Augusti i en lista

Hur var augusti?
Augusti har varit att skörda gurka efter gurka i växthuset, plocka blombuketter och komma på Evi med att gräva i mina odlingsbäddar för allra första gången. Det har varit vildvuxna odlingslådor, att börja en kurs i trädgårdsfotografering och börja hitta min egen fotostil. Det har varit regn, regn och åter regn, men också några fina stunder med solglimtar. 

Det har varit översvämning i odlingarna och att heja på Sverige i fotbolls-VM. Augusti har varit att komma igång med jobbet och träning efter några veckor ledigt i juli. Det har varit designprojekt som har avslutats, äppelträd som har beskurits och växter som har levererats till vårens projekt. Att vada och åka på traktorn bakom morfar för att komma hem till dem, förbi vägen som varit översvämmad.

Augusti har varit att se sensommarblom i Göteborgs botaniska trädgård. Att imponeras av perennplanteringar, gigantiska hostablad och underbart gula solhattar. Det har varit att plocka kantareller på skogspromenader och få tusen myggbett på en timme. Och att börja en hundkurs igen efter ett års uppehåll.

funkia är en skuggtålig perenn

Månadens jobb
Slutföra sommarens designprojekt, och börja så smått med nya projekt. Beskära fruktträd och några konsultationer kring beskärning. 

Månadens utbildning
Jag fortsätter med kurserna i min utbildning till diplomerad trädgårdsarkitekt, i augusti har jag arbetat med examinationsuppgiften i en fördjupningskurs i trädgårdsdesign. Och eftersom jag är en ständig student har jag också hoppat på en utbildning i trädgårdsfotografering. Det senaste året har jag kommit av mig med att använda systemkameran, men nu när jag börjat igen känner jag att det är så mycket lättare att fånga växter ~ och speciellt den större bilden av en trädgård ~ än med mobilkameran. Så nu är jag taggad på att komma igång att fota med systemkameran igen!

Månadens poddar:
Sommar i p1, Odla med p1 och Morgonpasset i P3. Månadens bästa var att Lantzkampen hade säsongspremiär!

Månadens scen
Comedy Carnival på Humlehagen. Med Petrina Solange, Nisse Hallberg, Magnus Betnér och Henrik Nyblom.

Månadens anteckning:

Månadens besök i parker och offentliga trädgårdar
– Botaniska trädgården i Göteborg

Månadens 3 mest lästa inlägg
1. 30 torktåliga växter för soliga lägen
2. Fleråriga växter i kruka
3. 9 tips när du anlägger en perennrabatt

Månadens sådder
Jag har fortsatt så rädisor, sallat, spenat, pak choi och andra snabba grönsaker för skörd i höst. Där det blivit hål efter skörd av sommarens grönsaker, och i såbrätten för att få plantor att plantera att allteftersom.

Månadens skörd
Trädgården och skogen fortsätter leverera. Gurka, tomater, potatis, grönkål, kantareller, basilika, sommarmorötter, smultron, spetskål. Jag har plockat några buketter i augusti, men jag har inte haft samma lust som vanligt. Jag njuter av blomningen ute i trädgården istället! 

En önskan inför kommande månad?
En fin avslutning på sommaren. Varma och soliga dagar. Att jorden får torka upp lite efter allt regn och översvämningarna i augusti. Härliga dagar av utejobb med beskärningar. Blandat med kontorsdagar för jobb med designprojekt.

Beskärning av fruktträd i JAS
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar