Besök i den engelska trädgården

Besök i den engelska trädgården

Nu i sommar har jag besökt den engelska trädgården på Svabesholm, som ligger i närheten av Kivik på Österlen. Vid mitt besök blommade rosorna för fullt och det vimlade av fjärilar och humlor. Jag blev helt hänförd av trädgården och spenderade lång tid på de 3000 kvadratmetrarna. Trädgården var indelade i flera olika rum, bland annat rosenträdgård, woodland och cottage garden. För dig som precis som jag gillar illustrationsritningar finns en på deras hemsida här.

Jag uppskattade balansgången mellan välordnat och vilt i den engelska trädgråden. Diverse blommor dyker upp här och där i rabatterna och ger känslan att de har spridit sig fritt. I trädgårdens cottage garden, den engelska motsvarigheten till en torpträdgård, sticker stockrosor och kungsljus upp bland kantnepeta, prästkragar och nävor.

Double borders i engelska trädgården
Double borders i engelska trädgården

Woodland i den engelska trädgården

Jag strosade runt länge i de olika rummen, men mest tid spenderade jag nog ändå i trädgårdens woodland. Om jag ska vara ärlig hade jag inte läst på så mycket om den engelska trädgården på förhand, och hade därför inte förväntat mig att det skulle finnas ett woodland där. Men det slutade med att jag knappt ville lämna den delen av trädgården i rädsla för att missa något. 

Bänk i den engelska trädgårdens woodland

Det fanns många platser att sitta på i den engelska trädgårdens woodland.

Woodland i engelska trädgården

Murgröna som marktäckare under ett fågelbad.

Ett woodland är ett trädgårdsrum som efterliknar en skogsmiljö, på svenska kan även ordet ”lund” användas. Det är något med woodland som lockar mig, och jag blev inte besviken på den engelska trädgårdens woodland. Solens strålar silades genom trädens lövverk ner på murgröna och hasselört och skapade ett magiskt ljus. Alla växter man kan önska av ett woodland fanns i den engelska trädgården: ormbunkar, olika sorters funkia, mattor av murgröna, klematisen ’Paul Farges’ (även kallad ’Summer snow’), kaukasisk förgätmigej och många fler. 

Funkia Francee i engelska trädgården

Funkia tillsammans med ormbunkar.

Stora funkia/hosta blad

Där fanns de största funkiabladen jag någonsin sett, minst 30 cm i diameter.

Fantastiska marktäckare

En annan sak jag la märke till och uppskattade i den engelska trädgården var att de har valt många olika sorters marktäckare runtom i trädgården. Marktäckare kan användas som ett golv under buskar och träd för att skapa luft och mellanrum, eller som det understa lagret i en klassisk perennrabatt med växter i olika höjder. Funkior, alunrot, hasselört, kaukasisk förgätmigej och murgröna täckte marken i woodland:et. Lammöron, daggkåpa, kantnepeta, alunrot och olika sorters nävor prydde kanterna i soliga perennrabatter.

Lammöron och alunrot som marktäckare

Alunrot med lila blad och lammöron samsas som marktäckare/kantväxt.

Näva som marktäckare

Näva som marktäckare under en hortensiabuske.

Rosor i den engelska trädgården

Den engelska trädgården vore ju inte en engelsk trädgård utan rosor, eller hur? Och självklart fanns det även massor av olika sorters rosor, både klätterrosor, buskrosor och rabattrosor. Det första man möts av när man kommer in i den engelska trädgården är en tunnel av portaler klädda i klätterrosor. Det finns också två rosenträdgårdar med olika färgteman, där en går mot rosa-lila och den andra åt gul-orange. Båda lika vackra i samspel med perenner som framhäver rosorna.

Rosa ros i engelska trädgården
Gul ros i engelska trädgården
Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar