Odlingsåret 2021

Odlingsåret 2021

Odlingsåret 2021 kunde vi njuta av grönsaker och blommor från trädgården från maj ända till december. Det som jag är mest nöjd över är den lyckade skörden av tomat, majs och aubergin. Lite motgångar störde skördeperioden och gjorde det svårt att göra alla inläggningar jag hade velat göra, men på det stora hela var odlingssäsongen år 2021 bra.

Min tanke och plan var att dokumentera min odling här varje månad under hela året. Det höll fram till juli. Sen blev det högsäsong med skörd, studier och designprojekt, och mitt i allt försvann vårt vatten. Brunnen sinade och det kom inte upp något vatten alls. I nästan en månad bodde vi hos svärföräldrarna och ytterligare några veckor bodde vi utan rinnande vatten. Nu har en ny brunn borrats och vi har vatten igen. Väldigt skönt, det märktes tydligt hur mycket rinnande vatten underlättar vardagen.

Det var det tråkiga, men nu – tillbaka till odlingssäsongen 2021.

Vintersådd i kruka

I januari sådde jag bladgrönsaker i stora krukor i växthuset.

Vintersådda bladgrönsaker

I början april såg det ut så här. Gröna komatsunablad redo att börja skördas.

I början av året slog jag på stort och började förså inomhus: aubergin, chili, paprika, purjolök och flera olika sorters löksorter med lång utvecklingstid. Jag vintersådde också en del utomhus. För dig som inte känner till vintersådd är det helt enkelt att fröerna läggs i kall jord under vintern och får gro i takt med att jorden värms upp. Det mesta som går att så direkt i jord utomhus funkar också bra att vinterså. Förra året vintersådda jag spenat, pak choy, grönkål, dill, blåklint, solrosor och vallmo med bra resultat. 

Jag kunde också skörda årets första egenodlade grönsaker redan i februari: körsbärstomater som jag sått i oktober 2020. Det finns vissa tomatsorter som bildar små plantor som passar att ha i en liten kruka i fönstret – så kallade kruktomater. Den sort som växte bäst hos mig var ’Florida Petit’, plantan blir 20-30 cm hög och den får små, röd tomater som är söta och goda.

När våren närmade sig började jag förbereda odlingslådorna med ny näring. Jag grävde ner bokashi och gamla växtrester som löv och vissna växtdelar. Jag och min syster hade också lyxen att få åka till hennes kollega och hämta ett rejält släp med brunnen hästgödsel som jag fyllde upp krukor och odlingslådor med. Och OJ vad det har växt i hästgödslet! Det kändes som ett vinnande koncept som jag kommer fortsätta med. Faktum är att jag redan har fått tillåtelse att hämta hur mycket gödsel som jag vill från en granne med hästar.

Luktärter i motljus

Luktärter i motljus. 

Vintersquash ’Uchiki Kuri’ kan lagras i rumstemperatur hela vintern.

Skördekorg med pumpa, majs, bönor och grönkål

Skördekorg med pumpa, majs, bönor och grönkål.

Tomatskörd 2021

En del av tomatskörden 2021. En del plockades in omogna och fick mogna inomhus och några av de på bilden är faktiskt en grön sort – ’Green Zebra’.

Under våren fortsatte försådderna. I mitten av mars gjorde jag den stora tomatsådden, och så här i efterhand kan jag konstatera att det var en bra tid för mig att få ner tomatfröerna i jorden. Plantorna var lagom stora och kraftiga när det var dags för utplantering i slutet av maj. I slutet av april sådde jag gurkväxter: zucchini, frilandsgurka och vintersquash. Och i maj var det dags för försådd av majs, bönor och ärter samt direktsådd av bland annat salladslök, rädisor, morötter och rödbetor. 

I maj började också skörden på allvar, jag kunde i princip plocka in grönsaker som räckte till en hel sallad. Störst var skörden av bladspenat, rädisor och en hel massa sallat – jag hade visst råkat slinta lite med fröpåsen och fick således massvis att skörda.

Under sommarens plant-rea råkade jag klicka hem ett gäng jordgubbsplantor, plus att jag hade sått smultronplantor som jag inte hade någon plats till. Dessutom hade jag ett gäng sparris-plantor som jag sådde förra året som helst skulle varit på sin växtplats under våren. Jag löste problemet genom att bygga två träramar, bottna med kartonger, fylla med gräsklipp och bokashi-jord och vips! så hade jag en plats att plantera på.

Under sommaren har jag fortsatt så för att förlänga odlingssäsongen, både direktsådd och försådd i pluggbrätte för att ha plantor att plantera ut när något skördas. Det resulterade i att jag kunde skörda pak choy och sallat ända in i november. 

Växtkraft i betongrör

Växtkraft i betongrör.

Smultron i oktober

Jag kunde skörda smultron nästan varje dag från juli-oktober.

Brytbönor

Höjdpunkter och lärdomar

höjpunkter

Årets stora lycka var att jag äntligen lyckades odla tomater! Viss har jag fått lite skörd tidigare år, men år 2021 blev året vi verkligen kunde frossa i egenodlade tomater. Vi hade till och med så mycket att vi kunde lagra en hel del. De sista egna tomaterna åt vi upp i december.

Majs var också en grönsak som jag lyckades ordentligt med i år. Jag försökte för några år sedan med misslyckat resultat och tappade sugen. I år kände jag för att ge majsen en ny chans, och det blev bra! Jag odlade sorten Yukon Chief som är en sockermajs med små kolvar. Fröerna köpte jag av Helena på Meraki Seeds.

Att få skörda mina allra första auberginer var en riktig höjdpunkt det med. Stekta i olja och lite vitlök var de utsökta. Den sort jag lyckades bäst med var en avlång sort som heter ’Wenta’, den kommer jag hålla fast vid och fortsätta odla.

Upptäckten av månadssmultron var ett annat glädjeämne under året. Månadssmultron är en sorts smultron som ger skörd under hela sommaren. Jag tycker att de inte riktigt är lika goda som vilda smultron, men det vägs upp av att de ger bär ända fram till första frosten. I oktober kunde jag äta färska smultron från trädgården! Helt otroligt! Jag sådde månadssmultron under våren och fick skörd redan i somras, vilket var en positiv överraskning – enligt vad jag läst mig till skulle de ge bär först andra året vid sådd så pass sent. Sorten jag odlar heter ’Rügen’, den kan jag verkligen rekommendera.

Sommarblommor! Jag vill fortsätta satsa på sommarblommor och även perenner som går bra att använda till snitt. Vilken fröjd det är att kunna plocka in egenodlade blommor! Årets favoriter var rosenskära, dahlia och solros.

Vitlök och schalottenlök

Utsäde till Schalottenlök ’Longor’ och vitlök ’Cledor’

Plantering av vitlök och schalottenlök

En stor odlingslåda är laddad med sättlök för skörd 2022.

Lärdomar inför 2022

Först och främst: Så mindre antal av varje sort och SÅ SENARE. Allt behöver inte sås i början av januari. Förodlingenssäsongen är lång, plantorna mår inte bra av att stå inne i en liten kruka och stampa. Dessutom försvinner min lust och energi lätt när jag har hundratals små plantor att sköta om under lång tid.

Vilket leder oss till punkt 2: Försöka hålla det på en lagom nivå så att energin och lusten finns hela säsongen.

Håll tillbaka på sådderna av sallat. Ja, det är kul att stoppa ner fröerna i jorden, men det GÅR INTE att äta hur mycket grönsallat som helst. Så istället lite varje vecka för att ha färsk och fräsch sallat under en längre tid.

Under våren 2021 gjorde jag en hügelbädd, men den blev lite av en flopp. Inte bädden i sig, men jag planterade fel sorts grönsaker i den – jag tänkte inte efter riktigt innan och satte lök där. Bädden blev rätt så torr under sommaren och det var svårt att täcka den med gräs när inte löken kom upp ordentligt. Så här i efterhand tror jag att det hade varit bättre att sätta pumpa eller squash där första året. Det tänker jag testa nästa år. På med hästgödsel och massa gräsklipp, och ner med ett gäng pumpa- och/eller zucchiniplantor. Gör om gör rätt! 

Lökodlingen. Sättlökarna jag satte i våras hade knappt växt alls när det var dags för skörd. Om det ska gudarna veta – det är inte kul att skala och laga mat med lökar stora som tumme. Jag tror mitt största problem har varit att jag tänkt att lök är tåligt och klarar sig själv. Och så har den hamnat inklämd mellan morötter eller zucchiniplantor och inte fått ordentligt med sol och näring – och därför inte heller växt. Inför nästa år tar jag med mig att jag ska fjäska lite extra med löken. Faktum är att jag i slutet av november satte ett stort gäng schalottenlökar i välgödslade bäddar, som jag hoppas kommer ge fin skörd i sommar.

Täck potatisen ordentligt, det är så tråkigt att få upp en massa gröna, oätliga potatisar när det är dags för skörd.

Machesallat täckt i frost
Frosttäckta odlingslådor

Avslutningsvis vill jag ändå säga att odlingsåret 2021 har varit rätt bra. När jag tänker tillbaka på året minns jag det med glädje och det var lättare att minnas det positiva än vad som gått dåligt. Vädermässigt tycker jag också att det var en bra odlingssommar. Det var riktigt varmt i perioder, men kom välbehövliga regn emellanåt. Det tråkiga som den väderleken förde med sig var att mördarsniglarna förökade sig som kaniner, men de förstörde inte alltför mycket i odlingen ändå. Nu laddar jag om och börjar planera för odlingsåret 2022!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar