Besök i Kumla sjöpark

Besök i Kumla sjöpark

I Kumla sjöpark finns flera perennrabatter utspridda längs en gång- och cykelväg som går runt sjön samt på en ö mitt i sjön. Perennrabatterna påminner om en prärieplantering, med många sorter som tål torka bra samt är omtyckta av pollinatörer. Parken är definitivt värd ett besök om du har vägarna förbi.

Kumla sjöpark är en del av Kumla stadspark som är relativt ny. I stadsparken finns förutom sjöparken en stor lekplats, ett badhus, en camping, konstverk och Sjöparkens växthus med orangeri och restaurang.  Här kan du läsa mer om du vill besöka Kumla sjöpark.

På andra sidan sjön skymtar en av de stora perennrabatterna. Den svarta byggnaden i bakgrunden är Djupadalsbadet.

Rosenskära i Kumla sjöpark

De många perennrabatterna i Kumla sjöpark påminner om prärieplanteringar och innehåller många fjärilsväxter, däribland blå bolltistel, gul jättevädd, solbrud, daglilja och röd solhatt. Min favorit bland rabatterna är den som ligger längst norrut, närmast badhuset. Den är stor och praktfull med en häck som delar av den i mitten, vilket gör att du måste gå runt rabatten för att se alla delar av den. Rabatten går i gult och blått, med några inslag av rosa som bryter av.

Perennrabatterna var tidigare sommarblomsrabatter som planterades om varje år. Kumla kommun valde att satsa på perenner eftersom det är mer miljövänligt i och med att det inte krävs nya plantor varje år och att rabatterna inte kräver lika mycket vattning. Dessutom är det mindre arbetsamt för personalen som sköter om parken. Perennerna är också fina även under vintern, speciellt när rimfrost lägger sig på bladen och fröställningarna.

Besök i Kumla sjöpark

Gräs som väller in över grusgången.

Blå bolltistel och gul daglilja i Kumla sjöpark

Blå bolltistel, gul daglilja, kantnepeta och en stor boll av tuja i bakgrunden.

Gul jättevädd i Kumla sjöpark

En humla har sökt sig till den gula jättevädden.

Solbrud i Kumla sjöpark

Solbrud i Kumla sjöpark.

Växthusen i kumla Sjöpark

Det finns flera växthus i Kumla sjöpark, dels två mindre som är en del av köksträdgården och dels ett stort med flera rum som sitter ihop med restaurangbyggnaden. Det stora växthuset innehåller en vinterträdgård med stora och små palmer, ett rum fyllt av kamelior som är helt magiska när de blommar, vilket de tyvärr inte gjorde den här gången jag besökte växthuset, samt ett rum med fikonträd, citrusträd och massor av olika pelargoner.

Rosa pelargon i Kumla sjöpark
Röd pelargon i Kumla sjöpark

Köksträdgården i kumla sjöpark

Intill växthusen finns en köksträdgård där fruktträd, buskar, perenner, sommarblommor och grönsaker samsas. Där finns mycket att upptäcka för både barn och vuxna. Hemliga gångar i köksträdgårdens utkanter, växthus med olika kryddor, pelarträd, prydliga rader med sommarblommor och grönsaker, och mycket mer.

Växthus i Kumla sjöpark

Basilikahuset där de odlar olika sorters kryddor.

Trägång i Kumla sjöpark

En nytänkande trägång. I bakgrunden syns växthusets östra flygel.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar