Ge krukväxterna lite kärlek inför våren

GE KRUKVÄXTERNA LITE KÄRLEK INFÖR VÅREN

Är dina krukväxter också lite trötta och slitna efter den mörka vintern? Mina är det i alla fall! Nu när ljuset börjar komma tillbaka och våren närmar sig är det dags att ge krukväxterna lite kärlek och omvårdnad. I det här inlägget får tips hur du kan ta hand om krukväxter inför våren.

Tillväxtsäsongen närmar sig med stormsteg och i takt med att det blir ljusare kommer krukväxterna sätta igång och växa igen. För att kunna växa och hålla sig friska behöver växterna ny näring. Antingen genom näringsvatten eller en omplantering ifall krukväxten har stått länge i samma kruka.

Om jag ska vara ärlig har jag själv slarvat med mina krukväxter senaste året, det är minst 2 år sen jag planterade om de flesta stackars växterna, kanske till och med 3 år… Håll gärna tummarna att de kommer må bra av lite ny jord och kommer växa och frodas.

ta hand om krukväxter inför våren

Ta hand om krukväxterna inför våren

• Plantera om krukväxter som har växt ur sina krukor. Kolla i botten om rötter sticker ut, lyft upp rotklumpen ur krukan, se efter om jorden är alldeles platt och tråkig. I exemplet nedan får en av mina stackars palettblad agera exempel. Just palettblad är svåra att hålla fina över vintern, de kräver mycket ljus och näring för att må bra – vilket ju inte är några naturliga förutsättningar under vintern för oss här i Sverige.

~ Plantera alltid i en innerkruka + ytterkruka eller en kruka med hål i botten och fat under. Då minskar risken för övervattning, och om du råkar vattna för mycket kan du lyfta ur innerkrukan och låta vattnet rinna av så att jorden torka upp lite.

Palettblad som är i behov av omplantering

Palettblad som är i stort behov av omplantering. Innan omplanteringen har jag klippt ner plantan (och tagit sticklingar) för att lättare kunna hantera den.

Plantera om dina krukväxter:
steg för steg

1. Välj ut en ny kruka som är snäppet större än den gamla krukan.

2. Lyft upp plantan ur den gamla krukan. Lossa rotsystemet lite genom att klämma på rotklumpen. Gör gärna detta i ett vattenbad för att undvika att skada och bryta av rötter.

3. Ös i planteringsjord i botten på den nya krukan. 

4. Lägg i plantan och fyll i jord runtom rotklumpen. Tryck till jorden lite lätt så att den packar sig och krukväxten står stadigt.

5. Klart!

 

Rötter som sticker ut under krukan

Rötter som sticker ut utanför krukan är ett tydligt tecken att krukväxten behöver planteras om.

Tätt rotsystem på palettblad

Ett tätt rotsystem kan behöva lossas lite. Kläm försiktigt på rotklumpen i ett vattenbad för att mjuka upp den.

Nyplanterat palettblad i vit kruka.

Omplantering klar! Snart kommer det här palettbladet börja skjuta nya, fina skott – nu när den har fått ny näring och det blir ljusare och ljusare.

• Börja näringsvattna regelbundet. Jag ger en svag dos bokashivatten (lakvatten från bokashikomposten utspädd med vatten) varje vecka. Välj miljömärkta produkter om du köper krukväxtnäring, undvik helst konstgödsel.

• Duscha växterna. Ge växterna ett spabad i duschen! Ta ur växten ur ytterkrukan och duscha av hela växten. Låt växten stå kvar och rinna av så att jorden blir för blöt. Att duscha växterna tar bort smuts och damm som fastnar på bladen och kan förebygga och minska problem med ohyra.

• Plocka bort vissna blad och blommor. Det får växten att se trevligare ut, men förebygger också risk för skadedjursangrepp och sjukdomar.

• Ta sticklingar! Passa på att ta sticklingar när du klipper ner och planterar om dina krukväxter. Några krukväxter som är tacksamma att ta sticklingar av är palettblad, hoya, och pelargon.

8 krukväxter som är lätta att sticklingsföröka:

•   Palettblad
•   Pelargon
•   Hoya
•   Ampellilja
•   Monstera
•   Murgröna
•   Gullranka
•   Hjärtan på tråd

Palettblad som har stammats upp till ett träd

Palettblad är tacksamma att stamma upp till små träd. Välj ut en rak stickling, låt den växa till önskad höjd och klipp sedan av toppen. Då kommer sticklingen förgrena sig och bli buskigare. Klipp plantan regelbundet så bildas en tät krona.

Ta hand om krukväxterna inför våren så ska du se att de inom kort kommer skjuta nya skott och friska blad. Ny näring och ljuset som kommer tillbaka kommer ge krukväxterna livsgnistan tillbaka. 

Lycka till med dina krukväxter!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell
Inga kommentarer

Skriv en kommentar