Pion – min stora favorit

Pion – min stora favorit

Pion har sedan barnsben varit en av mina absoluta favoriter. Jag visste tidigt att jag ville ha pioner i min brudbukett och det var till och med en (ganska) avgörande faktor för vårt val av datum för bröllopet. Ironiskt nog visade det sig att det inte gick att beställa pioner från blomsterbutiken till det datumet. Som tur var blommade farmors vackra vita luktpioner ’Festiva Maxima’, så min dröm om en pionbukett blev verklighet.

Pioner i brudbukett

Pioner i min brudbukett. Foto av Pia Gyllin.

många sorters pioner

Det finns en mängd olika sorter och färger av pioner, allt ifrån mörkt röd till nyanser av gult. De två stora grupperna är luktpion, Paeonia lactiflora, och bondpion, Paeonia festiva. Jag har en lång önskelista med pioner jag skulle vilja ha, här är ett urval:

• ’Black Beauty’, som har en otrolig mörkt röda blommor som nästan gränsar till svart

• ’Nippon Beauty’, även den mörkt röd men med ett enkelt lager kronblad och ljust rosa mitt – otroligt vacker!

• ’Sarah Bernard’ – min namne som ska ha en underbar doft!

• Och så självklart Luktpionen ’Festiva Maxima’, som ett minne av min brudbukett

Pion som solitär eller i rabatt med grannar

Det är lika vackert med pioner på egen hand som solitär som i samplanteringar med andra perenner. Kanske med klassiska mormorsperenner? Eller varför inte i en mer modern tappning med prydnadsgräs eller funkia som kompletterar med andra bladformer? Pionernas enda nackdel enligt mig är att de blommar alldeles för kort tid! Kompensera detta genom att plantera flera sorters pioner som blommar vid olika tider eller tillsammans med perenner som blommar senare under sommaren – till exempel solhatt eller höstflox.

Ett tips på vägen är att inte plantera pionen för nära buskar och träd, eftersom dessa stjäl viktig näring, sol och vatten från pionen.

Vacker pionknopp

Även pionens knoppar är vackra.

Aprikosfärgad pion

Pioner finns i många olika färger.

Odlingsråd för pioner

Soliga lägen är att föredra, men om du vill förlänga blomningen kan du placera den på en plats som har halvskugga delar av dagen. Jorden bör vara näringsrik och väldränerad, pioner föredrar ler- och kalkhaltig jord.

Plantera pioner med skottanlagen 5-7 cm under jordytan och gödsla vid planteringen. Luckra upp jorden en halvmeter ner innan plantering och blanda i lite gödsel i jorden för att ge pionen en bra start.

Pioner ska helst inte störas när de väl har etablerat sig och trivs på en plats, men om den inte längre blommar kan det vara en bra idé att flytta den. Flytta pionen på hösten och plantera på samma djup som tidigare. Ge en extra giva gödsel vid flytt och dela plantor som är äldre än 3 år. Bra att veta är att det kan ta några år innan blomningen sätter igång igen när plantan har flyttats.

Pioner i bukett

Pioner är vackra i buketter.

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt av perenner. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar