Äntligen ett tunnelväxthus

Tunnelväxthus i skymningsljus

I början av året kikade jag runt på Facebook Marketplace när det plötsligt var där framför mig. En annons med ett tunnelväxthus från Gjordnära. Som jag dagdrömt om att odla i ett tunnelväxthus, speciellt vintertid, efter att ha följt och inspirerats av Sara Bäckmo i flera år.

Min plan med tunnelväxthuset är dels att kunna odla en större mängd värmekrävande grönsaker – tomater, gurka och aubergine – under sommaren, jämfört med tidigare år när jag odlat i krukor på altanen och på friland. Men en större anledning till att jag ville ha just ett tunnelväxthus var för att kunna förlänga odlingssäsongen och odla under en större del av året. Klimatet i ett tunnelväxthus gör att jorden värms upp tidigare på våren och är varm längre på hösten, vilket innebär att grönsaker kan växa under en längre period. Kolla bara här hur det kan se ut inne i ett tunnelväxthus i februari.  

Några dagar efter att jag först sett annonsen fick jag hjälp av mina föräldrar att köra hem alla delar. Det visade sig att de tidigare ägarna inte ens satt upp växthuset, de hade insett att deras trädgård var alldeles för blåsig för att ett tunnelväxthus skulle stå kvar. Så deras otur blev min lycka – äntligen skulle jag ha ett riktigt växthus att odla i!

Kylan och tjälen var envis i våras, vilket gjorde att jag fick vänta otåligt på att börja sätta upp mitt nya växthus. I början av maj kunde vi börja gräva för att få ner jordankare och sen dröjde det inte så länge innan stålstommen var uppe. I mitten av maj fick jag hjälp av mina föräldrar att få upp växthusplasten och dörren. 

Tunnelväxthusets stomme

Tunnelväxthuset är av modellen Växa 3 från Gjordnära i måtten 3 x 4,5 meter.

Köksträdgården och tunnelväxthusets stomme
Dags att sätta upp plasten på tunnelväxthuset

Dags att få upp plasten

Hunden Evi hjälper till att bygga växthus

Evi ska också vara med

Plasten på väg upp på tunnelväxthuset
Plasten är uppe!

Plasten är uppe!

Taggad till tusen på att få ut mina tomatplantor började jag göra i ordning växtbäddar redan samma dag som vi fick upp plasten. Jag körde på no-dig-metoden, vilket innebär att ett lager kartong läggs direkt på gräset utan att gräva bort grässvålen. Där la jag sedan på diverse organiskt material: hästgödsel, löv och ängsgräs. När jag planterade ut det jag hade förodlat inomhus gjorde jag en grop i materialet, la i jord och satte ner plantorna. 

No-dig-bäddar i tunneväxthuset

No-dig-bäddar i tunnelväxthuset

No-dig-odling

Växthuset hade från början bara en öppning och jag märkte fort att det blev riktigt varmt. Redan i maj kunde det bli uppåt 40 grader när solen var framme. Något behövde göras för att plantorna inte skulle må dåligt av de stora temperaturskillnaderna som kunde vara mellan dag och natt. Min händiga pappa ryckte in och hjälpte mig att bygga en vädringslucka så att luften skulle kunna cirkulera lite mer inne i växthuset, vilket har fungerat bra.

Lärdomar från första sommaren med ett tunnelväxthus

Sammanfattningsvis har det varit en bra första säsong och jag är nöjd med skörden på det stora hela. Visst hade jag önskar lite större skörd av aubergine och physalis, men jag har å andra sidan kunnat skörda fler gurkor än tidigare odlingssäsonger. Vi har fortfarande kvar massa färska tomater som vi kommer kunna äta av resten av hösten, plus en hel del frysta tomater att använda i vinterns grytor och soppor.

Sommarkväll i tunnelväxthuset
Skörd från tunnelväxthuset

Den här första sommaren har varit en läroperiod där jag har börjat lära känna klimatet i tunnelväxthuset och testat mig fram hur jag ska odla för bäst resultat. Till nästa år tar jag med mig…

… att bara odla i odlingsbäddar och strunta i krukorna – det är mer hållbart både för mig och miljön. Plantorna jag har odlat direkt i jorden har jag behövt vattna mer sällan än krukorna som har torkat upp snabbare. 

… att plantera ut plantorna tidigare. I år väntade jag till början av juni för att jag var lite osäker på hur kallt det skulle bli inne i växthuset om det kom några sena frostnätter. Nästa år tänker jag plantera ut tidigare och täcka upp med fiberdukar om det ser ut att bli riktigt kallt.

… att odla färre sorters små tomater och fler stora sorter. Det tar lång tid att plocka småtomater, tid som jag hellre lägger på roligare trädgårdssysslor.

Tunnelväxthus i sommarskrud

inför vintern i tunnelväxthuset

Jag har förberett tunnelväxthuset inför vintern genom att fylla på med näring i odlingsbäddarna och flytta in plantor av grönkål, persilja, purjolök och sallat som får växa vidare där inne. I augusti och september sådde jag vintersallat, sallat, asiatiska bladgrönsaker och rädisor som förhoppnings kommer växa till sig för skörd under sen höst och vinter. 

Nu ser jag fram emot att följa tunnelväxthuset under den kalla årstiden, och förhoppningsvis kunna skörda bladgrönt under stor del av vintern! 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar