28 dec Bjud in djur i trädgården
Bjud in djur i trädgården
Att ha djur i trädgården är bra av flera anledningar. Dels är det trevligt att sitta och titta på hur djuren beter sig i sitt naturliga habitat och dels hjälper insekter till att pollinera dina träd och buskar så att du får frukt och bär. Genom att locka många olika djur skapar du en balans i det ekosystem som finns i din trädgård. Den balansen kommer hjälpa dig att bekämpa skadedjur som äter upp dina rosenknoppar och andra växter samtidigt som du hjälper till att bevara den biologiska mångfalden i naturen.
5 anledningar att locka djur till din trädgård
Bin och andra insekter hjälper till att pollinera dina träd och buskar, så att du kan skörda frukt och bär.
Blomflugor, getingar, fåglar, nyckelpigor, grodor, igelkottar och fladdermöss äter skadedjur som förstör dina växter
Maskar, gråsuggor och mikroorganismer omvandlar ”trädgårdsskräp” till näringsrik jord för dina växter
Du bidrar till att öka den biologiska mångfalden
Det är trevligt och lärorikt att observera djurlivet i naturen. Om du har barn är det en perfekt aktivitet att göra tillsammans för att lära er mer om djur och natur!
så lockar du djur till din trädgård
Fåglar, igelkottar småkryp och grodor har olika önskemål hur de vill ha det i trädgården. De behöver bra förutsättningar för att kunna ta skydd, ta hand om sina ungar och hitta mat (nektar, pollen eller andra djur). Ett enkelt sätt att främja den biologiska mångfalden är att skapa flera olika miljöer i din trädgård. Med till exempel en frukt- och bärträdgård och en rabatt med blandade växter som blommar under lång tid kommer du en bit på vägen.
UNDVIK BEKÄMPNINGSMEDEL
Först och främst: använd inte bekämpningsmedel i din trädgård. Även om du ”bara” vill få bort skadedjur så kommer deras naturliga fiender, de så kallade nyttodjuren, att dö också. Skapa istället en gynnsam miljö för nyttodjuren, så kommer du inte ha lika stora problem med skadedjur i längden.
PLATS ATT BO
Du kan hjälpa djuren på traven genom att skapa boplatser: en kompost, en stor lövhög för igelkotten, en sandhög för vilda bin och kvarlämnade stubbar för insekter att bo i. Om du sätter upp fågelholkar och insektshotell kommer fåglar och bin så småningom att flytta in. För att vara helt säker på att fåglarna kommer till din trädgård kan du komplettera holkarna med träd och buskar, frukt och bär, fågelmat och tillgång till vatten.
Läs mer: Gör ett insektshotell
MAT TILL DJUREN
Våra pollinerande insekter behöver pollen och nektar för att överleva. Pollen ger protein, nektar ger energi. Genom att plantera en rejäl blombuffé i din trädgård lockar du bin, blomflugor, fjärilar och skalbaggar till din trädgård, som i sin tur drar till sig igelkottar och fåglar. En riktig win-win situation alltså!
Att skapa en trädgård med blomning så länge som möjligt är inte helt lätt, men allt du gör för att försöka är viktiga insatser. Om insekterna inte hittar mat kommer de att dö. För att underlätta för dig har jag tagit fram en rabattdesign som innehåller perenner som blommar från juni till september och förslag på lökväxter som blommar från februari/mars till juni – dessa kan du hitta i min webbshop.
Alla blommor är inte lika bra för insekterna. Många av de vackra, framodlade trädgårdsblommorna bjuder inte på speciellt mycket mat till insekterna. Ett exempel är frosttålig penséer, deras nektar är gömd så långt ner att insekterna inte når den. Kombinera därför gärna dina vårpenséer med vårblommande lökar, så får både du och insekterna glädje av blomprakten. Växter med många kronblad, så kallade dubbla och fyllda blommor, innehåller ingen nektar och är därför inget bra val för insekterna. Det gäller till exempel fyllda dahlior, rosor och nejlikor. Här kan du hitta förslag på sommarblommor respektive perenner som är omtyckta av fjärilar, bin och andra pollinatörer.
Våren är en kritisk period för de insekter som vaknar tidigt. Då är tidigblommande växter som sälg, hassel, vintergäck, krokus, sippor och tulpaner oerhört viktiga. En solig vårdag i ett sälgbuskage kan du hitta humledrottningar, citronfjäril, nässelfjäril och andra fjärilar som vaknar tidigt. Att skriva om det får mig verkligen att längta efter att se årets första citronfjäril sväva genom trädgården en varm vårdag… Men det får vi vänta på ett tag till.
Lämna lite ”ogräs” i trädgården. Speciellt brännässlor är en viktig växt för många insekter. Nässlor är det enda som nässelfjärilens larver äter och även många andra fjärilar och nyckelpigor lägger gärna sina ägg på brännässlor. Så om du vill ha fjärilar i din trädgård, är brännässlan ett måste. Dessutom är brännässlan ätbar och väldigt rik på vitaminer och mineraler.
SE TILL ATT DET FINNS VATTEN
Vatten är livsviktigt för både växter och djur. En del klarar sig med bara en droppe då medan andra lever i vattnet. Ett litet fågelbad kan locka många djur och insekter till din trädgård. Lägg gärna några stenar i botten på fågelbadet/vattenfatet så att insekterna inte drunknar när de stannar för att dricka. Om du vill göra en extra insats och locka djur som grodor, paddor, vattensalamandrar och trollsländor kan du skapa en damm i din trädgård. En damm behöver inte vara speciellt stor för att göra skillnad för djurlivet i din trädgård, men det är viktigt att den är tillräckligt djup för att inte bottenfrysa under vintern. Om den bottenfryser kommer grodor och fiskar som övervintrar i dammen att dö.
Djur som bekämpar skadedjur
Trollsländor, tvestjärtar, fåglar, igelkottar, nyckelpigor, spindlar och getingar är din trädgårds väktare. De håller effektivt ner mängden växtätande insekter till en rimlig nivå. Ett klassiskt exempel på insekter som hjälper oss att hålla skadedjur borta är nyckelpigor. Jag minns att vi brukade kolla på nyckelpigor bland mammas rosor under somrarna. När bladlössen hade gått till attack kom nyckelpigorna och hjälpte till att jaga bort dem. Visste du att nyckelpigans larv kan äta upp till 25 bladlöss per dag och fortsätter på samma sätt när den har förvandlats till en fullvuxen nyckelpiga? Också tvestjärtar och blomflugelarver äter bladlöss med stor aptit.
Spindlar har inga speciella preferenser när det kommer till vilken mat de äter, på så sätt hjälper de till att hålla ekosystemet i din trädgård stabilt. De äter de insekter som finns i överflöd för stunden, så finns det mycket myggor så är det myggor de äter. Just myggor är jag extra glad att bli av med, eftersom myggorna alltid har älskat mitt blod… En annan myggjägare är fladdermusen. En enda fladdermus kan äta flera tusen myggor på en natt, så om du har en fladdermus i närheten är det värt besväret att få den att hålla sig i din trädgård. Sätt upp ett par fladdermusholkar där den kan vila under dagen, för att sedan fortsätta jaga myggor i din trädgård nästa natt.
Nattaktiva skadedjursbekämpare
Under natten när det är mörkt och fuktigt kommer maskar, gråsuggor och sniglar fram ur sina gömställen. Igelkottarna tassar fram och fladdermössen startar sin jakt på myggor. Igelkottens kost består av bland annat skalbaggar, maskar, larver och sniglar – de kan alltså hjälpa till att minska antalet mördarsniglar i din trädgård!
Om du vill locka igelkottar till din trädgård behöver du se till att det finns rabatter där den kan leta efter mat, buskar för den att gömma sig i och någonstans där den kan dricka vatten. Den behöver även någonstans att bo, antingen en stor lövsamling eller ett specialsnickrat igelkottsbo fyllt med torra löv. Robotgräsklipparen som numera finns i var och varannan trädgård är en av igelkottens största fiender. I naturen rullar igelkotten ihop sig med taggarna utåt för att skydda sig från faror, men det ger inget vidare skydd mot gräsklipparens vassa blad. Om du har en robotgräsklippare: låt den bara gå från kl 8 på morgonen till 4 på eftermiddagen för att vara säker på att den inte är igång när igelkotten är aktiv.
Om du vill läsa mer om olika sorters insekter och djur som finns i våra trädgårdar kan jag verkligen rekommendera boken Trädgårdsdjur – myllret och mångfalden som växterna älskar av Maria Dacke och Låtta Skogh.
Vilka djur bor i din trädgård? Berätta gärna i en kommentar under inlägget!
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Mikaela Kayl
Publicerad klockan 02:13h, 31 decemberTill min glädje upptäckte vi flera grodor/pador i trädgården. Vi har även ett återkommande humlebo vid trappen, samt bin, blomflugor, fjärilar, maskar/gödselmask, fåglar inl svalor och fladdermöss. Jag hoppas få mer nyttodjur som tar kålfjärilens larver och mördarsniglarna.
Sarah
Publicerad klockan 10:19h, 02 januariDet låter helt underbart! Bra jobbat att skapa en så härlig miljö för de vilda djuren 🙂