Stora inlägget om marktäckare

13 marktäckare för en lättskött
och vacker trädgård

Marktäckare är – precis som det låter – växter som täcker marken. Det kan vara både perenner, klätterväxter och olika buskar, men här kommer jag fokusera på marktäckande perenner. Det finns marktäckare för ALLA lägen. Några av mina personliga favoriter är kaukasisk förgätmigej, hasselört, och jättedaggkåpa.

Precis som det låter är marktäckare växter som täcker marken. En del sprider sig med underjordiska utlöpare, till exempel flocknäva, och bildar snabbt täta mattor. Andra sorter har ett tuvbildande växtsätt, de håller sig på sin plats och kräver inte lika mycket arbete med att rensa bort utlöpare som hamnat fel. 

Marktäckare kan användas i stora sjok under träd och buskar, så som murgröna används i Ulla Molins trädgård. De kan också användas som en del av en rabatt, de låga som kantväxter och de lite högre som vävare. Längre ner på sidan kan du anmäla dig till mitt nyhetsbrev och få guiden 4 steg till en lyckad rabatt för att läsa mer om hur du kan komponera din egen rabatt.

Näva som marktäckare

Näva är en marktäckare för alla lägen. Här under en hortensia i Engelska trädgården på Svabesholm.

Därför ska du använda marktäckare

Marktäckare täcker jorden och minskar risken att ogräs sprider sig. De behöver vara minst 25 cm höga för att ge ett bra skydd mot ogräs. Det är också viktigt att du väljer rätt sort utifrån växtens ståndort och att plantorna planteras tillräckligt tätt. Kolla upp planteringsavståndet för sorten du väljer och håll dig till det. Och det viktigaste av allt för att slippa ogräs – se till att jorden är fri från rotogräs innan plantering. Marktäckare skyddar mot nytt ogräs, men det kan inte bekämpa befintligt ogräs.

I stället för att ha gräs runt träd och buskar kan du plantera marktäckare som binder samman de olika delarna i trädgården. Gräsmattan kräver mer vatten och näring än en marktäckande perenn gör. Det betyder att mer näring och vatten kommer nå dina buskar och träd om du planterar marktäckare runtom i stället för gräsmatta. Marktäckare binder samman träd, buskar och större perenner. Det hjälper till att skapa en helhet och sammanhållning i din trädgård. 

Ytor där det är svårt att komma åt att klippa gräset eller där gräsmattan inte är så fin som du önskar är bra ytor för marktäckare. Det gäller bara att välja rätt sort som trivs på den växtplatsen. Kolla igenom min lista här nedanför och se vilken som passar för just din yta! Det finns en marktäckare för varje läge!

Det finns städsegröna och vintergröna marktäckare som ger värdefull grönska under vintern. Murgröna, hasselört och vintergröna är bara några exempel. 

Marktäckare som trivs i alla lägen

Flocknäva 'Spessart' är en bra marktäckare

Flocknäva

GERANIUM MACRORRHIZUM

Flocknäva bildar täta, blommande mattor som är fina både i rabatt och som marktäckare på större ytor. Sorten ’Spessart’ är speciellt odlingsvärd. Flocknäva trivs i stort sett i alla lägen och jordar. Torktålig. Den sprider sig snabbt med underjordiska utlöpare. 

Bergenia med höströda blad

Hjärtbergenia

Bergenia ’Rotblum’

Bergenia är en tålig perenn med stora, gröna blad. Under hösten övergår bladen i vackert rött. Ett bra alternativ till funkia, eftersom den klarar ett soligt och torrt läge. Dessutom är den vintergrön. Bergenia trivs i alla vanliga trädgårdsjordar. 

Jättedaggkåpa är en lättskött perenn

Jättedaggkåpa

Alchemilla mollis

Superfin perenn med gröna, lite mjuka blad och limegröna blommor. Den växer snabbt och täcker fint efter ett par säsonger. Frösår sig rikligt. Trivs i de flesta jordar, både torr och fuktig.

En matta av waldsteinia

Vinterwaldsteinia

WALDSTEINIA TERNATA

Vinterwaldsteinia sprider sig snabbt och bildar stora mattor av vintergröna blad. Den sluter tätt och släpper inte igenom ogräs, och passar därför perfekt vid kanter mot gräsmatta eller gångar. Vinterwaldsteinia hette förut gullgröna. Trivs i de flesta jordar.  

Marktäckare för soliga lägen

Lammöron som marktäckare i sol

Lammöron

Stachys byzantina

Lammöron har mjuka silvriga blad formade som, ja, lammöron. Sorten som heter ’Silver Carpet’ blommar inte, vilket håller mattan låg. Bladen kan bli fula om det regnar mycket, ta bort de fula bladen så växer det fram nya. Trivs i väldränerad, torr och näringsfattig jord.

Kantnepeta är en bra marktäckare i soligt läge

Kantnepeta

NEPETA FAASSENII

Kantnepeta blommar med lila blommor från maj till september som älskas av fjärilar och bin. Klipp bort blommorna när de blommat över i juli så kommer en andra blomning. Bladen är silvergröna, fin att kombinera med lammöron som har samma färg men annan struktur. 

Månadssmultron ger bär även under hösten

Månadssmultron

FRAGARIA VESCA VAR. SEMPERFLORENS ’RÜGEN’

Månadssmultron är marktäckaren för dig som vill äta smultron långt in på hösten. Bären är måhända inte lika goda som vildsmultron, men det glöms fort när en får äta smultron i oktober. Sorten ’Rügen’ revar sig inte som andra smultron kan göra. Trivs i näringsrik, fuktig och väldränerad jord. 

Hakonegräs

Hakonegräs

Hakonechloa macra

Dekorativt gräs med tätt och hängande växtsätt. Kolla in hur vackert hakonegräs @mariapaalmbacken har i sin trädgård. Hakonegräs vill ha väldränerad, mullrik och fuktig jord – men är känslig för vinterfukt. Trivs i sol-halvskugga.

Marktäckare för halvskugga-skugga

Prydnadsgräs för skugga

Japansk starr

Carex morrowii

Japansk starr är något så ovanligt som ett prydnadsgräs som funkar i skugga. Det finns några olika sorter, bland annat ’Ice Dance’ som har gröna blad med vita ränder. Japansk starr vill ha väldränerad och mullrik jord och är torktålig när den har etablerat sig. 

En matta av röd sockblomma

Röd sockblomma

Epimedium x rubrum

Röd sockblomma har gröna blad med rödskimrande kanter och en vacker mörkröd höstfärg. Den tar lite tid på sig att komma i gång, men går att etablera även under stora björkar där det är svårt att få något att växa. Bildar täta, täta mattor som inte släpper igenom ogräs. Sockblomman är fin att kombinera med tulpaner och narcisser som får växa upp genom bladverket. Trivs i väldränerad, mullrik och fuktig jord.

Skuggröna

Skuggröna

Pachysandra terminalis

Skuggröna har vintergröna, blanka blad som sitter i kransar. Riktigt läcker! Skuggröna trivs bäst i sur jord, det vill säga jord med lågt pH-värde, passar utmärkt som marktäckare under rododendron och andra surjordsväxter. 

Hasselört som marktäckare

Hasselört

Asarum europaeum

Hasselört är en superlåg marktäckare som bara blir 10 cm hög. Den har njurformade, blankt gröna blad och är vintergrön. Urläcker! Den tar lite tid på sig att komma igång och växa, men den är värd den extra omsorgen. Den vill ha en fuktig och mullrik jord. 

Kaukasisk förgätmigej är en marktäckare för skuggiga lägen

Kaukasisk förgätmigej

BRUNNERA MACROPHYLLA

De silverfärgade bladen hos kaukasisk förgätmigej är verkligen något utöver det vanliga. De lyser upp trädgårdens mörka hörn fint och är fantastiskt fina som marktäckare under träd och lite högre buskar. Blommar med små, blå blommor på våren. Kaukasisk förgätmigej trivs i näringsrik och fuktig jord.

Några sista tips på vägen...

Utgå alltid från vilka förutsättningar platsen har. Vilken jordtyp? Hur mycket sol är det? När du vet vilken jordtyp och hur mycket eller lite sol platsen får kan du välja vilken marktäckare du ska välja. En solälskande perenn kommer inte frodas i skugga och en skuggperenn kommer allra troligast bli bränd och må dåligt i sol.

Vill du ha hjälp att välja rätt marktäckare?

Boka in en trädgårdsrådgivning (går att få digitalt eller på plats i din trädgård) eller kontakta mig med dina frågor!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

13 marktäckare
2 Kommentarer
 • Emmeli
  Publicerad klockan 21:11h, 17 maj Svara

  Hej! Jag försöker få bukt med knölklocka. Har du tips på en marktäckare som har en chans mot den?

  • Sarah
   Publicerad klockan 11:33h, 18 maj Svara

   Åh knölklockan är klurig när den väl etablerat sig. Tyvärr tror jag att det är svårt att bli av med helt utan att ihärdigt rensa bort rötterna regelbundet.

   Vad är det för läge där de växer? Kanske att flocknäva (funkar i alla lägen) eller röd sockblomma (i halvskugga/skugga) skulle kunna ta upp kampen, kombinerat med ihärdig rensning av knölklockorna då.

Skriv en kommentar