Oktober-listan

Oktober flög förbi så snabbt att det knappt gick att hänga med. Ska försöka minnas och sammanfatta lite av det som hänt i mitt liv:

Hur var oktober?
Oktober var en riktig höstmånad i år. Från rätt varma dagar och gröna löv i början av månaden till sprakande höstfärger och årets första snö. Kanske är det bara en känsla, men jag tycker att hösten har varit mycket långsammare än vanligt? Jag vill minnas att träden tappade sina löv på en vecka förra året, och i år sitter en del löv fortfarande kvar fastän det redan är mitten av november. Hur som helst har jag riktigt tagit in och njutit av höstfärgerna i år. Hundpromenader genom Adolfsberg förbi intensivt orange körsbärsträd, lysande gula lönnar och milt orangea ekar. Älskar det!

Jag har känt mig väldigt skyddad och trygg i min lilla trädgårdsbubbla. Det är ofattbart att det finns så mycket ondska i världen, att så många oskyldiga människor har dödats.

Månadens jobb
Oktobers huvudsakliga arbetssyssla har varit att beskära fruktträd. Jag tycker så mycket om mitt varierade arbete och att jag kan få kombinera stillasittande skrivbordsjobb med fysiskt trädgårdsarbete. Förutom beskärningen har jag arbetat vidare med designprojekt och mitt administrationsjobb. Och så går jag en kurs i fördjupad växtkunskap och växtskydd. Det är än så länge mycket repetition av sånt jag redan kan, men jag ser fram emot att lära mig mer om sjukdomar och olika angrepp som kan drabba växter och hur de kan behandlas och förebyggas.

Månadens naturupplevelse
Skogspromenader för att leta efter trattkantareller. Jag uppskattar att ha svamp och egenodlade grönsaker i frysen och skafferiet. Det får mig att känna mig rik. Det är tur
att vi har kvar svamp sen förra året, för i år har vi mest plockat lite i taget och ätit upp direkt. 

Månadens poddar:
Lantzkampen, Morgonpasset, Eftermiddag i p3, P3 Historia, mina SR-favoriter som vanligt. Och så har jag lyssnat på Trädgårdstrollets Trädgårdspodd, tyckte mycket om det här avsnittet som handlar om jord!

Månadens böcker:
Lektioner i kemi av Bonnie Garmus
En bra dag att dö av Carina Bergfeldt
Vi ses i Beachcomber Bay av Jill Mansell
Jag utan dig av Kelly Rimmer

Månadens trädgårdssysslor
Jag har satt över 1000 tulpanlökar runtom i mina odlingar. Några i växthuset för extra tidig skörd, några i mina upphöjda odlingslådor och pallkragar och resten på friland. Nu längtar jag så efter våren ~ att få skörda tulpaner och göra buketter!

Grönkålen har flyttats in i tunnelväxthuset, jag hann nästan göra det innan rådjuren hittade dit. De hann bara äta några få blad. Jag har njutit av höstblommande astrar, kantnepetan och framförallt min gula tagetes i växthuset. Så glad att jag fick ett infall att plantera dem där i våras.

Jag har vänt komposterna och tagit vara på det som hade brutits ner till fin mull, för att göra plats för alla löv! Novembers tema i trädgården är löv. De ska krattas in i rabatter, läggas som skydd över känsliga växter, de ska bädda in odlingslådorna och samlas i komposter för att bli finfin mull till nästa år.

Månadens skörd
Potatis, morötter, gröna blad, grönkål, purjolök, rädisor, bland annat. 

En önskan inför kommande månad?
En mysig november, med te, bra böcker, mysbelysning. Längtar efter att sätta upp lite vinterbelysning och att julpyssla med granris. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar