Fler tankar om och bilder från min uteplats på Nordiska trädgårdar

Nu har jag haft tid att landa efter mässan och återgått till vardagen med olika design- och trädgårdsuppdrag. Jättekul! Men jag vill inte lämna uteplatsen helt riktigt än, dessutom har jag lovat att jag ska dela med mig av mina tankar bakom och lite fler bilder på detaljer. Så i det här inlägget tänkte jag berätta lite om mina tankar bakom uteplatsen. Hur jag tänkte när jag planerade, visa min första idéskiss och kanske reflektera lite över om det blev som jag hade tänkt eller inte. Jag är fortfarande så överväldigad över alla fina kommentarer från besökare på mässan, men även i sociala medier. Det känns verkligen kul att få att min vilda lilla trädgård har inspirerat till återbruk och att öka den biologiska mångfalden!

Jag hade två grundtankar med uteplatsen.

Dels ville jag visa att det går att få plats med mycket på en liten yta – i det här fallet en uteplats på 20 kvadratmeter. Trots den begränsade ytan går det att få plats med flera olika rum: en social yta med plats för flera personer, en plats för vila och ro och plats för att odla. Och  dessutom vilda planteringar som gynnar de vilda djuren och biologisk mångfald.

Mitt andra fokus var hållbarhet och återbruk. Att använda material som redan är producerade – i det här fallet sjöstensplattor från 70-talet, smågatsten och möbler köpta via Blocket – återanvända material som finns på platsen – täcka jorden med löv, såga till stegstockar av träd som behöver tas ner, grunda odlingslådor med löv och annat organiskt material, köra grenar i flismaskinen och använda som markmaterial och bygga staket av pinnar och grenar. Ja, det finns många sätt att använda återbruk i trädgården, bara fantasin sätter gränserna.

Intresserad av hållbar trädgårdsdesign? Jag har gästat trädgårdstrollets trädgårdspodd och pratat om just det! Avsnittet kan du lyssna på här.

Tryck på bilderna för att förstora och zooma in.

Planering och Idéskiss

Jag är verkligen så stolt över min vilda lilla trädgård, som jag arbetat med från en idé och skiss i december, till tungt och slitigt arbete innan mässan för att förverkliga idéerna. Och så klart mycket arbete däremellan.

Jag skickade in min ansökan om att skapa en uteplats i mitten av december. Ansökan innehöll en kort text om konceptet, en idéskiss och bilder som visade den känsla jag ville förmedla. Idéskissen jag skickade in kan du se här nedanför, och om jag får säga det själv så blev slutresultatet ganska likt visionen (förutom segelduken och de höga städsegröna pelarna).

I mitten av februari ungefär började jag med förberedelserna på allvar. Eftersom jag ville använda återbruk i så stor utsträckning som möjligt tog allt lite extra tid, det var inte bara att åka till butiken eller brädgårn och köpa färdiga lösningar… Förberedelserna bestod bland annat av att jag:

• Köpte slitna rottingmöbler på Blocket som jag renoverade
• Letade spillvirke att bygga fåtöljen av
• Samlade och beställde växter
• Otaliga loppisrundor för att hitta textilier till kuddar, dynor, mm.
• Samlade in löv och annat organiskt material
• Förberedde virke och klurade på lösningar för att snabbt kunna bygga upp planken

Detaljer

Det var så kul att se och höra vilka detaljer som mässbesökarna uppmärksammade och hade frågor kring. Några detaljer som fick många kommentarer:

• Rosa Ljung-fåglarna

• Insektshotellet, här kan du läsa om hur du enkelt kan skapa ett eget insektshotell (dock inte det som var på mitt uteplats, men principerna är desamma). Tänk på att ha en riktigt vass borr så att väggarna i hålen blir jämna. Om de är vassa och ojämna kan insekterna skada sina vingar när de kryper in där.

• Det tvinnade staketet av smala pinnar

• Fåtöljen av spillvirke. Här finns instruktioner om hur jag byggde den.

• Stegstockarna uppskattades som ett naturligt och lekfullt inslag i planteringen. Flera frågade om jag säljer stegstockar, det gör jag inte just nu – men om det finns efterfrågan kan jag diskutera saken med mitt sågverk (= min pappa).

• Planken av restvirke och bakar från (eget) sågverk

• Stenläggningen med återbrukade sjöstensplattor (upp och ner-vända) och smågatsten

• Den gamla whiskeytunnan som fungerade som vattenfat

fåtölj av spillvirke

Fåtöljen av återbrukat spillvirke fick en del kommentarer. Jag ska snart (förhoppningsvis i helgen🤞) lägga ut en instruktion hur jag byggde den. Dynan är gjord av två gamla bäddmadrasser som är inklädda i ett överkast från second hand. Även kuddarna, brickan, koppen, ljusstaken och vattenkannan är från second hand.

Planket som syns i bakkant på bilden ovan är byggt av ”bakar” –  restmaterial som blir när man sågar virke av stockar. Jag har lyxen att min pappa har ett sågverk så att jag kan få använda bakarna som blir till diverse projekt.

Staket gjort av pinnar och ståltråd. Pinnarna – restmaterial från den egna trädgården – har tvinnats ihop med en tunn ståltråd.

Markmaterialet i ”det sociala rummet” är återbrukade sjöstensplattor som har vänts upp och ner för att dölja den svart-vita ytan.

Plattorna kantas av smågatsten som mjukar upp det hårda uttrycket. Det naturliga materialen i form av stegstockarna, träflis och planket av träbakar hjälper också till att komma ifrån den hårda känslan som betong kan ge.

Rosa Ljung-fåglar fyndade på second hand – fina detaljer i trädgården. Bättre där än att de står på en vind och tar upp plats, eller hur?

Gamla lerkrukor med basilikaplantor på en bricka från ett gammalt uthus. I bakgrunden syns fåtöljen som är byggd av spillvirke.

Små träslantar utplacerade i planteringarna, med inspiration från Ulla Molins trädgård (närmare bestämt den här bilden tagen av Julia på Glanzelius Garden)

Fint besök av en duva som stal showen i den vilda lilla trädgården under lördagsmorgonen.

Det var nästan som om jag hade dresserat den att hoppa runt där inne.

Uppbyggnaden

Och så några bilder från när jag byggde upp uteplatsen. Jag har fått en del frågor om hur lång tid det tog, hur det gick till och om jag gjorde allt själv. Så jag tänkte att jag berättar lite:

När vi kom till mässhallen möttes jag av mina två pallar som hade fraktats dit några dagar tidigare och en plastad yta som var 4×5 m. På tisdagskvällen tömde vi bilen på allt material vi hade med oss och så började jag packa upp pallarna. På onsdagen var jag på plats i närmare 12 timmar och det var då uteplatsen byggdes upp bit för bit. Jag släpade tunga plattor, stockar och stenar, tömde ut jordsäckar (torvfri jord från Rölunda – fantastisk, naturlig doft!), planterade växter och placerade ut detaljer. När jag lämnade mässan klockan 20 på onsdagen var det mesta klart, bara några små detaljer och vattning kvar till torsdagsmorgonen. Det blev ändå en tidig morgon, eftersom mässan öppnade redan klockan 9 och då skulle alla detaljer vara på plats!

Totalt tog det mig cirka 20 timmar att bygga upp trädgården på plats på mässan – och otaliga timmar innan med förberedelser för att allt skulle gå så smidigt som möjligt. Jag gjorde merparten av arbetet själv, men fick hjälp av min Herman med bland annat att få upp planken.

2 Kommentarer
 • Jessica
  Publicerad klockan 22:38h, 02 maj Svara

  Hej! Jag är så nyfiken på hur du gjorde pinnstaketet. Skulle jättegärna vilja ha lite mer instruktioner å tips kring det😊

  • Sarah
   Publicerad klockan 08:19h, 09 maj Svara

   Hej Jessica! Vad kul att du är nyfiken på pinnstaketet, jag ska försöka få till ett inlägg framöver där jag visar hur jag gjorde det😊

Skriv en kommentar