Dags att odla vitlök

Odla vitlök

vitlöksfläta

Om du vill odla vitlök för skörd nästa år är det dags att börja planera nu, vitlök sätts på hösten för skörd nästföljande sommar. Det är ingen brådska att få ner lökarna i jorden, men de bör sättas innan det blir tjäle eftersom de behöver en kylperiod för att klyfta sig.

Vitlök är en tacksam grönsak att odla för att bli självförsörjande på. Den tar inte mycket plats i köksträdgården, sätts redan på hösten och kräver inte så mycket för att ge god skörd. Det viktigaste är att du gödslar ordentligt när blasten tittar upp på våren och regelbundet ger näring under försommaren när själva löken ska bildas. Du kan gödsla med till exempel hönsgödsel, guldvatten eller nässelvatten.

sättlök till vitlök och bananschalottenlök

Det är ingen brådska att få ner lökarna i jorden, men de bör sättas innan det blir tjäle eftersom de behöver en kylperiod för att klyfta sig. Dela upp vitlöken i klyftor, sätt klyftorna ungefär 5 cm djupt och med 10-15 cm mellan klyftorna. Täck gärna jorden med ett lager löv så att inte klyftorna trycks upp om jorden fryser och tinar om vartannat under vintern. 

Lövlagret ger också mat till maskarna under vintern och isolerar jorden så att maskar och mikroliv kan jobba på med att förvandla löven till jord längre än om jorden är kall.

odla vitlök i odlingslåda

Tänk på att köpa certifierad sättlök och inte sätta vitlök från matbutiken, eftersom de kan bära på sjukdomar som sprids till jorden. Dessutom är en del vitlökar i mataffären behandlade för att inte gro, vilket ju är helt motsatt till det vi vill att vitlöken ska göra.

Om du vill göra en vitlöksfläta med de skördade vitlökarna behöver du odla en sort med mjuk blast, dessa brukar kallas ”softneck” i trädgårdsbutikerna. I år odlade jag sorten ’Cledor’ med bra resultat. Det är en sen sort som går bra att lagra länge. Förhoppningvis har vi så det räcker ändå till nästa sommars skörd! 

lång vitlöksfläta
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

odla vitlök
Inga kommentarer

Skriv en kommentar