du kan avsluta din prenumeration när du vill.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

9-tips-nar-du-anlagger-en-perennrabatt
Inga kommentarer

Skriv en kommentar