Camassia – en lökväxt från Nordamerika

Camassia/Stjärnhyacint

Camassia är en ny bekantskap för mig. Jag tycker de stjärnlika blommorna är otroligt vackra! Camassia heter stjärnhyacint på svenska och är en lökväxt som härstammar från nordamerikanska ängsmarker. För någon månad sen planterade jag några lökar i en ny rabatt som jag har gjort i ordning under hösten. Jag ser så fram emot att se dem blomma nästa sommar! 

Camassia på äng

Ju mer jag lär mig om trädgård, desto fler växter vill jag ha. Det är kanske inte så konstigt. För ett tag sedan såg jag en webbföreläsning om att kombinera perenner och lökväxter. De flesta sorterna som föreläsaren pratade om hade jag koll på. Det var vanliga lökväxter så som tulpaner, snödroppar, krokus, påskliljor, pingstliljor och andra narcisser. Men när föreläsaren visade en bild på stjärnhyacint, Camassia quamash, hajade jag till – det här var en växt jag inte hade hört talas om innan och som genast fångade mitt intresse. Jag ville veta mer! Så nu har jag läst på om camassia och vill skriva en liten beskrivande text, både för mig egen skull och för att kunna dela med mig av till er som hittar hit och vill läsa. 

Bladverket är grönt och spetsigt, nästan lite gräslikt. Camassia planteras med fördel i lite vildare delar av trädgården tillsammans med perenner som döljer bladverket när det har vissnat ner, till exempel funkia med sina stora blad är ett bra sällskap. Eller tillsammans med röd solhatt i en prärieliknande plantering. Stjärnhyacinten har sitt ursprung i Nordamerika där de växer vilt på ängsmark. Växten är ätlig, vissa stammar av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen åt rötterna likt potatis. 

Vit Camassia Stjärnhyacint
Blå camassia stjärnhyacint

Odlingsråd för Camassia

Det finns flera namnsorter som blir allt mellan 35 och 100 cm höga och blommar i maj-juni. Exempel på sorter är Camassia quamash ’Blue Melody’ och Camassia leichtlinii ’Semiplena’. Lökarna planteras under hösten, gärna tidigt så de hinner rota sig ordentligt innan vintern kommer. Stjärnhyacint vill ha fuktig, mullrik och väldränerad jord i ett soligt-halvskuggigt läge och sprider sig villigt där de trivs. Den ogillar vinterfukt, så se till att jorden är väldränerad där du planterar dina camassia-lökar.

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar