Gör ett insektshotell

Gör ett insektshotell

Bin, humlor, blomflugor och många andra insekter pollinerar våra växter. Andra småkryp hjälper oss att bekämpa ohyra som bladlöss. Ett sätt att locka insekter till trädgården är att skapa platser där insekterna kan bo. Här visar jag hur du enkelt gör ett insektshotell.

Det finns många anledningar att locka småkryp till din trädgård. Förutom att det är mysigt och harmoniskt med humlor som surrar runt i trädgården har de en livsviktig roll i att vi har mat att äta. Utan pollinering, ingen frukt och inga grönsaker. Olika arter av insekter försvinner runtom i världen, likaså här i Sverige – så ta hand om de insekter som finns i din trädgård.

Ett sätt att öka antalet insekter i trädgården är att skapa platser där de kan bo. Insekter bor ofta i hålrum i träd, vilket det är brist på i villaområden. Gör ett (eller varför inte flera?) insektshotell där bin och andra insekter kan få bo.

Hotellet är insekternas barnkammare. Under sommaren lägger bina ägg och pollen i hålen. Nästa års bin övervintrar i insektshotellet, antingen som vuxna eller som larver och puppor för att kläckas inför nästa sommar.

Gör ett eget insektshotell

Att tänka på när du gör ett insektshotell

• Hålen bör vara mellan 2 och 9 mm i diameter

• Hålen behöver vara minst 6 cm djupa, gärna mer

• Det är viktigt att hålen inte går rakt igenom, det ska finnas en vägg i bakänden

• Använd en skarp borr som ger jämna kanter, så att insekterna inte skadar vingarna när de ska krypa ut ur hålen

• Borra rakt in eller snett uppåt

Gör ett insektshotell: steg för steg

1. Ta en regel som är minst 6 cm tjock. Virket ska vara obehandlat. Jag har använt restbitar från min pappas sågverk.

2. Såga till regeln så att den får den form och storlek du önskar. 

Mitt insektshotell är i formen av att hus med sadeltak och är ca 50 cm högt och 12 cm brett. Men det behöver inte vara så stort. 20 cm högt och 10 cm brett fungerar också bra.

Virke till insektshotell
Rita upp formen för ditt insektshotell och såga till

3. Borra hål i olika storlekar i insektshotellet, 2-9 mm i diameter och minst 8 cm djupa är lagom.

Borra hål som blir boplatser i insektshotellet
Gör ett insektshotell av en regel

4. Slipa bort flisor och ojämnheter med slippapper

5. Redo att sättas upp!

Om du vill kunna sticka ner insektshotellet var som helst i trädgården kan du skruva fast det på en trälist. Annars kan du hänga upp det på husväggen.

Sätt upp insektshotellet varmt och soligt

Sätt upp ditt insektshotell på en varm, solig och vindskyddad plats. Det bör finnas vatten och mat åt insekterna i närheten. 

Lägg stenar i botten på ett fågelbad eller en skål med låga kanter och fyll på med vatten. Stenarna gör så att insekterna kan ta sig upp ur vattnet om de ramlar i.

Insekterna behöver pollen och nektar för att överleva. Nektar ger energi och pollen innehåller proteiner. Plantera en blombuffé för att locka småkrypsbesökarna till ditt insektshotell! 

Här hittar du en lista med perenner som våra pollinerande insekter tycker om och här finns en lista med sommarblommor som uppskattar av fjärilar och bin. 

Insektshotell redo att sättas upp
Insektshotell redo för gäster
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell
Inga kommentarer

Skriv en kommentar