Fleråriga växter i kruka

Fleråriga växter i kruka

Många mindre buskar och träd, klätterväxter och perenner fungerar bra att plantera i krukor, men något som är bra att ha i åtanke är att växter i kruka kräver mer skötsel än växter som planteras direkt i jorden. Här är mina tips hur du kan tänka när du ska plantera fleråriga växter i kruka.

Att ha växter i kruka är ett sätt att kunna odla växter som inte trivs i den jordtyp du har i trädgården. Om du till exempel har en tung lerjord kan du ha bambu, lavendel eller perukbuske i kruka i stället. Det underlättar också möjligheten att skapa rumskänsla och lummighet på altaner och uteplatser.

Funkia och andra perenner i en stor kruka av cortenplåt

I år satsar jag på att plantera fleråriga växter i de krukor som vanligtvis är fulla av sommarblommor. En anledning är att det är ekonomiskt och hållbart, både för mig och miljön. Jag behöver inte köpa eller odla upp en massa ettåriga växter varje år. En annan anledning är att jag vill använda träd, buskar och klätterväxter för att skapa mer rumslighet på vår stora altan. 

Men om jag känner mig själv rätt kommer det bli en del sommarblommor och ettåriga växter i krukor också. Hur kan det vara så att jag aldrig lär mig att så lagom mycket? Tankarna smyger sig på när det är dags att så. ”Allt kanske inte klarar sig”, ”Det är bäst jag sår lite extra, jag vill ju inte stå där utan växter när det är dags att plantera ut”. Och så står jag här i slutet av maj med mängder av växter att hitta platser till. 

Jaja, så är det. Med det sagt går vi tillbaka till ämnet igen, det vill säga fleråriga växter i kruka.

Någon som är bra att ha i åtanke är att växter i kruka är mer utsatta än om de hade varit planterade direkt i jorden. De torkar ut snabbare på sommaren och jorden fryser tidigare på vintern. Ju längre en växt står i samma kruka med samma jord, desto mindre kommer den växa. Det innebär att du kommer behöva plantera om växterna var eller vartannat år, skaffa nya om de dör eller plantera ut de plantor som växer ur sina krukor i trädgården. 

A och O när det kommer till att ha fleråriga växter i kruka är att ha en stor kruka och göra ett bra grundarbete vid planteringen. 

Flätat pilträd i kruka, atragene-klematis Tuva E i kruka

Flätat pilträd, från Baugaarden Living Art, funkar fint att odla i kruka. Åtminstone några år innan det växt sig stort. Till höger skymtas en atragene-klematis TUVA, från e-plantas sortiment. Båda övervintrade i kallväxthus utan värme.

Svårigheter med att odla fleråriga växter i kruka

• De kräver mer skötsel än växter planterade i jord, vattning och näringstillförsel under sommaren och omplantering var eller vartannat år.

• Jorden torkar ut snabbt, till följd av vind och gassande sol. Mörka krukor värms upp snabbt och därför torkar jorden snabbare ut än i ljusa krukor.

• Näringen tar slut snabbare

• Krukorna är känsliga och kan spricka när jorden fryser

Välj kruka för fleråriga växter

Välj stora krukor med rejäla dräneringshål. Om växterna står i blöt jord under vintern kommer de garanterat att ruttna. Krukorna bör vara bredare i toppen än botten, så att krukan inte spricker när jorden fryser och trycker på uppåt. 

Använd rejäla krukor som rymmer mycket jord. Då torkar de inte ut så fort och isolerar bättre mot både kyla och värme. Här nedan är några ungefärliga minimimått på krukorna, men de får gärna vara större.

• 20-30 liter för perenner och kryddor

• 30-60 liter för små buskar och stora prydnadsgräs

• 80-120 liter för större buskar och små träd 

Undvik terrakottakrukor för växter som ska stå ute året om, eftersom de lätt spricker när de fryser. 

Vilken jord ska man välja?

Använd en jordblandning som är anpassad för krukor och urnor, till exempel U-jord från Hasselfors. Blanda upp jorden med leca-kulor eller torra kottar för att få en lättare jord. Det underlättar för dränering och gör att krukorna inte är lika tunga om du behöver flytta på dem.

Biokol

Blanda gärna i biokol i jorden. Biokol håller näringsämnen som växten kan ta upp när den behöver det. Dessutom förbättras jordens förmåga att hålla fukt och mikrolivet i jorden gynnas. Biokol behöver ”laddas” innan det blandas i jorden, genom att det får stå och dra med någon typ av näringsvatten i några dygn innan det används, t.ex. nässelvatten, lakvatten från bokashi eller guldvatten. Använd 1-2 delar biokol till 10 delar jord.

Japansk lönn 'Atropurpureum' i kruka

Japansk lönn, Acer palmatum ’Atropurpureum’, passar fint att ha i kruka. Här i Örebro vågar jag inte chansa på att den klarar vintern utomhus, så den får övervintra i vårt frostfria garage.

Skötsel av fleråriga växter i kruka

Krukorna behöver vattnas regelbundet och ofta om det är en torr och varm sommar. En kruka i vindutsatt läge behöver mer vatten än en som står i lä. Och en kruka som står i sol behöver mer vatten än en kruka i skugga.

Träd, buskar och perenner behöver inte lika mycket näring som sommarblommor och ettåriga växter. Ge en låg dos näring regelbundet fram till mitten av juli. Lite näring vid varje vattning är lagom. Under sensommaren vill vi att de fleråriga växterna ska sluta växa och förbereda sig för invintring, därför slutar vi gödsla i juli.

Övervintring inomhus eller utomhus?

Utomhus

Växter som är härdiga där du bor kan övervintras utomhus. Dock är det viktigt att de ställs lite skyddat, speciellt mot regn och väta eftersom det är stor risk att rötterna ruttnar eller fryser om de blir stående i blöt jord. Ställ under tak, till exempel på en veranda, under takfoten eller under ett bord. Undvik lägen i gassande sol. 

Täck krukan med löv och granris och ställ den på en skiva frigolit eller ett tjockt lager tidningar. Kylan kryper in både uppifrån och nedifrån.

Om det är en växt med tveksam härdighet kan du klä in hela krukan i en låda eller plastsäck, som bottnas med bubbelplast, frigolit eller ett tjockt lager tidningar. Fyll lådan med torra löv eller hopknölade tidningspapper. Känsliga träd och buskar kan kläs in i juteväv. Vänta tills hösten har kommit på riktigt med minusgrader och växter har börjat tappa löven innan du isolerar krukan.

Börja vattna först på våren när du märker att växterna kommer i gång. Ta in fram växterna för tidigt på våren och låt dem vänja sig gradvis vid solljus, vind och kyla.

Inomhus

Växter som inte är härdiga där du bor är bra att förvara i ett utrymme som håller mellan 0 och 10 plusgrader. Till exempel inpackade enligt beskrivningen ovan i ett kallgarage eller ett förråd som hålls frostfritt. 

Lövfällande växter kan förvaras mörkt, medan vintergröna växter bör få extra belysning.

Fleråriga växter i kruka, här bergenia i en stor kruka
Fleråriga växter i kruka

Offentlig plantering med kornell och bergenia i en stor kruka.

Fleråriga växter i kruka

Välj gärna en växt som har 1-2 zoner högre härdighet än där du bor, speciellt om du vill kunna ha krukorna stående utomhus året om. Det vill säga att om du bor i zon 2 väljer du växter som är härdiga till zon 3-4. Då är chansen att de klarar vintern högre. 

Buskar och träd

• Rönnsumak, Rhus typhina. Bör endast planteras i kruka, eftersom de sprider sig aggressivt med rotskott. Zon 1-3.

• Klotnaverlönn, Acer campestre ’Nanum’. Ett litet träd som på sikt kan bli 2-3 m brett och 4-5 m högt. Zon 1-3.

• Kranskornell, Cornus alternifolia. Zon 1-3(4).

• Rönnbärsapel, Malus toringo ’Freja’. En liten prydnadsapel med röda blad och rödrosa blommor. Kan övervintras utomhus upp till zon 3. Zon 1-5.

• Rönnspirea, Sorbaria sorbifolia ’Sem’. En liten buske med vit blomning och vacker höstfärg. Bör endast planteras i kruka, eftersom de sprider sig aggressivt med rotskott. Zon 1-4. 

• Japansk lönn, Acer palmatum t.ex. ’Atropurpureum’, ’Garnet’ eller ’Dissectum’. Bör övervintras frostfritt för säker övervintring. Zon 1-2(3).

• Dvärgsyren, Syringa meyeri ’Palibin’. Liten syren som finns som buske eller litet, toppympat träd. Zon 1-4.

• Vingbenved, Euonymus alatus ’Compactus’. Magisk rosa höstfärg och vackert grenverk vintertid. Zon 1-4.

• Havtorn, Hippophae rhamnoides ’Hikul’. En sort av havtorn som är tacksam att formklippa.  Zon 1-4.

• Tuja, Thuja occidentalis ’Smaragd’. Zon 1-5

• Japansk ädelcypress, Chamaecyparis obtusa ’Nana Gracilis’. Fin, liten barrväxt med skruvade grenar. Zon 1-3. 

• Balkanbergtall, Pinus mugo var. pumilio. En lågväxande tall med ett runt och tätt växtsätt.  Zon 1-7. Alla tallar med hårda barr är torktåliga och fungerar därmed bra i kruka.

Perenner

De flesta perenner fungerar bra att ha i kruka, så länge de inte står i riktigt blöt jord under vintern. Jag undviker perenner som kräver mycket fukt, eftersom jorden i krukor torkar ut snabbt och det därmed kräver mycket skötsel och vattning. 

Här är några perenner jag har god erfarenhet av att odla i kruka.

• Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis. Härdighet A, övervintrar pålitligt.

• Höstsilverax, Actaea simplex ’Brunette’. Trivs ej i gassande sol när den är planterad i kruka. Härdighet A, övervintrar pålitligt.

• Tuvrör, Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’/’Overdam’. Härdighet B, övervintrar vanligtvis.

• Funkia, Hosta. Om du har problem med att sniglar äter på bladen kan du ha dina funkior i kruka i stället. Övervintrar tacksamt. Undvik gassande soliga lägen. Varierande härdighet beroende på namnsort. Här kan du läsa mer om funkia.

• Flocknäva, Geranium macrorrhizum ’Spessart’. Härdighet A, övervintrar pålitligt.

• Strutbräken, Matteuccia struthiopteris. Härdighet A, övervintrar pålitligt.

• Glansälväxing, Sesleria nitida. Härdighet A, övervintrar pålitligt.

• Bergenia, Bergenia cordifolia. En tålig perenn som kan växa i princip alla lägen. Fin även vintertid. Härdighet A, övervintrar pålitligt. Här kan du läsa mer om bergenia. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Fleråriga växter i kruka
Inga kommentarer

Skriv en kommentar