Bergenia – en tålig perenn för alla lägen

BERGENIA – EN TÅLIG PERENN FÖR ALLA LÄGEN

Bergenia är en riktig trotjänare som kan planteras på de flesta växtplatser, även torr skugga. Det är tålig perenn för alla lägen. Den kan odlas i alla vanliga trädgårdsjordar i både sol, halvskugga och skugga. 

Bergenian blommar i maj-juni med rosaröda blommor. Det jag gillar mest med bergenia är de stora, vintergröna bladen som lyser upp lite när det annars är mörkt och grått i trädgården. Bladen fyller ut fint i rabatter och passar bra som kantväxt och marktäckare.

Bergenia är en tålig och tacksam perenn som kan odlas på de flesta platser. Med sina gröna, blanka, runda och något hjärtformade blad passar de både i den klassiska torparträdgården, funkisträdgården och mer moderna, naturalistiska trädgårdar. Den har sin plats i de flesta trädgårdar.

Bergenia, en perenn för alla lägen

Jag upplever att bergenia har ett oförtjänt dåligt rykte, antagligen för att den likt till exempel ölandstok överanvändes i trädgårdar och offentliga miljöer i 60- och 70-talens miljonprogram. Men nu ändrar vi på det tycker jag! 

Här är mina bästa argument för varför bergenia förtjänar ett uppsving:

– Bergenia blommar tidigt på säsongen, redan i maj-juni, med sina rosaröda blommor. 

– Nu för tiden finns mängder av olika namnsorter, med stora och små blad och varierande blomfärger. 

– En av de största fördelarna med bergenia enligt mig är att bladen är vintergröna, det vill säga att de håller sig gröna under hela vintern. Det finns även sorter där bladen skiftar i rött under vintern, till exempel ’Vinterglöd’ och ’Rotblum’. Läckert i en grå och vintertrist trädgård, eller hur? 

– De stora bladen gör bergenia till en värdig ersättare för funkia i torra och soliga lägen, där funkian inte frodas. 

– Bergenian är riktigt torktålig och klarar till och med att växa i tunna lager jord bland klipphällarnas skrevor.

Bergenia med höströda blad
Bergenia med rosa blomning

Olika sorters bergenia

• Kulturarvsorten ’Möja’ har ljust rosa blommor och har fått sitt namn från ön där dem hittades i Stockholms skärgård. Härdighet A: Övervintrar pålitligt.

• ’Bressingham White’ har vita hängande blomvippor. Härdighet B: Övervintrar vanligtvis.

• ’Rotblum’ är en pålitlig och långlivad gammal sort av bergenia. Som namnet antyder är blomningen rosaröd. Härdighet A: Övervintrar pålitligt.

• ’Baby Doll’ är en kompakt bergenia med små hjärtformade blad och ljusrosa blomning. Härdighet B: Övervintrar vanligtvis.

Odlingsråd för bergenia

Som jag tidigare skrivit är bergenia en riktigt tålig och härdig perenn som inte behöver speciellt mycket kärlek för att frodas och må bra när den är etablerad.

De två första somrarna efter plantering är det bra att vattna regelbundet, speciellt om det är en torr sommar, och ge näring i form av kompost eller kogödsel på våren.

Bergenia kan planteras både i sol, halvskugga och skugga. En solig växtplats ger rikligare blomning. Bergenia växer bra både i torr jord och vanlig trädgårdsjord.

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och dels för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar