Enkelt vinterpyssel: Gör en grantomte!

Gör en grantomte

Ett av mina bästa vinterpyssel är att göra tomtar av granris. Det är enkelt och går snabbt. Här visar jag hur du i några få enkla steg gör en grantomte! 

Jag kallar dem grantomtar, men har även sett att de kallas tomtevättar, granvättar, minijulgranar, och så vidare. Om du kallar dem något annat får du gärna lämna en kommentar 🙂 

Gör en grantomte

Gör en grantomte: steg för steg

1. Hitta en bra pinne eller rundstav som du kan använda som bas. Jag har gjutit fast en pinne i ett ”tomtehuvud”, helt enkelt en betongklump. Det går lika bra att sätta ner pinnen i en kruka fylld med jord. Det viktigaste är att basen är tillräckligt tung för att skapa stabilitet, så att tomten inte ramlar.

2. Fäst en spoltråd/ståltråd längst ner på pinnen.

Första steget i att göra en grantomte

3. Börja binda fast granriset. Sätt riset ”upp och ner”, med stjälken uppåt. Enklast är att göra lagom stora buketter och binda fast allt eftersom. Varva olika typer av barr om du vill ha lite mer liv och variation i tomteluvan.

4. När du närmar dig toppen är det dags att vända på riset för att få till toppen. Se till att alla stjälkar döljs. Det kan vara lite pilligt att få till, stick in lite extra granris om det behövs för att fylla ut och dölja stjälkarna.

Tips! Låt riset sticka upp lite över pinnen och linda ståltråden runt ~ då kan du böja till toppen på luvan om du vill.

5. Klart! Nu är grantomten redo att pryda trappen. Om du vill pynta lite mer kan du linda en ljusslinga eller knyta om ett rött sidenband i tomteluvan. Jag tycker de är alldeles fina precis som de är! 

Gör det själv: en enkel grantomte
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Gör ett insektshotell
Inga kommentarer

Skriv en kommentar