Min odling: Mars 2021

Min odling: mars 2021

När jag ser tillbaka på mars månad tycker jag vi har haft en fin månad med bra väder. Jag har kunnat greja en hel del i trädgården och med min odling. Flera av dagarna när solen varit framme har jag till och med kunnat klä av mig och jobba utan jacka! I växthuset gror bladgrönsakerna jag sådde förra månaden fint. Jag har kunnat gå och tjuväta lite av ärtskotten när jag plockat i trädgården, underbart gott!

De två huvudsakliga uppgifterna har varit att förbereda bäddar och krukor med näring inför växtsäsongen och att ta hand om förodlingen. Jag har fyllt krukor med bokashi och halvförmultnade löv. Sen har jag toppat krukorna med ”gammal” jord, från krukodlingen förra året. De förodlade plantorna av aubergin, paprika och chili har behövt flytta till en större kruka, medan purjolöken har fått stå kvar i samma men regelbundet blivit vattnad med gödselvatten.

Vintersådder

Vintersådderna jag gjorde i februari börjar titta upp och har fått flytta in i växthuset.

Vintersådda bladgrönsaker

Grönskande bladgrönsaker.

Mina kruktomater har fortsatt växa och skulle nog egentligen behöva få en större kruka. Plantorna har gett oss några tomater så vi har fått en försmak på sommarens skörd. Men det är inte för den stora skörden jag odlar kruktomater, utan för glädjen att se plantorna växa och för att tomatplantorna luktar fantastiskt gott.

Kruktomat

Gröna tomater på mina kruktomater.

Förodling aubergin

Små auberginplantor som såddes i februari.

Vad jag sått i mars

Inomhus har jag fortsatt min förodling av grönsaker som ska planteras ut framåt sommaren. Den stora tomatsådden gjordes i mitten av månaden. De flesta sorter jag sått i år är sådana som går att odla på friland. De gånger jag fått bäst tomater har varit när jag haft dem utomhus i mina odlingslådor, så därför satsar jag på många sorter ute i år. Nytt för mig i år är lagringsdugliga tomater, så kallade vintertomater. Jag testar två sorters sådana i år: ’Sibirische Appeltomaat’ och ’Mallorquin’, det ska bli spännande att se vad det blir av dem. 

Utomhus har jag sått sommarmorötter, sallat och rädisor i en drivbänk med lock som jag har mot en södervägg. I den fick jag god och tidig skörd förra året, så jag kör vidare på det vinnande konceptet och hoppas det går lika bra i år. I mina odlingslådor har jag sått spenat mellan vitlökarna som börjat kika upp. Och en hel del pak choi, som är en av mina absoluta favoritgrönsaker!

Pak choi

Pak choi är en asiatisk bladgrönsak som hör till kålfamiljen. Den är otroligt god att steka lätt i vitlök och äta med soja till. Det svenska namnet för pak choi är sellerikål, men pak choi används även på svenska.

Pak choi är en kortdagsväxt, vilket innebär att den växer som bäst nu när vi har korta dagar och den går lätt i blom under högsommaren när det är ljust större delen av dygnet. Det betyder att det är hög tid att så nu om du vill kunna skörda knubbig pak choi under försommaren. Det funkar också bra att så pak choi i juli/augusti när dagarna börjar bli kortare igen. Det går bra att direktså, men vill du ha en snabbare och säkrare skörd kan du förså inomhus. Vid försådd inomhus placeras sådden först varmt för att fröerna ska gro bra. När fröerna har grott och det börjar komma upp små blad flyttas plantorna till en ljus och sval plats – annars kommer plantorna bli långa och rangliga. Avhärda plantorna och plantera ut dem i välgödslad jord.

Förodling basilika
Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar