Min odling: juni/juli 2021

Min odling: juni/juli 2021

I juni och juli har min odling verkligen exploderat. Det är otroligt grönt och frodigt, zucchiniplantorna ger ett överflöd av frukter och solrosorna lyser verkligen upp i köksträdgården regniga dagar. Det var torrt och krävdes en del vattning under större delen av juli, men nu känns det skönt att regnet har börjat ösa ner. Jag känner mig rik när regntunnorna fylls till brädden.

Förutom trädgårdspyssel har det blivit en del bad och strandhäng för min del, för att inte helt smälta bort i värmen. Trädgårdssysslorna har förutom vattning, skördande och uppbindning av tomatplantor bestått av att byta ut en del sommarblommor som sniglarna har tagit sig friheten att äta upp. Jag passade på att köpa lite nya plantor när trädgårdsbutikerna reade ut sommarblommorna mitt i sommaren, och fick då också testa en del nya sorter som jag inte har haft tidigare. En ny bekantskap som definitivt kommer återkomma är Plectranthus som har häftiga grön-vita blad och verkar tåla torka rätt så bra.

På tal om torka och vattning har jag märkt tydligt vilken skillnad täckodling gör och att vissa odlingsplatser snabbare torkar ut än andra. I mina odlingslådor som är fyra brädor höga där jag inte täckt ordentligt med gräsklipp har det torkat ut riktigt fort och behövt vattnas varje dag. I odlingen på friland på bilderna nedanför har jag täckt ordentligt med gräsklipp från tidigt på säsongen, där växer det som ogräs trots att jag bara vattnat ett fåtal gånger under sommaren och inte alls under den värsta torkan. Där är det dessutom lerjord, vilket också hjälper till att hålla fukten.

Köksträdgården juli 2021-1
Köksträdgården juli 2021
Humla och tagetes i min odling juli 2021
Solros i min odling juli 2021

Spara vatten i köksträdgården

Nu i sommarvärmen och torkan är det viktigt att använda vatten klokt och sparsamt. Med lite planering och några enkla knep kan du spara många liter vatten i din trädgård. 

– Odla perenner. Och använd rätt växt på rätt plats. Etablerade perenner som har placerats på rätt plats, dvs. rätt ståndort, klarar sig normalt utan vattning under torra perioder. Om dina perenner slokar och ser trötta ut kan det vara ett tecken på att läget är för torrt. Byt till sorter som är mer torktåliga.

– Samla regnvatten för att spara på värdefullt kranvatten. 

– Vattna på morgonen. Om du vattnar mitt på dagen när det är soligt kommer vattnet avdunsta innan växterna hinner ta upp det. Att vattna på kvällen gynnar svampsjukdomar och sniglar som stortrivs när det är fuktigt.
– Täck jorden! Fyll ut hela ytan med växter så att jorden inte är bar. Täckt jord håller fukten mycket bättre än bar jord – dessutom kommer bar jord fort fyllas med ogräs. Om du har en nyplanterad rabatt kan du täcka jorden med t.ex. löv eller gräsklipp för att hindra jorden att torka ut.

Skörd i juni och juli 2021

I juni skördade jag sallat, gräslök, potatis, jordgubbar, rabarber och fläderblommor till saft från mina odlingar. Nu i juli har köksträdgården börjat producera på allvar och jag har kunnat skörda mina första auberginer någonsin. Annat min odling har bjudit på är bland annat ännu mer potatis, zucchinis i överflöd, hallon, sockerärter, grön- och svartkål, kålrabbi och nu har äntligen tomaterna och björnbären börjat mogna också.

squash min odling juli 2021

Skördeklar zucchini

Björnbär i min odling juli 2021

Björnbären börjar mogna längs stallets södervägg

Aubergin i min odling juli 2021

Aubergin ’Wenta’

Tomater min odling juli 2021

Frilandstomat ’Koralik’

Nya sådder i juli

Allteftersom jag skördar i min odling ser jag till att så nytt, för att kunna skörda senare i höst och vinter. Det är viktigt att tillföra mer näring till jorden när en ny gröda planteras ut, jag brukar vattna med nässelvatten eller bokashivatten, alternativt gräva ner bokashi-kompost. Jag har sått en del nytt direkt i odlingslådorna och förodlat en del i ett pluggbrätte för att ha lite större plantor att plantera ut när jag skördar något annat. Grönsaker som passar att så i juli är sommarmorot, sallat, vintersallat, grönkål, rädisor, majrova, spenat, broccoli och pak choy.

Ny sådd av bladgrönsaker
Ny sådd av bladgrönsaker-1
Inga kommentarer

Skriv en kommentar