Inspireras av enköpings parker

Inspireras av
enköpings parker

Enköping har massvis av parker att inspireras av. Drömparken är den mest kända av Enköpings parker, men det finns flera andra parker som är värda att besöka. Mina tre favoriter var Pastor Spaks park, idéträdgården ”Avslappning i andrummet” och Drömparken.

Enköpings parker kännetecknas av stora sjok av perenner och träd som binder samman och ger en ombonad känsla. Parkerna har olika temat och växter. Det finns ett woodland, en blå trädgård, en klosterpark och flera mindre parker som de kallar Fickparker. Fickparkerna är små områden mitt i stan som inte användes till något speciellt tidigare – och som nu har fått ge plats för intima trädgårdsrum som omfamnar platsens karaktär. 

En park jag gärna hade velat besöka är Väntparken, som ligger intill resecentrum, men den var tyvärr stängd på grund av ombyggnation. Väntparken är skapad av Ulf Nordfjell, som är en av Sveriges framstående landskapsarkitekter och designers. Han jobbar ofta med naturen som inspirationskälla, och jag tror att det hade varit en jättefin park att se och inspireras av.

Pastor spaks park

Den första parken som mötte mig på min promenad från resecentrum var Pastor Spaks park – och det var en riktig pärla som satte ribban högt för resterande parker. En liten kilformad park inklämd mellan tre gator, avskild från de omgivande gatorna med en välklippt, böljande idegranshäck.

Parkens största del var indelad i små kvarter med olika växter kantande med cortenstål. Inte mindre än 80 olika växter finns i den lilla parken, däribland 10 sorters klätterrosor, över 20 andra rosor, 9 olika klematis (som ju tyvärr inte blommande vid mitt besök) och ett tiotal buskar och träd. Och förstås ett gäng perenner, som jättedaggkåpa, kungsmynta ’Compactum’ och vit skogsaster.

Pastor Spaks park i Enköping

Silverpäron skapar höjd inne i parken tillsammans med de cylinderformade rostiga klätterstöden.

Låg kungsmynta med rostig rabattkant

Origanum ’Compactum’, Kungsmynta. De rosa blommorna är fina mot den rostiga cortenkanten.

Portal i Pastor Spaks park

Flera portaler liknande den här leder fram till parken från stan, med maffiga sjok av marktäckare mellan. På bilden jättedaggkåpa.

Skolparken

Idegranshäck och funkia med vit kant

En välklippt idegranshäck är bakgrund till funkia med vit kant
– enkelt och vackert

Ett gammalt knotigt träd vittnar om att parken funnits länge.

Skuggröna

Skuggröna, Pachysandra terminalis, är en vintergrön marktäckare som trivs i skuggiga lägen.

Hakonegräs

Hakonegräs gör sig fint mot gången med träflis.

en äng på en bro

Intill Fisktorget sprang jag på den här härliga broplanteringen som gjorde mig glad. Jag tycker det känns som en äng på en bro. Skirt gräs med inslag av rosa småpetunia Million Bells. Magiskt! 

Skirt gräs med rosa blommor
Äng på bro
Blommor längs med brons kant

Drömparken

Och så är vi framme vid kronan på verket – Drömparken. Den är skapad av Piet Oudolf, en holländsk designer som skapat parker och trädgårdar runtom i världen. Många av hans parker är lite vilda och innehåller prärieväxter. Drömparkens stomme är, förutom flera stora träd, de cylinderformade bokhäckarna. I parken är det fokus på perenner som är valda för och sammansatta för att efterlikna den vilda naturen. De är planterade i stora, oregelbundna sjok och ger verkligen ett maffigt och vilt intryck. I början av september var kärleksört, prydnadsgräs, rosenflockel, solbrud, höstaster och olika solhattar i sitt esse.

Piet Oudolfs Drömparken

De höga, runda bokhäckarna skapar höjd och stomme i parken.

Drömparken i Enköping

Blommande rabatter i början av september.

Överblommad blå bolltistel

Bolltisteln är vacker även efter att den blommat över.

Humla på kärleksört

Humlorna surrade intensivt runt kärleksörten.

Kärleksört med mörka blad

Rödbladig kärleksört, sorten heter ’Matrona’.

Idéträdgårdar längs med ån

Längs med ån som rinner genom Enköping finns ett antal idéträdgårdar som är nya för varje år. Det fanns 5 olika trädgårdar och årets tema var ”Välbefinnande i det gröna”. Jag fastnade för ”Avslappning i andrummet”, där det var mycket grönt och lite japansk känsla. Harmoniska sittplatser och vattenblänk. Bambu, rödbladig lönn, ormbunkar, mjuka gräs och en grönskande växtvägg som kronan på verket.

På växtväggen finns bland annat murreva, svansfjädergräs, sockblomma, olika sorters alunrot, funkia och kärleksört. Om jag hade en liten trädgård eller balkong skulle jag absolut vilja ha en växtvägg, tänk att komma ut och mötas av en tät grönska. Avslappnande!

Idéträdgård i Enköping

En maffig växtvägg med bland annat svansfjädergräs och alunrot.

Idéträdgård tema avslappning

En lugn trädgård med inspiration från Japan.

Skirt prydnadsgräs mot rostig rabattkant

Hoppas att du gillade att följa med på min rundtur i Enköpings parker. Har du varit i Enköping någon gång? Berätta gärna i kommentarerna!

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar