Min odling: Januari/februari 2021

Min odling: januari/februari 2021

Vilken otrolig vintermånad vi haft! Även om det känns lite svårt att tro att det för drygt en vecka sen låg snö och var -10 grader, nu när jag ser solen skina och barmark utanför fönstret. De första snödropparna i vår trädgård är på väg upp och vårkänslorna är på topp.

Samtidigt som jag har njutit av att äntligen få en riktig vinter med snö och minusgrader här i Örebro, kunde jag inte undvika att längta efter vår och grönska. För att bota min vårlängtan lite har jag börjat odlingssäsongen 2021 med att förså aubergin, chili, paprika, purjolök och andra löksorter som har lång utvecklingstid. Jag gör också ett test i år och håller på och driver upp tre små plantor av savoykål, som ska planteras ut i växthuset någon gång under mars för att förhoppningsvis ge skörd i maj.

Jag kunde inte hålla mig från att så några kruktomater i höstas. Det är speciella sorter som inte blir högre än cirka 30 cm och därför passar bra att odla i kruka i fönstret. Här är sorterna ’Florida Petit’ och ’Vilma’ som är på gång med årets första tomater.

Förodling
Kruktomat

4 tips för en lyckad förodling

1. Läs på förpackningen (eller googla) om fröerna är ljusgroende eller mörkergroende. Mörkergroende fröer kan täckas med jord, medan ljusgroende trycks fast uppe på jorden.

2. Märk upp dina sådder ordentligt så att du vet vad du sått var. Du kan t.ex. återbruka diskade smörlock att klippa etiketter av.

3. Vattna underifrån. En hård stråle ovanifrån kan skada en liten planta som är på väg upp. Fröer och små plantor är känsliga för att bli för blöta och kalla.

4. Se till att dina små plantor får tillräckligt med ljus när du odlar tidigt på året. Det är först framåt slutet av mars som det naturliga solljuset är tillräckligt för att ge plantan nog med energi. Det finns olika sorters växtbelysning att köpa både online och i fysiska växtbutiker.

Vintersådd i brätte

Utomhus har jag ägnat mig åt vintersådd. En kylig dag nu i februari pinnade jag ut i växthuset och sådde spenat, pak choy, ärtskott och dill i de krukor som jag i sommar ska odla paprika och aubergin i. Jag har också sått en del bladgrönsaker och sommarblommor i godislådor, dessa står nu utomhus och väntar på bättre tider, det vill säga varmare tider. Grönsaker och blommor att så ute på vintern  är till exempel spenat, pak choy, dill, ringblommor, blåklint och vallmo.

Frostig vinbärsgren
Vintersådd i kruka

Sammanfattningsvis kan man säga att januari och februari är månader för planering och förberedelser för att kunna odla mat senare under året. Förhoppningsvis kommer bladgrönsakerna jag sått nu i februari att komma upp och gå att skörda av i april/maj. Det enda vi kunnat äta från mina odlingar nu är några få blad vintersallat som hade överlevt minusgraderna och groddar som jag odlar inomhus.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar