Hakonegräs – ett japanskt prydnadsgräs för lite skuggigare lägen

Hakonegräs är ett vackert gräs som böljar i vinden. Varje planta breder ut sig till en stor tuva ~ hakonegräs passar därför fint att använda som marktäckare under buskar och träd eller som kantväxt i rabatten. Allra bäst gör den sig i lite större sjok, på en plats där de får utrymme att breda ut sig.

Under hösten skiftar de gröna bladen till en vacker, mild gul färg som den behåller tills stråna till slut tyngs ner av snö och väta. Under milda vintrar kan de stå kvar länge.

Hakonegräs, ett grönt, lågt prydnadsgräs med sirliga, överhängande grässtrån.

Det här är en sån växt som jag egentligen inte tror kommer trivas i min trädgård ~ den vill ha fuktig och mullrik jord och jag bor på en torr rullstensås ~ men som jag ändå kommer testa att plantera in för att jag så gärna vill ha hakonegräs i min trädgård. Jag tror att den kommer ha bäst chans att klara sig i den nedre delen av det blivande woodlandet (läs mer om det här) eller vid dammen som ska grävas nere på ängen (som just nu är en brännässleåker..).

Ibland (eller kanske ofta?🫢) lyssnar inte trädgårdsdesignern på sina egna råd, men å andra sidan är min trädgård också en plats där jag kan experimentera. En plats där jag kan testa och se hur växterna beter sig på olika platser, med varierande tillgång till näring, fukt och ljus – så att jag blir ännu bättre på att välja rätt växter i mina kunders trädgårdar.

Hakonegräs, idegran och lönnalunrot
Gulstrimmigt hakonegräs

Gulstrimmigt hakonegräs ’Aureola’

Grönt eller gulstrimmigt hakonegräs

Det är två sorter av hakonegräs som oftast används i svenska trädgårdar och offentliga planteringar, den rena arten, Hakonechloa macra, med gröna blad och den gulstrimmiga ’Aureola’. Personligen föredrar jag den vanliga, gröna – men på rätt plats och med rätt grannar kan ’Aureola’ göra sig riktigt bra. 

En potentiell ersättare till hakonegräs för torra och helt skuggiga lägen är japansk starr, Carex morrowii, som har ett liknande uttryck. Den vanligaste sorten är den vitstrimmiga ’Ice Dance’, men jag tycker att den helt gröna ’Irish Green’ har ett finare uttryck.

Odlingsråd för Hakonegräs

– Klipp ner det vissna gräset till våren

– Trivs bäst i sol-halvskugga

– Växer bäst i mullrik, fuktig och väldränerad jord

– Höjd: 30-40 cm

– Planteringsavstånd: 30 cm

– Härdighet B*: Övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

Hakonegräs tillsammans med storbladig daggfunkia

Hakonegräs tillsammans med daggfunkia – och i bakgrunden rodgersia – i Klosterparken, Enköping.

Kombinera hakonegräs med...

Hakonegräs kan användas på många olika platser: som kantväxt i en rabatt med fokus på bladkontraster eller i en modern, blommande rabatt; som marktäckare under höga buskar eller låga träd; i en plantering runt en damm; i ett woodland/lund; eller en trädgård med japanskt tema.

Några bra kompisväxter till hakonegräs är:

  • Storbladiga växter som daggfunkia, parasollblad och rodgersia
  • Låga marktäckare, till exempel waldsteinia och myskmadra
  • Formklippta klot av idegran eller tuja, som här hos Maria på Almbacken.
Hakonegräs

Ett större sjok med hakonegräs i en skuggig lundplantering. Tillsammans med träfliset som gångmaterial ger gräset en vild och naturlig känsla.

 

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt. 
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt. 

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar