Föryngra vinbärsbuskar på vårvintern

Föryngra vinbärsbuskar på vårvintern

Vinbärsbuskar blir ofta risiga när de blir äldre, då är det bra att beskära för att stimulera ny, frisk tillväxt. Vårvintern är en utmärkt tid att föryngra vinbärsbuskar. Passa på att ta sticklingar samtidigt så får du snabbt fler buskar att plantera i trädgården eller ge bort.

Vid beskärning under vintern – som är växternas viloperiod – stimuleras tillväxten. All växtens energi är lagrad i rotsystem, som kommer skicka upp en massa ny växtkraft när våren – tillväxtperioden – kommer.

Läs mer: Beskärning i JAS (sensommarbeskärning)

Föryngra vinbärsbuskar på vårvintern

Den bästa beskärningsmetoden för de flesta prydnadsbuskar och bärbuskar är att gallra ur de äldsta, grövsta grenarna. Samma metod är lämplig när man föryngrar vinbärsbuskar. 

Här nedan beskriver jag steg för steg hur du kan beskära dina vinbärsbuskar, och några saker som är viktiga att tänka på.

Beskärning av vinbärsbuskar på vårvintern

Föryngra vinbärsbuskar: steg för steg

1. Ta kort på busken från några olika vinklar innan du börjar – då kan du lätt hålla koll på hur mycket du har klippt bort.

2. Börja med att ta bort döda och skadade grenar. Klipp så långt ner mot marken som möjligt.

3. Klipp sedan bort de grövsta grenarna. 

4. Ta bort grenar som sticker iväg ”åt fel håll” eller ligger ner mot marken.

5. Beskärningen är klar när busken är luftig. Luft och ljus ska kunna strömma igenom grenarna. Ta dock inte bort mer än 1/3 av buskens storlek från start.

6. Gödsla vinbärsbusken med kompost och/eller kogödsel när våren kommer. Då får busken extra bra förutsättningar att växa och sätta nya skott.

7. Passa på att ta sticklingar av de grenar du gallrar bort. Här kan du läsa mer om hur du enkelt kan föröka buskar med vintersticklingar.

Bra att tänka på när du
föryngrar vinbärsbuskar

• Ta bort max 1/3 av buskens storlek från start. Ta ett kort på busken innan du börjar så kan du enkelt hålla koll på hur mycket du har klippt bort.

• Klipp grenarna så långt ner mot marken som möjligt. Vi vill inte ha kvar grenstumpar inne i busken som drar till sig fukt och skapar en härlig miljö för svamp och skadedjur.

• Undvik att klippa mitt på en gren – de flesta buskar funkar så att grenen kommer att grena sig där du klipper. Det innebär att du kommer få som en buske en bit upp på busken.

• Använd bra och vassa redskap. Jag tycker att grensax är ett bra redskap vid beskärning av lite tjockare grenar.

stickling av schersmin som är cirka 20 cm lång

Stickling av schersmin som är cirka 20 cm lång.

Klipp strax under ett skott längst ner på sticklingen. Klipp ett rakt snitt.

Klipp strax över ett skott i toppen av sticklingen. Klipp ett snett snitt, så kan du lättare hålla reda på vad som är upp och vad som är ned.

Lycka till med dina vinbärsbuskar!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell
Inga kommentarer

Skriv en kommentar