Växter för en svensk prärieplantering

Växter för en svensk prärieplantering

En prärieinspirerad plantering känns igen på att den är vild och lite rufsig. Prydnadsgräs blandat med blommande perenner ger den vilda känslan. Blommorna i en prärieplantering ska gärna ha olika former, till exempel bollar eller spiror. Om du fortsätter läsa får du tips på växter du kan använda i en prärieinspirerad rabatt i ett soligt och väldränerat läge.

Prärieväxterna jag tipsar om längre ner är alla relativt lättskötta och återkommer år efter år. Du behöver alltså inte plantera nya växter varje år, vilket både din plånbok och miljön tjänar på. Den typ av prärieplantering man oftast tänker på är i ett soligt läge med väldränerad jord, och det är också det läget växterna här nedanför trivs bäst i.

Prärieplantering med röd solhatt och prydnadsgräs

5 fördelar med prärieväxter

• De är vackra även under vintern
• Många av växterna är omtyckta av fjärilar och andra pollinerande insekter
• De är perenner, som alltså återkommer år efter år. De ettåriga och tvååriga växter som jag beskriver här självsår sig lätt.
• Många klassiska prärieväxter klarar en torr växtplats och behöver inte mycket vatten när plantorna är etablerade
• Lättskötta och hållbara för klimatet

Skapa en prärieplantering

Receptet för en lyckad prärieplantering är att använda stora sjok prydnadsgräs blandat med blommor som återkommer år efter år. Lek med former. Variera perenner med olika former, så som spiror, bollar och klockor. Plantera växterna i böljande linjer, absolut inte raka linjer, och minst 3 plantor – men gärna 5 eller 7 – av samma sort i grupp.

Många av de blommande perennerna blommar först från juli och framåt, därför är det trevligt att blanda upp med ettåriga blommor och lökväxter som blommar tidigare på sommaren. Längre ner får du en lista med prydnadsgräs, blommande fleråriga växter och några ettåriga och tvååriga blommor som passar bra i en svensk prärie. 

Inspiration från Holland

En trädgårdsdesigner jag och många andra inspireras av när det kommer till prärieväxter och stäpplanteringar är Piet Oudolf från Nederländerna. Han har fokus på växternas former och struktur snarare än deras färger, på grund av att han vill att trädgården ska behålla sin skönhet året om. Speciellt även under vintern, när trädgården ofta är grå, trist och formlös. Oudolf använder ofta så kallade prärieväxter i sina projekt, eftersom de kan odlas på ett hållbart sätt och inte behöver så mycket vatten.

Piet Oudolf har skapat flera kända trädgårdar och parker runtom i världen. Några av hans verk är High Line och Battery Park i New York, Millenium Park i Chicago – och så Drömparken i Enköping.

Prydnadsgräs är en central del i en prärieplantering

Prydnadsgräs för en prärieplantering

Prydnadsgräs är den basen i en prärieplantering. Om du ska plantera prärieväxter på ett lite större område är det effektfullt att använda flera olika prydnadsgräs – en blandning av höga och låga samt olika former på axen.

Glansmiskantus

MISCANTHUS SINENSIS

Glansmiskantus är ett bra val för att skapa ett vilt och luftigt intryck. Det är en av de högre sorternas prydnadsgräs och är upp till 180 cm högt. Glansmiskantus är dekorativ även under vintern, eftersom bladen och vipporna inte vissnar ner utan står kvar. De är underbart vackra, speciellt i rimfrost. 

Värt att veta är att det finns många olika sorters glansmiskantus, och det är inte alla som hinner blomma och få de där vackra vipporna här i Sverige. Så om du vill ha vipporna – som jag tycker en prydnadsgräs i en prärieplantering bör ha – ska du välja de sorter som faktiskt hinner blomma. Två namnsorter som får vippor är ’Flamingo’ och ’Ferner Osten’.

Härdighet: B –kan odlas i hela Sverige, på skyddad och väldränerad växtplats 

Jättetåtel

MOLINIA CAERULEA ARUNDINACEA

Med sina vackra vippor och rejäla höjd är jättetåteln ett bra val för en prärieplantering. Jättetåtelns vippor ändrar karaktär efter väder och ljus. Vipporna vajar och bladen rasslar i vinden och i motljus liknar vipporna en brudslöja. Precis som glansmiskantus är jättetåteln vacker vintern igenom.

Jättetåteln är ett bra alternativ för dig som har en trädgård i ett mer utsatt läge, då den är mycket härdig. Den blir uppåt 180 cm hög och blommar med skira vippor i augusti-september. 

Härdighet: A – går att odla och övervintra i hela Sverige

Jungfruhirs

PANICUM VIRGATUM

Jungfruhirsens stora vippor är som skira skyar över de gröna bladen. Det är ett mellanhögt prydnadsgräs som blir 140 cm högt. Höstfärgen skiljer sig mellan namnsorterna. Sorten ’Heavy Metal’ har en gul höstfärg och ’Squaw’ har en röd.

Härdighet: B – kan odlas i hela Sverige, på skyddad och väldränerad växtplats (men härdigheten kan variera mellan namnsorter)

Tuvrör

CALAMAGROSTIS ACUTIFLORA ’KARL FOERSTER’

Tuvrör är ett vackert och tåligt prydnadsgräs med smala vippor som kommer igång tidigt på säsongen. Den växer bra i de flesta jordar, och klarar till och med styv lerjord. Det är en sort jag använder ofta i mina trädgårdsprojekt eftersom den är både tålig och vacker.

Observera att det även finns en sorts jättetåtel med namnet ’Karl Foerster’, så dubbelkolla att du får med dig rätt växt hem när du är i trädgårdshandeln.

Härdighet: A – går att odla och övervintra i hela Sverige

Silverhavre

HELICTOTRICHON SEMPERVIRENS

Silverhavre är ett vackert gräs med silverfärgade blad, precis som namnet antyder. Den bildar stora fluffiga tuvor, bladverket är 60 cm högt och axens kan bli upp till 1 meter höga. 

Härdighet: A – går att odla och övervintra i hela Sverige

Tuvtåtel

DESCHAMPSIA CESPITOSA ’GOLDSCHLEIER’

Tuvtåteln bildar täta tuvor med härliga guldgula vippor. Den blir cirka 40 cm högt och är därmed ett av de lägre prydnadsgräsen på listan. Precis som tuvröret ’Karl Foerster’ klarar ’Goldschleier’ styv lerjord, så de två är en bra kombination om du har lerjord.

Härdighet: A – går att odla och övervintra i hela Sverige

Glansälväxing

SESLERIA NITIDA

Detta låga prydnadsgräs har gråblå blad och silvriga blomax. Glansälväxing blommar redan i maj-juni och är sedan dekorativa genom hela sommaren, hösten och vintern. Det blir cirka 50 cm högt.

Härdighet: A – går att odla och övervintra i hela Sverige

Blommande perenner för en prärieplantering

Blommorna i en prärieplantering spelar en viktig roll – utan dem skulle det ju bara bli stora ytor med gräs. Blommorna bidrar med form, struktur och färg.

Solhatt

ECHINACEA PURPUREA

En given prärieväxt är solhatt, som med sin vackra form verkligen lyser upp en rabatt. Det finns en mängd olika färger och utseenden att välja mellan, allt ifrån vit, till limegrön och den klassiska mörkrosa sorten ’Magnus’. Blommar från juli-september, men är vacker även efter att den vissnat så klipp inte bort alla blommor när de blommat över.

Härdighet: B – kan odlas i hela Sverige, på skyddad och väldränerad växtplats (finns även några sorter som har härdighet C, de är lite mindre tåliga)

Solbrud

HELENIUM AUTUMNALE-GRUPPEN

Solbruden har intensivt röda blommor som till formen påminner om solhatt. De är riktigt vackra när flera plantor planteras i grupp, vilket gör att de passar väldigt bra i en prärieplantering. Solbruden blommar i juli till augusti.

Härdighet: A – går att odla och övervintra i hela Sverige

Solbrud

Vit solhatt

Vit solhatt

Strålrudbeckia

RUDBECKIA FULGIDA

Strålrudbeckia bildar som ett hav av små solar när den planteras med flera plantor i grupp. Den blommar från juli till september och lyser upp fint på hösten när annat börjar vissna ner. 

Härdighet: A – går att odla och övervintra i hela Sverige

Stäppsalvia

SALVIA NEMOROSA

Stäppsalvia finns i en mängd namnsorter som är mellan 20-60 cm höga och i färgerna rosa, blå, lila och vit. Stäppsalvia blommar från juni och framåt, klipp ner de första blommorna när de har blommat över så kan den blomma ändå in i september. Blommorna i sig är inte spektakulära, men i stora sjok och i samspel med andra växter i en prärieplantering gör de sig väldigt bra. En extra bonus är att den är omtyckt av fjärilar och bin.

Härdighet: B – kan odlas i hela Sverige, på skyddad och väldränerad växtplats

Kransveronika

VERONICASTRUM VIRGINICUM

Kransveronika har vita, rosa eller lila blommor och kan bli upp till 150 cm höga. Både höjden och de axformade blommorna gör kransveronika till en bra växt för prärieplanteringen. De gröna lansettformade bladen bryter av fint mot prydnadsgräsens smala grästuvor.

Härdighet: A – går att odla och övervintra i hela Sverige

Anisisop

AGASTACHE

Anisisop kan bli upp till 100 cm hög och bildar som en liten buske med sitt stadigt upprätta växtsätt. Den blommar från juli till oktober med rosa eller blå blommor. Blommorna är omtyckta av våra pollinerande insekter. En bonus är att bladen är ätbara och kan användas som krydda eller till te. Här är en lista med fler ätbara perenner. 

Härdighet: B/C beroende på sort

Övriga växter för en prärieplantering

Eftersom många av de blommande perennerna blommar först från juli och framåt är det trevligt att komplettera dessa med andra växter som blommar under försommaren. Här är några förslag på lökväxter samt ettåriga och tvååriga växter som blommar tidigt på säsongen. 

Akleja

AQUILEGIA

Akleja är en gammal, svensk växt som nästan alltid går att hitta på gamla tomter. Akleja är en fin växt att ha i sin prärieplantering, dels för att den blommar på försommaren innan många av de andra prärieväxterna, dels för att de runda klöverliknande bladen bryter av fint mot gräsens raka strån.

Akleja finns i många olika färger på både blad och blommor. Blommorna är omtyckta av humlor och bin. Det är en relativt kortlivad perenn, men den frösår sig lätt. Det innebär att om du inte rensar bort fröställningarna efter att blommorna har vissnat så kommer de återkomma år efter år på ett eller annat sätt.

Allium

Allium med sina formstarka blommor som blommar under sommarens första halva är utmärkt att komplettera en prärieplantering med, eftersom många av de typiska prärieväxterna blommar först senare på sommaren. Lökarna planteras på hösten.

Några förslag: 

• Prärielök Allium cernuum 

• Kirgislök Allium aflatunense

• Vinlök Allium Atropurpureum 

• Vit allium Allium ’Mont Blanc’ 

Akleja finns i många olika färger

Allium förlänger blomningssäsongen i en prärieplantering

Allium förlänger blomningssäsongen i en prärieplantering

Stjärnhyacint

CAMASSIA

Camassia, eller stjärnhyacint som den kallas på svenska, är en blommande lökväxt. Den blommar i juni med stjärnformade blommor som är utspridda på den upp till 100 cm höga stjälken. De två vanligaste blomfärgerna är blå och vit. Lökarna planteras på hösten.

Vallmo

PAPAVER SOMNIFERUM

Förutom den vackra blomningen på försommaren har vallmo vackra frökapslar som står sig vintern igenom. Att den bidrar till en vacker vinterträdgård gör vallmo till en perfekt prärieväxt. Vallmo sås enklast från frö direkt på växtplatsen, och om du låter frökapslarna sitta kvar kommer den självså sig och återkomma år efter år. Det finns också några sorters perenn vallmo, men de ettåriga fungerar lika bra i en prärieplantering. Bland de ettåriga kan du välja bland många olika färger – från den klassiska röda, till vit, gul, orange, lila, mörkröd och till och med grå.

Några sista tips på vägen...

Nu har du fått mina bästa tips på växter för att skapa en prärieinspirerad rabatt. För att sammanfatta det som är viktigast att tänka på när du skapar en prärieplantering:

1. Välj ett eller flera prydnadsgräs som blir basen i din plantering

2. Välj en eller flera olika sorters blommande perenner – gärna med olika former på blommorna om du väljer flera

3. Komplettera med ettåriga och tvååriga blommor och lökväxter för att få blomning även under vår och försommar

4. Plantera minst 3 plantor av samma växt i grupp – gärna fler

5. Undvik raka linjer

Har du några frågor eller tycker att jag har missat din favoritprärieväxt? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedanför.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Prärieplantering
Inga kommentarer

Skriv en kommentar