Två nya perennrabatter

TVÅ nya perennrabatter

Det har ekat tomt med inlägg här senaste veckorna, på grund av att jag arbetat hårt på ett designförslag som presenterades för kund i slutet av förra veckan. Jag känner mig alltid lite pirrig innan jag visat den färdiga illustrationsritningen för kunden, när jag jobbat och lagt ner mig själ i en design. Men det är ju samtidigt väldigt roligt att visa upp det jag jobbat med, och extra kul när kunderna är nöjda.

Det finns ju en del att göra i vår egen trädgård nu på våren också, så stor del av min lediga tid har spenderats där. Grönsaker och blommor ska sås ute och plantor inomhus ska tas om hand. Mitt i allt det vanliga vårstöket har jag också gjort om ett par ytor i trädgården som tidigare varit täckta av grus. Det var säkert fint en gång i tiden, men sedan vi flyttade hit har ytan dock behövts rensas många gånger per sommar då den täckts av jordgubbs-/smultronplantor som inte gett några bär och en hel del kvickrot. Båda ytorna har sol hela dagen och väldränerad mullrik jord – ett riktigt drömläge alltså!

Ny perennrabatt

Före. En tråkig tuja, grus, löv och massor av ogräs.

Den stora rabatten

Min plan för den stora ytan är en härlig rabatt som ger mat åt bin och andra pollinatörer hela sommaren. En rabatt som alltså gynnar biologisk mångfald. Ytan ligger bakom dammen och dold bakom en sten från vår altan sett. Där stod tidigare en tuja som de senaste åren blivit fulare och fulare. Min teori är att den fick det tufft när grannarna söderut tog ner massor av träd som tidigare skuggat platsen. Tujan fick gå och istället planterade jag en dvärgtall för att få något vintergrönt som syns inifrån huset. Dvärgtallen blir mellan 1,5 och 2 meter hög, vilket är en perfekt höjd just där.

Det första steget var att såga ner den tråkiga tujan. Jag tänker låta roten vara kvar, den kommer ändå döljas av dvärgtallen när den har vuxit till sig. Nästa steg var att få bort allt grus och alla ogräsrötter. Till det använde jag mig av ett såll för att få kvar så mycket jord som möjligt i rabatten. När allt grus och ogräs var borta lassade jag på några skottkärror välbrunnen hästgödsel och blandade med den befintliga jorden. Nästa steg var det roligaste – handla och plantera de nya plantorna. I bilden och rutan nedanför ser du ritning och växtlista. Tuvrör, solhatt och pion har huvudrollerna i rabatten, kantnepeta och kärleksört agerar vävare och nävorna ska täcka rabattens golv. Nu längtar jag tills allt börjar blomma! Speciellt ser jag fram emot att se kombinationen av röd solhatt ’Magnus’ mot tuvrören ’Karl Foerster’, jag tror det kommer bli en ursnygg kombo.

En ny perennrabatt

växtlista

1. Dvärgtall
2. Tuvrör ’Karl Foerster’
3. Pion (planta som jag haft här hemma av okänd sort)
4. Röd solhatt ’Magnus’
5. Kärleksört
6. Kantnepeta ’Walkers Low’
7. Liten flocknäva ’Biokovo’
7. Brunnäva ’Album’
8. Akleja (plantor av okänd sort jag flyttade från en annan plats i trädgården)
9. Marockansk mynta (i kruka)

Den lilla rabatten

Den andra ytan som är under en honungsros som har en helt otrolig blomning grävde jag bort allt grus, tog bort den trasiga markduken, blandade i brunnen stallgödsel och planterade smultron och smulgubbsplantor. Smultronen var av sorterna ’Snövit’ som är en vit sort och ’Rügen’ som är ett månadssmultron, vilket innebär att de ska ge bär hela sommaren. Smulgubbarna (sorterna ’Sara’ och ’Rebecka’) är en korsning mellan jordgubbe och smultron och har också lång skördetid.

Jordförbättrad rabatt

Här är den mindre rabatten, jordförbättrad och redo för plantering av smultron och smulgubbar.

Gratis GUIDE: 4 steg till en lyckad rabatt

Du har väl inte missat att du just nu får guiden ”4 steg till en lyckad rabatt” om du anmäler dig till min maillista i formuläret här nedanför?

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

Jag skickar ut cirka ett nyhetsbrev per månad, ibland mer om det är något speciellt jag vill att du ska få ta del av. Du kan avsluta din prenumeration när du vill.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar